Er zijn allerlei manieren om truffels te maken. Maar eigenlijk hebben ze (bijna) allemaal één ding gemeen: Er zit slagroom in. Voor deze truffels maak je van de slagroom eerst een ganache. Doordat de chocolade na het smelten weer harder wordt is de ganache ook dikker geworden. Ganache is een veel gebruikt product bij taarten. Zo wordt het bijvoorbeeld veel gebruikt om taarten af te smeren. Zelf hield ik daar niet zo van en dus heb ik het ook weinig gebruikt. Toch gebruik ik regelmatig ganache, bijvoorbeeld om soezen in te dippen. Of, zoals in dit geval om er truffels van te maken.
Met dit recept heb ik 24 truffels gemaakt:
125 gram slagroom
175 gram pure chocolade
2 zakjes vanillesuiker
20 gram roomboter
hagelslag / cacao
en verder:
Bakje
bakplaat bekleed met bakpapier
spuitzak met glad spuitmondje
Zo ga je te werk:
Breek de chocolade in stukjes.
Breng de slagroom goed aan de kook. Zet dan de hittebron uit.
Voeg de suiker en de chocolade toe.
Roer het door tot de chocolade volledig gesmolten is.
Voeg de roomboter toe en roer deze er goed door.
Laat het mengsel ongeveer 3 uur buiten de koelkast rusten.
Doe het in een spuitzak met een glad spuitmondje.
Spuit doppen van ongeveer 15 gram ganache op de bakplaat met bakpapier
Zet de bakplaat minimaal 2 uur maar liever een hele nacht in de koelkast.
Rol balletjes van de ganache.
Doe de hagelslag of cacao in de bakje.
Rol elke truffel door de hagelslag heen zodat hij volledig bedekt is met hagelslag (of cacao)
Tip:
Dit recept is ook in de magnetron te maken.
Bewaar de truffels bij voorkeur in de koelkast en haal ze ongeveer 10 minuten voor serveren eruit.
Dat ziet er weer lekker uit hoor.
Dankjewel!
Lekker