Vooruit… Nog een allerlaatste recept dit jaar! Gewoon omdat deze kwarkbollen zo lekker zijn. Dit broertje van de oliebollen verdient het om in het zonnetje te staan. Geen gedoe met gist, geen wachten tot deeg voldoende gerezen is maar lekker snel bakken! Dit jaar kiezen we voor kwarkbollen zonder vulling. Zal de variatie met rozijnen of een andere vulling volgend jaar volgen?
Duitse roots
Kwarkbollen zijn eigenlijk de Duitse versie van de Nederlandse oliebol. In tegenstelling tot onze oliebollen bevatten ze geen gist maar worden ze gemaakt met bakpoeder. Heerlijk! Geen gedoe met het rijzen van een deeg maar lekker snel aan de slag! En zoals de naam al doet vermoeden is een belangrijk ingrediënt van dit recept kwark. Een ander belangrijk verschil is dat wij oliebollen voornamelijk rond de jaarwisseling eten en dat kwarkbollen het hele jaar verkrijgbaar zijn in de Duitse bakkerijen en supermarkten. Duitsers zien dit dan ook meer als een donut of berliner bol. En ergens is dat ook weer te verklaren in de bite van deze ballen. De structuur is wat meer cakeachtig dan sponzig, zoals een oliebol.
Kwark als ingrediënt
Voor dit recept gebruik je 500 gram volle kwark. Volle kwark betekent niet alleen dat je vet toevoegt maar ook smaak. Want vet is smaak. Gebruik je een halfvolle kwark dan hebben kwarkbollen dus minder smaak. Zijn ze dan niet lekker? Smaken verschillen natuurlijk altijd, maar kies alsjeblieft toch echt voor een volle kwark. De simpelste en goedkoopste die je kunt vinden is al goed genoeg.
Even rusten
Zelf kies ik ervoor om eerst het kwarkbollen beslag te maken en daarna pas de frituurolie te gaan verwarmen. Kwarkbollenbeslag hoeft niet te rijzen maar heeft wel baat bij even een rustmomentje. Zo wordt de kwark net wat beter opgenomen door de bloem waardoor je uiteindelijk een (nog) minder vettige bol krijgt. De tijd dat de frituurolie opwarmt is hiervoor dus lang genoeg.
Wanneer zijn kwarkbollen gaar?
Het is altijd wat lastig te zien wanneer een in de olie dobberende oliebol goed gaar is. Hetzelfde geldt voor kwarkbollen. Ook hierbij is het wat lastig in te schatten. Het is natuurlijk ook afhankelijk van de grootte van de bollen waardoor het lastig is om een exacte tijd aan te geven. Zelf ga ik uit van rond de 7 minuten. Wil je zeker weten dat je niets hoeft weg te gooien? Haal dan eerst één bol uit de olie en snij die even door ter controle.
Heb je dit jaar geen tijd meer om kwarkbollen te maken? Jammer! Geef dit recept een kans en sla het alvast op Pinterest op voor je baklijst voor volgend jaar.
Een gesuikerde buitenkant
Wanneer je in Duitsland een kwartbol koopt is deze altijd door de kaneelsuiker gerold. In huize Bakkriebels houdt de helft van de bewoners hier alleen niet zo van. Zij bestrooien hun bol liever met poedersuiker of eten het zonder iets op. Daarom rol ik meestal de helft van de ballen na het bakken door de kaneelsuiker en de andere helft niet.
Koemelkvrij
Ik heb dit recept nog niet koemelkvrij gemaakt met een koemelkvrij kwark alternatief. Wellicht dat we dit later nog eens testen en dan toevoegen aan dit recept.
Kwarkbollen
Ingrediënten
- 500 gram bloem
- 200 gram suiker
- 2 zakjes vanille suiker
- 1 zakje bakpoeder
- 3 gram zout
- 500 gram kwark
- 4 m eieren
- Olie om te frituren
- kaneelsuiker
Instructies
- Meng de bloem met de suiker, vanille suiker, bakpoeder en zout met een garde door elkaar.
- Voeg de kwark en eieren toe.
- Meng alles door elkaar tot er een glad beslag ontstaat.
- Laat het beslag afgedekt rusten terwijl je de olie voor het frituren opwarmt tot 175 graden.
- Steek een ijsbolleschep in de olie en daarna in het kwarkbollen beslag.
- Knijp voorzichtig een paar keer rond zodat het beslag los zit van de schep.
- Laat het kwarkbollen beslag voorzichtig in de hete olie glijden.
- Bak niet te veel kwarkbollen tegelijk, ze zetten behoorlijk uit tijdens het bakken.
- Bak de kwarkbollen tot ze goudbruin van kleur zijn.
- Rol de kwarkbollen door de kaneelsuiker.