Zoekend naar inspiratie op Pinterest, kwam ik ineens een recept tegen voor chocolade stroopwafels. ‘Wauw’, dacht ik, ‘dat is een goed idee’! En dan is het vast lekker om een beetje koffie door de stroop te doen. Het liep een beetje anders dan ik verwacht had, maar ik heb nu wel een recept voor mega lekkere hopjesstroopwafels voor jullie!
Verkopend bloggen
Soms voel ik me een echte verkoper, dan hoor ik mezelf weer: ‘Verrukkelijk!’, ‘Dit moet je proberen!’ ‘Heerlijk!’, ‘Nooit eerder zo iets lekkers gemaakt!’ En dan slaat de twijfel weleens even toe: Wie leest dat nu nog als ik zeg dat alles heerlijk en verrukkelijk is? Zomaar ineens schoot me net een, ooit gehoord voorval te binnen. Een visboer die riep: ‘Heerlijke verse vis’. Waarop iemand zei: ‘Wat wil je dan? Rotte zooi verkopen?’ Nou nee, dat wil ik helemaal niet. Ik wil alleen maar lekkere recepten met jullie delen. En dus blijf ik gewoon schrijven dat recepten ‘heerlijk’ en ‘verrukkelijk’ zijn. Of wil jij een recept waarbij ik schrijf: ‘Dit is zo vies, maar dat is natuurlijk een kwestie van smaak. Maak het vooral, als je het lust heb je meer geluk dan ik’. Nee, dat is niet echt mijn style, laat mij maar uitsluitend lekkere recepten verkopen uh… bloggen. Of wacht, dit is natuurlijk verkopend bloggen! En de verkoopwaar van vandaag is een verrukkelijk recept voor hopjesstroopwafels.
Wil je dit recept opslaan op je Pinterest account? Onderstaande foto zorgt voor betere herkenning tussen alle andere opgeslagen foto’s.
Van chocoladestroopwafel naar …
En vandaag verkoop ik jullie dan dus hopjesstroopwafels. Niet letterlijk en ik verdien er niets aan dus eigenlijk geef ik jullie een cadeautje. Maar dan wel een heel lekker cadeautje. Eén die een beetje anders uitviel dan ik bedacht had. Het plan was dus om chocolade stroopwafels te maken. Ik zat me af te vragen of ik er dan een chocoladevulling in zou doen. Maar ja… Weleens van chocoladestroop gehoord? Het heeft bestaan, maar daar kwam ik later pas achter. Ik had namelijk al bedacht dat chocolade en koffie elkaar versterken en dat een beetje koffie door de stroop ongetwijfeld lekker zou zijn. En wat was daar het resultaat van? De koffie versterkte niet de chocolade, maar de chocolade versterkte de koffie. Het resultaat was erg lekker, maar zeker geen chocolade stroopwafel. Maar ik had wel een hopjesstroopwafel gecreëerd.
Creatief met fotografie
Qua verrassingen was het nog niet klaar met dit recept. Want tijdens het maken van de foto’s ging mijn creativiteit weer eens aan de haal. En daar kwamen een aantal grappige beelden uit. Foto’s die veel op elkaar lijken, maar door een ander scherpstelgebied toch verschillend zijn. Kijk je even mee?
Bij deze foto stelde ik scherp op de bovenste stroopwafel en dan bijna vooraan. Hierdoor wordt de stroopwafel achteraan onduidelijker.
En bij deze foto stelde ik juist achteraan de stroopwafel scherp, waardoor de voorkant juist onscherp werd. Welke van deze twee heeft jouw voorkeur?
Daarna riep ik de hulp van de buurvrouw in, ik kwam net een handje te kort. Na een korte flashback naar zo’n eerder creatief fotomoment, wilde ik één foto van de aangegeten stroopwafel met daarachter een stapel stroopwafels. Ook daar speelde ik met de scherpstelgebieden wat de twee onderstaande plaatjes opleverde.
En dan komt daarna dat moment dat ik denk: En nu moet ik gaan kiezen. Maar hoe dan? En hoe leuk is het om ook dit stukje een keer te laten zien in een blog. Dus deel ik maar al die creatieve foto’s met jullie.
Koemelkvrij
Dit recept is door mij koemelkvrij gemaakt. Wil jij dit recept ook koemelkvrij maken? Gebruik dan een goede plantaardige roomboter vervanger zoals VioBlock of BlueBand met de goude wikkel, tegenwoordig heet die Roombeter. Alle overige ingrediënten bevatten geen koemelk en hoeven dus niet vervangen te worden.
Hopjesstroopwafels
Ingrediënten
- 225 gram boter
- 45 milliliter water
- 10 gram gist
- 150 gram fijne kristal suiker
- 450 gram tarwe bloem
- 50 gram cacao
- 1 ei
- 1 gram zout
- Dit heb je nodig voor de hopjesstroopvulling:
- 250 gram karamelstroop
- 20 gram sterke koffie
- 125 gram witte basterdsuiker
- 100 gram boter
- snuf zout
Instructies
- Doe de gist in het water en laat het ongeveer 5 minuten staan.
- Smelt de boter in een pan of in de magnetron.
- Meng de bloem met de cacao en de suiker in een mixerkom.
- Klop het ei los.
- Voeg aan het meelmengsel in de mixerkom het zout, het losgeklopte ei en de opgeloste gist toe.
- Meng dit met de mixer op een rustige stand met de deeghaken door elkaar.
- Meng al knedend de boter door het deeg.
- Kneed het deeg ongeveer 3 minuten goed door.
- Doe het deeg in een kom en dek deze af met huishoudfolie.
- Laat het deeg op een tochtvrije en warme plaats ongeveer 1 uur rusten / rijzen.
- Maak ondertussen de hopjesstroopvulling Breng hiervoor de stroop, suiker, boter, zout en de koffie al roerend op middelhoog vuur aan de kook. Verhit de stroopvulling tot de suiker volledig gesmolten is.
- Laat de stroop nog 3-5 minuten goed doorkoken, zodat het overtollige vocht van de koffie kan verdampen.
- Zet dan de hittebron uit en laat het afkoelen.
- Ga verder met het bakken van de wafels Verdeel het deeg in circa 24 bolletjes van 35 gram deeg.
- Verhit het wafelijzer goed.
- Bak een deegbolletje in het wafelijzer in ca. 1 -2 minuten goudbruin.
- Verwijder de wafel uit het ijzer.
- Steek direct met het uitsteekrondje een ronde wafel uit.
- Snijd de wafel daarna direct door met een scherp mes.
- Laat de wafel zo even afkoelen.
- Bak zo ook de andere wafels in het wafelijzer. Laat zo nodig het wafelijzer tussendoor verwarmen.
- Verdeel een flinke lik stroop op een helft van de wafel. Strijk dit uit met een mes, druk daarna de andere helft er voorzichtig op.