Van tijd tot tijd heb ik het ineens: Ongelofelijke trek in een Berliner bol. Heerlijk gevuld met jam of hazelnootpasta. De laatste keer dat ik ze gemaakt heb, was het tijd voor een koemelkvrije variant, (koemelkvrije) hartjes berliner bollen om precies te zijn. Koemelkvrije berliner bollen kom je in de winkel (bijna) niet tegen. En omdat het bijna Valentijnsdag is gebruikte ik een kleine hartjes uitsteker in plaats van een ronde uitsteker. Wat een leuk (en lekker) effect geeft dat!
Niet zomaar kopen, wel zelf maken
Berliner bollen horen voor Steven en mij, tot de categorie: Jammer dat we het niet kunnen kopen wanneer we er trek in hebben, maar gelukkig kunnen we het zelf maken. Een hele volzin waarmee alles gezegd is. Naast Berliner bollen geldt dat ook voor donuts en cinnamon rolls. Voor die twee geldt echter weer de uitzondering dat deze in grotere plaatsen vaak te koop zijn bij bijv. Cinnamood (in Duitsland) of Dunkin’ Donut en dat deze grote ketens ook een Vegan assortiment hebben. De keuze is dan wel beperkter, maar hij is er! En met die twee moet ik thuis later maar eens aan de slag gaan.
Wil je dit recept opslaan op Pinterest? Met onderstaande afbeelding vind je deze pagina altijd makkelijk terug.
Valentijnsdag voor de kinderen
Vandaag doen we het echter met deze gezellige hartjes berliner bollen. Ik vind Valentijnsdag een leuke dag om ieder jaar een paar recepten voor te maken. We doen hier thuis niet echt aan Valentijnsdag. Wel verras ik rond die tijd van het jaar de kinderen vaak met een gezellig momentje als ze uit school komen. Dan zorg ik dat er iets lekkers is en soms een klein cadeautje. Inmiddels beginnen ze hier zelf ook een beetje naar uit te kijken, dat is zo leuk! Voor allebei benoem ik ook een ontwikkeling van de afgelopen tijd waar ik trots op ben. In het verleden heb ik voor zo’n moment Oreo’s complimenten cupcakes gebakken. Dit jaar ga ik voor een schatje patatje thema. Daar kom ik zo snel mogelijk op terug bij jullie.
Koemelkvrij
Mijn favoriete melkvervanger bij recepten waarin gist gebruikt wordt, is water! Je hebt het altijd voor handen en het is goedkoop. Ook is het van oudsher één van de eerste en het meest gebruikte vocht in dit soort recepten. Pas later zijn wij water gaan vervangen voor melk. Melk geeft een iets ander resultaat, want melk is ook wezenlijk anders dan water: het bevat eiwitten, suikers en vetten. Water daarentegen is alleen maar nat. Het is smaak-, geur- en kleurloos. Het bevat minder ‘vaste stoffen’ dan melk, wat inhoudt dat je technisch gezien minder water nodig heb dan melk voor hetzelfde resultaat. Vervang je melk één op één met water dan zal je merken dat je gistdeeg wat slapper is. Maar daar hoef je je bij dit recept dus geen zorgen meer om te maken, dit recept deel ik alleen koemelkvrij met jullie. En dat betekend uiteraard niet dat het recept dan alleen geschikt is voor mensen met een koemelkallergie. Het is gewoon terug naar een eeuwenoude basis.
(koemelkvrije) Hartjes berliner bollen
Ingrediënten
- 250 gram (eiwitrijke) bloem
- 3,5 gram gist
- 3,5 gram zout
- 1 zakje vanille suiker
- 25 gram boter
- 1 M ei
- 15 gram suiker
- 85 gram water
- paar eetlepel jam of pasta naar keuze
- 1 liter olie om in te frituren
Instructies
- Knip 25 kleine stukjes bakpapier van ongeveer 5×5 cm.
- Doe de bloem in een kom.
- Maak een kuiltje voor de gist en doe de gist er in.
- Maak een kuiltje voor het zout en doe daar het zout in.
- Voeg de beide suikersoorten toe en roer het met een garde even kort door.
- Voeg de boter, het ei en het water toe.
- Kneed tot een soepel deeg in ongeveer 10 minuten.
- Vet een schone kom in met wat olie.
- Doe het deeg in de schone kom en laat het rijzen tot het in volume verdubbeld is. Dit duurt ongeveer 1uur. Dek het deeg tijdens het rijzen af met vershoudfolie of een theedoek. Of plaats het deeg in een oven met een glas heet water erbij.
- Bestrooi je werkblad licht met bloem.
- Rol het deeg uit tot het ongeveer 6 mm dik is.
- Steek met een kleine hartvormige uitsteker zoveel mogelijk hartjes uit het deeg.
- Leg elk hartje op een klein ingevet stukje bakpapier.
- Leg het zo op een bakplaat, zorg dat ze voldoende ruimte hebben om te kunnen rijzen.
- Laat de hartjes zo ongeveer 30 minuten rijzen. Zelf doe ik dit in de oven, met een klein beetje heet water in een glas ernaast.
- Verwarm intussen een laagje van ongeveer 3 cm olie in een diepe pan tot 175 graden.
- Bak de hartjes berliner bollen in ongeveer 4 minuten aan beide zijden goudbruin en gaar.
- Schep de bollen uit de olie en laat ze uitdruipen op een stukje bakpapier.
- Pureer de jam en doe het in een spuitzak.
- Maak een klein gaatje op het witte randje van elke berliner bol.
- Vul elke bol met wat jam of pasta.
- Bestrooi net voor serveren met wat poedersuiker.
- Nog een beetje warm zijn ze het allerlekkerst!