Ben je op zoek naar een heerlijke subtiele smaak die combineert met bijna alles? Dat is nog eens een ‘open deur’, he? Ik maakte in de decembermaand deze witte chocoladeroom vulling voor het eerst en hij is meteen favoriet! Hoewel er het meeste slagroom in zit is dat niet wat je het beste proef. De witte chocolade wint het. En ik lieg niet als ik zeg dat hij met bijna alles te combineren is. Of je er nu bijv. frambozen, aardbeien, melk chocolade, nougatine, karamel of speculaas bij doet: De smaak is altijd top! Je kan deze room op 2 manieren maken. Voor de een heb je wat meer geduld nodig als voor de ander. De makkelijkste manier is om gesmolte chocolade toe te voegen aan de geklopte slagroom. Je klopt de slagroom dan lobbig. Door het toevoegen (en daarmee het ineens afkoelen) van de chocolade wordt de room ineens een stuk stijver. Voeg je de chocolade te warm toe dan wordt de room in eerste instantie dun. Geen nood dit los je makkelijk op door de vulling een poosje in de koelkast te zetten. De andere manier is het koken van de slagroom, daar de chocolade aan toe te voegen, dan het in de koelkast koud laten worden voordat je het opklopt.
Dit heb je nodig:
250 gram slagroom
100 gram mascarpone
1 zakje vanillesuiker
1 flinke eetlepel poedersuiker
175 gram witte chocolade
Zo ga je te werk:
Voor de ‘koude methode’:
Smelt de chocolade en laat deze afkoelen tot ongeveer de temperatuur van je bovenlip. (Dit controleer je door een lepeltje in de chocolade te dippen en deze tegen je lip te ‘proeven’)
Klop, tijdens het afkoelen de slagroom met de mascarpone en beide suiker soorten bijna stijf / dik lobbig.
Zet de slagroom zo nodig nog even in de koelkast tot de chocolade de juiste temperatuur heeft.
Voeg een paar eetlepels slagroom aan de chocolade toe er roer dit, met een siliconen spatel goed door elkaar.
Voeg de witte chocolade nu toe aan de slagroom en klop het kort door elkaar. Niet te lang kloppen, dan wordt de room uiteindelijk te stijf.
Bewaar de room tot gebruik in de koelkast.
Zo ga je te werk voor de ‘warme’ methode:
Doe de slagroom in een pannetje en breng hem aan de kook.
Zet de hittebron uit.
Voeg de suiker en chocolade in kleine stukjes toe. Roer tot alle chocolade gesmolten is.
Laat de chocoladeroom afkoelen tot kamertemperatuur. Zet hem daarna minimaal 2 uur in de koelkast.
Klop de room lobbig, voeg de mascarpone toe en klop hem stijf.
De room is nu klaar voor gebruik.
Is het toevoegen van de mascarpone echt nodig? En zo ja, waarom? Dank:)
Hoi Anton,
De mascarpone zorgt ervoor dat de slagroom stevig blijft na het opkloppen.
Groetjes,
Adrienne
Moet je tijdens het afkoelen van de chocolade hierin blijven roeren?
hoeveel chocoladeroom heb je uiteindelijk?
Hoi Nathalie,
Met dit recept maak je ongeveer 500 gram witte chocoladeroom.
Groetjes,
Adriënne
Hoi Adriënne, deze room klinkt héérlijk! Ik wil ‘m gebruiken als, kleine, toef op een cupcake. Kan ik deze hoeveelheden aanhouden voor +/- 12 cupcakes?
Hoi Bianca,
Het ligt een beetje aan de grootte van de toeven, maar volgens mij moet het voldoende zijn.
Groetjes, Adriënne
Dank je wel! Denk dat ik de toeven niet te groot maak, lijkt me machtig genoeg 😉 dus begin met deze portie.
Hoi! Kan ik ook roomkaas gebruiken i.pv mascarpone?
kunt u mij vertellen hoe lang deze room op cake vers blijft?
groeten
Hoe lang kan ik dit in de koelkast bewaren?