Van de Pasen gaan we gelijk door naar Koningsdag. Over een week is het alweer tijd voor een dag vol oranje lekkernijen. Met een koemelkallergie kan je helaas niet genieten van al het oranje lekkers dat de bakker te koop heeft. Je zult dus zelf aan de slag moeten als je een lekkere tompouce of een soes wil eten. Daarom vandaag een recept voor koemelkvrije oranje soezen.
Soezenbeslag zonder koemelk
Een soezenbeslag is makkelijk koemelkvrij te maken. Wanneer je, in plaats van melk, alleen water als vocht neem en als boter een plantaardige variant neem, zijn soezen koemelkvrij. Toch is er nog wel iets meer te zeggen dan alleen het vervangen van de ingrediënten. Zodra je de melk vervangt voor water betekent dit ook dat je alleen vocht en geen suikers, vetten en eiwitten toevoegt. Allemaal stoffen die melk van nature bevatten. Dit heeft invloed op het resultaat van de soezen. Met name in de kleuring zie je dit duidelijk terug komen. Koemelkvrije soezen zullen lichter van kleur zijn als je ze precies hetzelfde bakt dan soezen waar ook melk in het beslag verwerkt zit. Hier kan je op twee manieren mee omgaan: je accepteert het of je past de temperatuur aan door deze met 5 graden te verhogen. In dit recept kies ik ervoor om de temperatuur te verhogen.
Koemelkvrije Zwitserse room
Voordat ik wist dat ik een koemelkallergie had was Zwitserse room mijn favoriete vulling. In het begin mistte ik het dan ook om dit niet meer te kunnen eten. Al vrij snel ontdekte ik een manier waarmee Zwitserse room ook koemelkvrij lekker te maken is. Zowel voor de banketbakkersroom als de uiteindelijke Zwitserse room gebruik ik soya whipping. Deze slagroom vervanger werkt voor mij beter en het resultaat is, vinden wij, uiteindelijk lekkerder dan met soyamelk. Om die reden kies ik dus voor het gebruik daarvan.
Fondantglazuur
Sinds de tompouces voor Jasper zijn werk, is fondant glazuur een vast onderdeel van mijn bakkast. Ik heb al heel wat leuke en lekkere ideeën bedacht die ik hier (nog) mee kan maken. Ooit heb ik geprobeerd om zelf dit glazuur te maken, maar dat is me nooit goed gelukt. Ideaal dus dat bijv. Bouwhuis dit kant en klaar is het assortiment heeft. Voor deze oranje soezen heb ik witte fondantglazuur met oranje kleurstof gekleurd.
Wil je dit recept opslaan op Pinterest? Met onderstaande foto is het recept altijd makkelijk terug te vinden.
Koemelkvrije oranje soezen
Ingrediënten
- voor het soezenbeslag
- 100 ml / gram water
- 50 gram plantaardige boter
- 50 gram bloem
- snuf zout
- 100 gram ei (ongeveer 2 M eieren)
- voor de Zwitserse room
- 1 m ei
- 250 ml Soya Whipping
- 10 gram custard
- 3 zakjes vanillesuiker
- suiker naar smaak
- 2 blaadjes gelatine
- voor het glazuur
- 200 gram witte fondantglazuur
- oranje voedingskleurstof
- decoratie naar keuze
Instructies
- Leg de gelatine in ruim koud water om te weken.
- Verwarm de oven voor op 205 graden.
- Verdeel de soya whipping in een portje van 140 gram en 110 gram. Zet het portie van 110 gram in de koelkast voor later gebruikt.
- Maak nu eerst een gele room voor de Zwitserse room: Meng het ei met de suiker tot een glad papje.
- Meng de custard met een beetje van het grote portie Soya Whipping tot de klontjes eruit zijn.
- Voeg dit toe aan het ei-suiker mengsel en roer het goed door.
- Meng de overige soya whipping door de gele room en roer het tot een gladde massa.
- Kook de gele room in de magnetron of in een pan tot een dikke vla.
- Voor de magnetron: Mix het tussentijds af en toe goed door.
- Voor de pan: Blijf roeren zodat het niet aanbrand.
- Doe de gele room over in een bakje en leg de uitgeknepen blaadjes gelatine er op.
- Roer de gelatine er nu door.
- Leg een velletje huishoudfolie op de room zodat er geen vel op ontstaat.
- Laat de room zo afkoelen tot kamertemperatuur.
- Maak in tussen het soezenbeslag: Doe het water met de boter in en pan en verwarm het tot het kookpunt.
- Zet de hittebron even uit en voeg het zout en de bloem toe.
- Ze de hittebron weer aan en roer de beslag ongeveer 2a3 minuten stevig door.
- Schakel de hittebron weer uit en doe het beslag in een mixerkom.
- Breek de eieren in een schaaltje en mix ze door elkaar.
- Mix het beslag op een matige snelheid en voeg ongeveer 1/4 van het gemengde ei al mixend toe.
- Blijf mixen tot het opgenomen is, voeg dan nogmaals 1/4 van het ei toe.
- Herhaal dit ook met het derde en vierde portie van het ei.
- Het beslag moet een druppel vormen aan een siliconen spatel als je er wat af laat lopen. Let bij het vierde portie ei dus goed op of jouw beslag al het ei nodig heeft.
- Doe het beslag in een spuitzak en spuit 5 a 6 flinke doppen op een bakpapier bekleedde bakplaat.
- Bak de soezen in het midden van de oven in ongveer 20-25 minuten goudbruin en gaar.
- Laat de soezen afkoelen tot kamertemperatuur.
- Maak intussen de Zwitserse room af: Mix het kleine portie room tot het lobbig is.
- Spatel dit door de afgekoelde gele room.
- Laat het zonodig nog even opstijven in de koelkast.
- Doe de Zwitserse room in een spuitzak met een glad spuitmondje.
- Maak een gaatje in onderkant van de soezen en vul elke soes met Zwitserse room.
- Verwarm de fondantglazuur tot 39 graden.
- Meng oranje voedingskleurstof tot je een mooie oranje fondantglazuur heb.
- Is de fondantglazuur erg dik voeg dan een paar druppels water toe.
- Dip de bovenkant van de soezen in de oranje fondantglazuur.
- Decoreer de soezen naar eigen inzicht.