Ik vind het zo fijn om weer te bakken met vers fruit! Echt… Wat hou ik hier toch van! Het smaakt eigenlijk altijd goed en het ziet er prachtig uit op foto’s. Deze keer maakte ik er een hele lekkere chocolademousse taart van. En het bijzondere eraan? Je bakt de mousse ook even kort in de oven. Echt. Dit. Wil. Je! Deze taart is zo waanzinnig lekker en eigenlijk nog niet eens zo heel moeilijk om te maken.
Hoe verzin je het?
Vraag jij je ook weleens af waar ik al die ideeën toch vandaan haal? Ik ben een beelddenker. Misschien zelfs wel een idealistische beelddenker, vaakt ziet het plaatje in mijn hoofd er mooier uit dan de werkelijkheid. Vaak komen ideeën zomaar naar boven ploppen. Dan heb ik geen Pinterest en geen Google Afbeeldingen nodig, geen receptenboek en ook geen blog. Dan plopt het één na het ander idee zomaar op. Maar er zijn ook momenten waarop het anders is. Dan wil ik wel iets bedenken maar dan is er geen plaatje, dan is er geen idee. En meestal doe ik dan maar niets. Of ik pak één van de receptenboeken die mijn kast rijk is. En dan blader ik maar. Van voor naar achter en weer terug. Dan lees ik wat, dan kijk ik wat. En zo bladerde ik ook door het boek ‘Patisserie!’ van Christophe Felder. Een geweldig boek, met wat lastigere recepten en heel veel foto’s. Al bladerend zag ik een saaie chocoladetaart. En hoewel saaie chocoladetaarten heel lekker zijn, gaf ik die taart een upgrade. Ik pastte het recept wat aan en gaf mijn eigen draai aan de decoratie. En zo was er weer een nieuw recept. Een geweldig recept! Een beetje van Christophe en een beetje van mij.
Koemelkvrij
Deze taart is door mij koemelkvrij gemaakt. Voor een koemelkvrije taart vervang je gewone roomboter voor FloraPlant, een plantaardige harde boter die qua smaak heel dicht bij roomboter komt. Daarnaast moet je er op letten dat de chocolade die je gebruikt geen melk bevat. Zelf gebruik ik de goedkoopste repen uit de supermarkt.
Chocolademousse taart met rood fruit
Ingrediënten
- Voor de bodem
- 95 gram poedersuiker
- snuf zout
- 1 m ei
- 150 gram roomboter of FloraPlant op kamertemperatuur
- 1 zakje vanillesuiker
- 200 gram bloem
- 50 gram amandelmeel
- 25 gram cacao
- voor de mousse
- 300 gram pure chocolade
- 175 gram roomboter of FloraPlant op kamertemperatuur
- 2 M eieren
- 2 M eigelen
- 30 gram fijne kristalsuiker
- ter decoratie
- 300 gram zacht fruit naar keuze
- 6 golden oreo’s
- muntblaadje
- en verder
- Blindbakvulling
- bakpapier
- deegroller
- uitrollatjes 2 mm dikte
Instructies
- Mix de boter met beide suikersoorten en het zout in een kom.
- Als het goed gemengd is voeg je het ei toe en mix je tot deze volledig opgenomen is.
- Meng de bloem met de cacao en het amandelmeel.
- Voeg dit toe aan het deeg en mix het goed door elkaar.
- Verpak het (zachte) deeg in huishoudfolie, druk het plat en leg het voor 2u in de koelkast.
- Vet een vlaaivorm van 26 cm doorsnee in en bestrooi met cacao.
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Rol het deeg uit tot 2 mm dikte.
- Bekleed de vlaaivorm met het uitgerolde deeg.
- Prik gaatjes in het deeg.
- Leg een vel bakpapier op het deeg en vul hem met een blindbakvulling.
- Bak het deeg in ongeveer 20 minuten gaar.
- Laat de bodem volledig afkoelen.
- Verhoog de temperatuur van de oven naar 190 graden.
- Maak intussen de mousse: Klopt hiervoor de suiker en de eieren luchtig. Dit duurt ongeveer 5 minuten, het mengsel is dan licht en dik.
- Smelt de boter in een pannetje. Voeg de chocolade in stukken toe.
- Roer de boter en chocolade door elkaar.
- Spatel de chocolade door de luchtig geklopte eieren.
- Verdeel de chocolademousse over de taart.
- Bak de chocolademousse 5 minuten in het midden van de oven.
- Laat de taart volledig afkoelen.
- Verdeel het fruit, de oreo’s en de muntblaadjes naar eigen inzicht.
Wat een super mooie taart!
TOF