Verveeld het jullie al om te lezen dat elk recept heerlijk, lekker of verrukkelijk is? Dat zou jammer zijn want ook vandaag heb ik die zelfde boodschap weer voor jullie: Deze hazelnoot – mokka bokkenpootjes zijn echt TE lekker! Hazelnoot en mokka vormen een perfect duo dat elkaar qua smaken heel goed aanvult. En nu maken we er dus hele lekkere bokkenpootjes mee.
Kijk eens even mee…
Voordat ik een heel verhaal begin over de bokkenpootjes heb ik een opdracht voor je: Kijk eens goed of je iets aan deze bokkenpootjes ziet dat anders is dan je gewend bent. Misschien is het eerste dat jouw opvalt wel de manier waarop ik de crème in de koekjes spuit en zo een ruffle effect creëer. Misschien zie je wel dat het deze keer bijna perfect gelukt is om de chocolade te tempereren. Het klopt allebei maar het is niet wat ik bedoel. Wie een scherp oog heeft ziet dat deze bokkenpootjes niet met amandelen gemaakt zijn. En daar kom ik dan weer aan met mijn Duitse boodschappen want dankzij de Duitse supermarkt lag er in mijn bakkast een zakje hazelnootmeel en een zakje geschaafde hazelnoten. En dankzij die twee zakjes heb ik nu dus deze veel te lekkere hazelnoot – mokka bokkenpootjes gemaakt.
Maar… Wat kan ik nu met dit recept?
Ja… Hallo! Adriënne weet je wel dat ik echt helemaal nooit in Duitsland kom? Laat staan dat ik daar dan hazelnootmeel en geschaafde hazelnoten kan kopen. Zo fijn weer dat je zo’n recept met ons deelt…. Is dat ongeveer wat jij op dit moment denkt? Snap ik! Daarom ga ik je even op weg helpen. Niet iedereen heeft natuurlijk de tijd en/of gelegenheid om boodschappen te doen in Duitsland. De oplossing ligt bij de AH, die verkoopt namelijk hazelnootmeel van het merk Smaakt. Niet elke AH zal het in de schappen hebben liggen, maar waarschijnlijk zijn er nog wel meer winkels die dit in het assortiment hebben. Koop je het liever online? Dan moet je bij ‘De Notenshop’ zijn. Lastiger, zo niet onmogelijk is het om in Nederland aan hazelnoot schaafsel te komen. Wil je dit recept zelf maken? Gebruik dan fijn gehakte hazelnoten of amandelschaafsel.
Wat een lekker recept, he?! Deze moet je zeker weten op één van je Pinterest borden pinnen. Gebruik daarvoor één van de onderstaande afbeeldingen.
Restjes verwerken
Soms komt van het één het ander. Zodoende zat ik met bijna een hele portie mokkacrème omdat ik daar foto’s van moest maken en het recept nog één keer wilde testen. In eerste instantie ging het gewoon de koelkast in. Maar na een dag of wat moest ik er echt iets mee. Ik dacht even na en kwam al snel op bokkenpootjes uit. Die vind ik namelijk extra lekker als ze gevuld zijn met mokkacrème. Maar doordat ze in de winkel alleen met roomboter/melk verkocht worden, moet ik ze zelf maken voor ik ervan kan genieten. Het nadeel is dat je voor bokkenpootjes alleen eiwitten nodig hebt. Zodoende had ik aan de ene kant een restje verwerkt en aan de andere kant weer een restje gemaakt. Geen probleem trouwens! Ook met de eigelen heb ik een toppertje van een recept gemaakt. Binnenkort zal ik ook dat recept delen.
Gescheiden eieren?
Ja… soms is het echt lastig om restjes te verwerken. En hoewel ik het zoveel mogelijk probeer te voorkomen, is weggooien in sommige gevallen een goede, zo niet de beste optie. Ja, dat is natuurlijk enorm zonde! Ik zeg het dan ook met enige schroom en verzeker je ervan: Verwerken heeft altijd mijn voorkeur. Om zo min mogelijk restjes over te hebben gebruik ik bijvoorbeeld altijd hele eieren in mijn gele room en niet alleen de eigelen. Misschien moet ik dat in het vervolg wel gaan doen. Al is het maar om een reden te hebben om eiwitten over te houden. Met eiwitten kan je ook talloze lekkere baksels maken, vaak in combinatie met amandelmeel. Denk, naast deze bokkenpootjes, ook aan bitterkoekjes en macarons. Misschien moet ik binnenkort eens een themaweekje organiseren voor recepten met alleen eiwitten. En dan natuurlijk ook één voor recepten met alleen eigelen. Zo kunnen we meer dan alleen mayonaise en meringue maken met die gescheiden eieren.
