Sinds ik bij ‘Bij Robèrt’ een gevulde bolus at, lust ik er wel pap van. Als iets lekker combineert dan is het wel zo’n lekkere kleffe bolus met het zachte romige van de Zwitserse room. De aardbeien zijn een heerlijke sappige toevoeging die de bolus verder perfectioneren. Elke hap is elke calorie zo waard! Vanaf nu gaan we niet meer naar Robert maar duiken we zelf de keuken in. Deze gevulde bolussen kunnen ook koemelkvrij gemaakt worden.
Koemelk of niet?
Want dat is precies wat ik met deze traktatie gedaan heb. Koemelkvrije bolussen en koemelkvrije Zwitserse room maken. Voor de Zwitserse room gebruik ik altijd Alpro Soya om op te kloppen. Ik vind deze room geen perfecte vervanger van de melk en de slagroom maar voor Zwitserse room is hij wel heel geschikt. En aangezien dit altijd al mijn favoriete vulling is geweest, komt het ook hier weer fijn van pas. Heb jij geen koemelk allergie en wil je toch deze bolussen maken? Volg dan het recept voor de bolussen zoals hieronder beschreven is en kies bij het maken van de Zwitserse room voor melk en slagroom. Of gebruik het recept voor de makkelijke Zwitserse room.
Geen Zeeuwse bolus
De bolussen die ik voor deze gevulde bolussen gemaakt heb, zijn geen Zeeuwse bolussen. Deze bolussen worden ook wel Flakkeese bolussen of Ouddorpse bolussen genoemd. Er zijn twee verschillen ten opzichten van de Zeeuwse bolus: In plaats van donkere basterd suiker met een beetje kaneel wordt witte basterd suiker met veel kaneel gebruikt. Het andere verschil zit hem in het vormen van de bolus. Waar een Zeeuwse Bolus gedraaid wordt als een spiraal, wordt de Flakkeese bolus gevormd als een krakeling. Deze vorm lijkt sterk op een 8.
Wil je dit opslaan om een andere keer te maken? Met onderstaande foto is het recept altijd makkelijk te herkennen en terug te vinden.
Tips en trucs voor kleffe bolussen
Bolussen bakken kan een frustrerend klusje zijn als je de lat hoog legt. Natuurlijk zijn kleffe bolussen het lekkerste en het meest echt. Maar ik moest ook eerst flink oefenen en soms een trucje uithalen om ze echt klef te krijgen. De omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid zijn heel belangrijk. Tijdens het rijzen zet je de bolussen dan ook het beste afgedekt met folie (besmeerd met wat olie) in het voorjaars- of najaarszonnetje. Aangezien die niet het hele jaar door schijnt hebben we voor de rest van het jaar de oven nodig. Met een bakje heet water creëer je een soort warme stoom in je oven. Daar worden de bolussen blij van. En jij ook. Dit geld overigens alleen voor de laatste lange rijs. De andere keren laat ik de strengen deeg opgestapeld op het aanrecht rijzen.
Na het bakken
Zijn de bolussen eenmaal gebakken maar bovenop niet klef? Je kan ze klef maken, heus waar. Verpak ze, net uit de oven, met de onderkanten tegen elkaar per twee in een plastic zakje en laat ze zo afkoelen. Tot zover mijn tips voor het kunst en vliegwerk. Het enige wat jij nu nog moet hebben is een portie geluk en vooral geduld.
Gevulde bolussen
Ingrediënten
- Voor de bolussen
- 500 gram eiwitrijke tarwebloem
- 10 gram gist
- 7 gram zout
- 2 m eieren
- 220 gram water
- 80 gram boter
- 250 gram lichtbruine basterdsuiker
- 6 gram kaneel
- voor de Zwitserse room
- 250 gram melk of Alpro Soya Whipping
- 2 M eieren
- 4 zakjes vanille suiker
- 2 eetlepels suiker
- 16 gram custard
- 4 blaadjes gelatine
- 200 ml slagroom of Alpro Soya Whipping
- 500 gram aardbeien
Instructies
- Week de gelatine in ruim koud water.
