brood e.d.

Gevulde bolussen

Snel naar recept

Sinds ik bij ‘Bij Robèrt’ een gevulde bolus at, lust ik er wel pap van. Als iets lekker combineert dan is het wel zo’n lekkere kleffe bolus met het zachte romige van de Zwitserse room. De aardbeien zijn een heerlijke sappige toevoeging die de bolus verder perfectioneren. Elke hap is elke calorie zo waard! Vanaf nu gaan we niet meer naar Robert maar duiken we zelf de keuken in. Deze gevulde bolussen kunnen ook koemelkvrij gemaakt worden.

Koemelk of niet?

Want dat is precies wat ik met deze traktatie gedaan heb. Koemelkvrije bolussen en koemelkvrije Zwitserse room maken. Voor de Zwitserse room gebruik ik altijd Alpro Soya om op te kloppen. Ik vind deze room geen perfecte vervanger van de melk en de slagroom maar voor Zwitserse room is hij wel heel geschikt. En aangezien dit altijd al mijn favoriete vulling is geweest, komt het ook hier weer fijn van pas. Heb jij geen koemelk allergie en wil je toch deze bolussen maken? Volg dan het recept voor de bolussen zoals hieronder beschreven is en kies bij het maken van de Zwitserse room voor melk en slagroom. Of gebruik het recept voor de makkelijke Zwitserse room.

Geen Zeeuwse bolus

De bolussen die ik voor deze gevulde bolussen gemaakt heb, zijn geen Zeeuwse bolussen. Deze bolussen worden ook wel Flakkeese bolussen of Ouddorpse bolussen genoemd. Er zijn twee verschillen ten opzichten van de Zeeuwse bolus: In plaats van donkere basterd suiker met een beetje kaneel wordt witte basterd suiker met veel kaneel gebruikt. Het andere verschil zit hem in het vormen van de bolus. Waar een Zeeuwse Bolus gedraaid wordt als een spiraal, wordt de Flakkeese bolus gevormd als een krakeling. Deze vorm lijkt sterk op een 8.

Wil je dit opslaan om een andere keer te maken? Met onderstaande foto is het recept altijd makkelijk te herkennen en terug te vinden.

Tips en trucs voor kleffe bolussen

Bolussen bakken kan een frustrerend klusje zijn als je de lat hoog legt. Natuurlijk zijn kleffe bolussen het lekkerste en het meest echt. Maar ik moest ook eerst flink oefenen en soms een trucje uithalen om ze echt klef te krijgen. De omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid zijn heel belangrijk. Tijdens het rijzen zet je de bolussen dan ook het beste afgedekt met folie (besmeerd met wat olie) in het voorjaars- of najaarszonnetje. Aangezien die niet het hele jaar door schijnt hebben we voor de rest van het jaar de oven nodig. Met een bakje heet water creëer je een soort warme stoom in je oven. Daar worden de bolussen blij van. En jij ook. Dit geld overigens alleen voor de laatste lange rijs. De andere keren laat ik de strengen deeg opgestapeld op het aanrecht rijzen.

Na het bakken

Zijn de bolussen eenmaal gebakken maar bovenop niet klef? Je kan ze klef maken, heus waar. Verpak ze, net uit de oven, met de onderkanten tegen elkaar per twee in een plastic zakje en laat ze zo afkoelen. Tot zover mijn tips voor het kunst en vliegwerk. Het enige wat jij nu nog moet hebben is een portie geluk en vooral geduld.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *