In 2016 publiceerde ik het recept voor bladerdeeg appelbeignets al eens. Ik koos er toen voor om ze als titel ‘de aller- aller- allerlekkerste’ bladerdeeg appelbeignets te geven. En dat zijn ze nog steeds! Alleen is die titel nu misschien wel de belangrijkste reden om er voor te kiezen dit recept opnieuw te delen. En natuurlijk ook gewoon om ze nog eens opnieuw onder jullie aandacht te brengen. Want de aller- aller- allerlekkerste recepten verdienen veel, heel veel aandacht.
Terugblik naar 2016
Destijds schreef ik bij de blog: ‘Kinderen en volwassenen die deze appelbeignets bij ons proeven, eten hun vingers er bij op. Zeker als ze nog maar net uit de olie komen en nog een beetje warm zijn. Dan zet je je tanden er in en bijt je eerst in de suiker met kaneel. Bijt vooral door want het knapperige bladerdeeg is nu op zijn lekkerst! Maar het allerlekkerste is misschien nog wel die frisse appel waar je als laatste in bijt. En dan die smaken die bij elkaar komen…: Oh, zo heerlijk!’ En nog steeds geniet ik weer van die aller aller eerste hap die ik uit deze bladerdeeg appelbeignets neem. Inmiddels staat er op Bakkriebels ook een recept voor ananas beignets. Die moet je ook echt eens een keer proberen!
Kant en klaar bladerdeeg gebruiken
Voor deze bladerdeegbeignets gebruik ik als sinds jaar en dag het bladerdeeg van Koopmans. Je hebt dit bladerdeeg in een roomboter en een vegan versie. Wij gebruiken tegenwoordig de vegan versie vanwege de koemelkallergie, in het verleden gebruikten we echter de roomboter versie. Gebruik dus vooral gewoon het deeg van je eigen voorkeur, dat maakt voor dit recept niet uit. Als het bladerdeeg ontdooit is maak je een stapeltje van de plakjes, bestrooi je het aanrecht en de deegroller licht met bloem. Op deze manier rolt het deeg makkelijk en snel uit tot een grote plak. Deze grote plak heeft weer als voordeel dat je minder bladerdeeg overhoud.
Wil je dit recept opslaan op Pinterest? Met onderstaande afbeelding is het makkelijk om dit recept en artikel terug te vinden tussen alle andere gepinde afbeeldingen.
Geprikkeld bladerdeeg
Uit één pak bladerdeeg kan je ongeveer 15 appelbeignets maken. Je hebt dus 30 uitgestoken deegplakjes nodig. Wanneer het niet lukt om in één keer 30 rondjes uit het uitgerolde bladerdeeg te steken, kan je het opnieuw uitrollen. Hiervoor heb je alleen wat geduld nodig omdat bladerdeeg krimpt wanneer je het teveel bewerkt. Laat je het ongeveer een half uur liggen dan kan je het makkelijk opnieuw uitrollen. Dit rusten is ook belangrijk tussen het uitrollen en uitsteken van het bladerdeeg door. Doe je dit niet dan krimpt het behoorlijk.
Van te voren klaar maken
Om al die perikelen een beetje te omzeilen, maak ik deze bladerdeeg appelbeignets altijd de avond voor het bakken klaar. Want ook na het maken is het belangrijk dat het bladerdeeg voldoende tijd krijgt om te rusten. Gebeurt dit niet dan kan het zomaar gebeuren dat het heel erg gaat rijzen tijdens het bakken. Zijn de appelbeignets klaar dan leg ik ze op vershoudfolie op een snijplank. Dit is ook handig om de beignets te stapelen. Gewoon een laagje folie ertussen en stapelen maar.
Vullen of toch niet?
In heel veel recepten word het midden van de appels opgevuld met wat amandelspijs. Heel erg lekker! Alleen lust niet iedereen bij ons dat. Daarom heb ik geen vulling opgenomen in de receptbeschrijving. Wil je de appelbeignets toch vullen? Maak dan wat amandelspijs klaar en vul de holten daarmee op. Het is ook erg lekker om flink wat kaneel door de spijs te mengen.
Koemelkvrij
Ja , gelukkig! Dit recept is koemelkvrij te maken. Gebruik hiervoor een vegan bladerdeeg van bijvoorbeeld Koopmans.
Bladerdeeg appelbeignets
Ingrediënten
- 1 pakje bladerdeeg naar keuze
- 3-5 goudrenetten
- 1 liter zonnebloemolie
- water
- kristalsuiker
- kaneel
- uitsteekvorm van 7 en 6 cm
Instructies
- Ontdooi het bladerdeeg.
- Leg de bladerdeegplakjes op elkaar.
- Rol het deeg uit tot een flinke, gelijkmatig uitgerolde lap waar je ca. 20 rondjes van 7 cm uit kunt steken.
- Prik in de hele lap heel veel gaatjes met een vork.
- Dek de lap af met huishoudfolie en laat het bladerdeeg zo ongeveer een half uur rusten. Doe dit bij voorkeur in de koelkast.
- Steek nu de 20 rondjes uit en leg deze op een bord. Je kunt ze stapelen als je iedere laag afdekt met huishoudfolie.
- Het bladerdeeg dat overblijft stapel je op elkaar en rol je opnieuw uit. Krimpt het tijdens het uitrollen erg in dan zet je het voor een half uur in de koelkast. Herhaal de bovenstaande stappen tot het bladerdeeg op is. Je kunt het bladerdeeg 1 of 2x opnieuw uitrollen, laat het tussendoor wel goed rusten!
- Zet de uitgestoken rondjes steeds in de koelkast en laat ze minimaal een half uur rusten voor je er beignets van gaat maken.
- Schil de appels, verwijder het klokhuis en snij ze in plakken van circa 1 cm dik.
- Steek de appelringen zonodig uit met de uitsteekvorm van 6 cm doorsnee.
- Smeer het randje van een plakje bladerdeeg in met een klein beetje water. Leg er een plakje appel op en dek het af met een 2e rondje.
- Knijp de deegplakjes goed tegen elkaar aan. Zorg dat het overal dicht zit.
- Laat de beignets nu nog ongeveer een half uur rusten in de koelkast.
- Maak een mengsel van kaneel en suiker.
- Verwarm de zonnebloemolie in de (frituur)pan tot 180 graden.
- Bak de beignets ongeveer 3 minuten aan beide zijden tot ze goudbruin zijn.
- Laat ze uitlekken op keukenpapier.
- Na ongeveer 2 minuten dip je ze in het kaneel-suiker mengsel.
- Leg ze daarna terug op het keukenpapier tot ze afgekoeld zijn.