- Doe de bloem met de gist en het zout in een kom en roer het met de hand door elkaar.
- Voeg het ei en het water toe en meng ook dit door de bloem.
- Kneed het nu tot een soepel deeg waar je een vliesje van kunt trekken.
- Voeg de boter toe en kneed dit ook door het deeg. Schrik niet: dat doet je deeg al waardoor het uit elkaar valt. Blijf kneden, het neemt vanzelf de boter op.
- Laat het deeg nu 30 minuten rusten.
- Meng de suiker met de kaneel en strooi het op je werkblad.
- Verdeel het deeg in 12 stukken.
- Maak van elk stuk een streng van 10 cm. Rol het deeg tijdens het uitrollen door de kaneelsuiker heen.
- Leg de strengen op en tegen elkaar op je werkblad.
- Laat het deeg zo’n 10 minuten rusten.
- Rol de strengen nu, door de kaneelsuiker heen, uit tot 20cm lengte.
- Laat ze opnieuw 10 minuten op en tegen elkaar rusten.
- Rol de strengen voor de laatste keer door de kaneelsuiker heen tot ze circa 30 cm lang zijn.
- Vorm krakelingen van de strengen door het linkeruiteinde tot iets rechts uit het midden onder het deeg te stoppen.
- Herhaal dit ook met het rechter uiteinde en stop dat links iets uit het midden onder het deeg.
- Leg de bolussen op een met bakpapier bekleedde bakplaat.
- Dek af met folie en laat ze in het voorjaarszonnetje rijzen of zet ze zonder folie in de oven met een bekertje heet water er naast of eronder. De bolussen moeten nu ongeveer 1u rijzen tot ze verdubbeld zijn in volume.
- Verwarm de oven voor tot 240 graden. Zodra je de bolussen erin zet, verlaag je de oventemperatuur naar 220 graden.
- Bak de bolussen in 6 minuten goudbruin en gaar.
- Keer de bolussen, zodra ze uit de oven komen, op hun kop op een tweede bakplaat. Zo kan de karamel over de bovenkant druipen.
- Laat de bolussen volledig afkoelen voor je ze vult.
- Meng de beide suikersoorten met de eieren.
- Meng de custard met een beetje melk of Alpro. Voeg dit toe aan het ei-suiker mengsel en roer het goed door elkaar.
- Voeg de overige melk of Alpro toe en meng ook dit er goed door.
- Kook de banketbakkersroom in de magnetron tot het de gewenste dikte heeft. Roer tussentijds een aantal keer door.
- Mix na het koken nog even flink door, zodat eventuele klontjes verdwijnen.
- Laat de banketbakkersroom even afkoelen. Leg een velletje huishoudfolie op de room.
- Knijp de gelatine blaadjes goed uit en leg deze op de banketbakkersroom wanneer deze nog warm is.
- Roer de blaadjes nu goed door zodat ze goed met de banketbakkersroom gemengd zijn.
- Leg er opnieuw vershoudfolie op.
- Laat de banketbakkersroom zo afkoelen tot kamertemperatuur.
- Klop intussen de slagroom of Alpro lobbig.
- Spatel dit door de banketbakkersroom.
- Laat het geheel in de koelkast verder opstijven.
- Doe de Zwitserse room in een spuitzak met een stervormig spuitmondje.
- Snijd de bolussen horizontaal open.
- Spuit de Zwitserse room op de onderste helft.
- Was de aardbeien en snij ze door de helft of in drieën. Leg op de Zwitserse room wat aardbeien stukjes.
- Leg de bovenste helft van de bolus er daarna op en druk hem iets aan.
- Heb je Zwitserse room over? Spuit dan ook nog een klein toefje op de bolussen en decoreer ze met nog wat aardbeien.