Zoek je nog een lekker recept met de klassieke citroen – maanzaad combinatie? Maak dan deze heerlijke citroen-maanzaad scones. Wat een heerlijke variant van de klassieke scones is dit! Door het scone deeg gaat wat citroenrasp als extra smaakmaker. En natuurlijk ook een theelepel maanzaad. Gevuld met zelfgemaakte Lemon Curd en clotted cream of kwark nog lekkerder.

Scones naar Bakkriebels recept
Een tijdje geleden ging ik aan de slag voor een koemelkvrij recept voor scones. Nog altijd zijn die scones hier thuis een groot succes. Ook het recept voor deze citroen – maanzaad scones zijn gebaseerd op dat recept. Om de citroensmaak wat meer naar boven te halen, voegen we aan deze scones extra citroensmaakmakers toe: wat citroensap en ook citroenrasp. Hiervoor gebruik ik altijd de citroenrasp van dr. Oetker. Helaas zijn er geen onbespoten citroenen in ons dorp te koop. Het citroenrasp van Dr. Oetker is daarom een goed alternatief. Kan jij wel aan onbespoten citroenen komen? Voeg dan wat verse citroenrasp toe aan het sconedeeg.

Lekker gevuld met clotted cream of kwark
Scones zijn een heerlijke Engelse traktatie die traditioneel onderdeel van een high tea zijn. Daar worden ze gevuld met jam en clotted cream. Clotted cream is in Nederland niet altijd makkelijk verkrijgbaar, maar in de lente voor Pasen wordt het vaak als seizoensproduct in de supermarkten verkocht. Mocht je geen clotted cream kunnen vinden dan kan je het maken van slagroom of met creme fraiche en mascarpone. Helaas staan deze recepten nu nog niet op Bakkriebels, wie weet veranderd dit in de toekomst. Zelf vervang ik clotted cream, vanwege de koemelk voor een plantaardige gurt oftewel een plantaardige yoghurt. Mijn voorkeur heeft de gurt op kokosbasis. Dit smaakt ook heerlijk fris. In onderstaand recept zijn beide opties opgenomen en is de keuze aan jou.

Lemon curd maken of kopen
Naast clotted cream hoort ook jam bij de traditionele vulling van scones. Een klein uitstapje naar lemon curd is echter zo gemaakt. Je maakt lemon curd zelf koemelkvrij volgens het recept dat je hier op Bakkriebels vind. Is een koemelkvrije lemon curd voor jouw geen vereiste? Lees dan in hetzelfde recept hoe je lemon curd met roomboter maakt. Met of zonder koemelk heeft zelden invloed op de hoeveelheden in een recept. Wist je dat zelfgemaakte lemon curd een stuk lekkerder is dan de lemon curd uit de winkel?
Wil je later genieten van deze heerlijke scones? Zorg dat je dit recept niet kwijtraakt door één van de onderstaande afbeeldingen op één van je Pinterest borden te pinnen.


Maanzaad
Oeps… Zie je het al? Ik voegde eigenlijk net teveel maanzaad toe. Niet dat het heel erg is hoor… Maar ik wil je er toch even voor waarschuwen dat je beter met een theelepel kan scheppen dan rechtstreeks uit een potje of zak gieten. En dan heb ik nog een budget tip voor je: Denk erover om maanzaad in een grotere, goedkopere verpakking online te kopen in plaats van de veel te dure potjes van Verstegen. De kiloprijs zakt dan van circa €63,00 per kilo naar circa €7,00 per kilo! Daar heb ik graag een grotere verpakking voor in de kast staan. Ondanks dat dit betekend dat ik er ook meer mee aan de slag moet. Heb jij ook zo’n grote zak staan en wil je daarom nog meer bakken met maanzaad? Maak dan eens deze maanzaad broodjes.


Koemelkvrij
De scones zijn koemelkvrij door mij gemaakt. Hou er rekening mee dat clotted cream niet koemelkvrij is. Vervang dit daarom door een plantaardige citroen of vanille ‘kwark’.
Citroen – maanzaad scones
Ingrediënten
- 250 gram bloem
- 1 tl / 4,5 gram bakpoeder
- 0,5 tl / 3,5 gram baking soda
- snuf zout
- 50 gram suiker
- 65 gram koude plantaardige roomboter vervanger
- 90-100 ml havermelk
- 0,5 tl citroensap
- 5 gram citroenrasp
- wat losgeklopt ei
- 1 tl maanzaad
- voor de vulling
- een paar eetlepels lemon curd
- clotted cream of kwark
Instructies
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Doe de bloem met de baking soda, bakpoeder, zout en suiker in een keukenmachine.
- Meng door elkaar zodat het goed gemengd is.
- Voeg de citroenrasp en de koude boter in kleine stukjes toe.
- Meng opnieuw zodat de citroenrasp en de boter in kleine stukjes door het deeg komen.
- Controleer of er geen stukken boter meer tussen de bloemkruimels zitten. In dat geval meng je nog even door.
- Voeg het citroensap toe en 90 gram havermelk.
- Meng opnieuw tot een deeg ontstaat. Het kan zijn dat je nog iets extra havermelk toe moet voegen om een mooi deeg te krijgen.
- Stop met mengen zodra er een mooi deeg is.
- Verpak het deeg in folie en leg het ongeveer een half uur in de koelkast.
- Rol na een half uur uit op een met bloem bestrooid werkblad. Het scone deeg moet ongeveer zo dik zijn als het bovenste deel van je duim (circa 2,5 cm)
- Steek met een ronde uitsteker scones uit van 5 a 6 cm doorsnee.
- Leg de scones op de bakplaat en zet opnieuw in de koelkast voor ongeveer 30 minuten.
- Verwarm de oven voor op hete lucht 200 graden.
- Bestrijk de scones met wat losgeklopt ei.
- Bak de scones nu in 15 minuten goudbruin en gaar.
- Laat de scones volledig afkoelen voor je ze open snijd.
- Vul de scones net voor serveren met lemon curd en clotted cream