Koemelkvrij
Het is heel goed mogelijk om deze heerlijke koekjes zonder melk te maken. Als ze alleen naar de hazelnoot koekjes kijken dan worden die al helemaal zonder melk gemaakt. Voor de mokkacrème is dat een ander verhaal. In plaats van koemelk gebruik ik momenteel het liefst havermelk. Wat betreft de boter adviseer ik je om een goede plantaardige roomboter vervanger te kopen. Nee, geen goedkope margarine! Een goede plantaardige roomboter vervanger, zoals roombeter of VioBlock heeft bijna dezelfde smaak als roomboter.
Hazelnoot – mokka bokkenpootjes
Ingrediënten
- Voor de bokkenpootjes
- 5 eiwitten
- 200 gram suiker
- 40 gram bloem
- 165 gram hazelnootmeel
- snuf zout
- 50 gram hazelnoot schaafsel
- voor de mokkacrème
- 8 gram vanillesuiker
- 20 gram kristalsuiker
- 8 gram custard
- 125 gram (haver)melk
- 1 m ei
- 150 gram boter
- 30 gram bruine basterdsuiker
- mokka extract naar smaak
- afwerking
- 300 gram pure chocolade
Instructies
- Kook allereerst de banketbakkersroom voor de mokkacrème: Mix hiervoor het ei met de vanillesuiker en kristalsuiker.
- Klop in een andere kom de custard los met een scheutje (haver)melk.
- Voeg de overige melk toe aan het ei-suiker mengsel en roer dit goed door elkaar.
- Voeg de custard toe en roer ook dit er goed door.
- Doe de gele room in een magnetron bestendige bak en kook in de magnetron tot de gewenste dikte.
- Spreid de gekookte gele room uit over een bord en dek dit af met vershoudfolie.
- Laat het zo afkoelen tot het op kamertemperatuur is.
- Maak intussen de bokkenpootjes. Verwarm hiervoor de oven op 165 graden hete lucht.
- Meng in een kom het hazelnootmeel met het zout, 1/4 deel van de suiker en de bloem door elkaar.
- Maak de mixerkom vetvrij en klop de eiwitten tot ze schuimig worden.
- Voeg de overgebleven suiker toe en mix tot je een stevige schuim hebt.
- Voeg een flinke lepel van de meringue toe aan het bloem mengsel en spatel dit er voorzichtig door.
- Voeg opnieuw een flinke eetlepel toe en spatel ook dit er weer voorzichtig door.
- Voeg nu de overgebleven meringue toe en spatel ook dit door het beslag heen.
- Schep het beslag nu in een spuitzak met een glad spuitmondje.
- Spuit banen beslag van ca. 6 cm lang op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Hou wat ruimte tussen de banen omdat ze nog wat uitlopen en opzwellen.
- Bestrooi de bokkenpootjes met hazelnootschaafsel.
- Bak de bokkenpootjes in ca. 12 minuten goudbruin en gaar.
- Laat de bokkenpootjes volledig afkoelen voor je ze vult.
- Maak intussen de botercrème: Klop met de mixer de boter met de bruine basterdsuiker en mokka extract tot het licht en luchtig is.
- Als de gele room afgekoeld is voeg je het toe aan de luchtig geklopte boter.
- Mix door tot je een mooie luchtige botercrème hebt.
- Doe de botercrème in een spuitzak met een stervormig spuitmondje.
- Zoek de perfecte bij elkaar passende bokkenpootjes bij elkaar.
- Spuit op de helft van de bokkenpootjes mokkacrème.
- Leg het andere bokkenpootje erop.
- Wanneer alle bokkenpootjes gevuld en gestapeld zijn bewaar je ze in de koelkast tot de chocolade getempereerd is.
- Smelt en tempereer de pure chocolade.
- Doe de getempereerde chocolade in een glas.
- Dip beide kanten van ieder bokkenpootje in de chocolade.
- Leg de gedipte bokkenpootjes op een stukje bakpapier.
- Laat de chocolade uitharden voor je ze serveert.
- Bewaar de bokkenpootjes koel.