Bij de herfst horen warme drankjes. Koffie, thee en chocolademelk. Heerlijk even opwarmen na een frisse wandeling. Heb jij ook dat je niet kan kiezen tussen die drie? Ik heb de oplossing: Neem een kop koffie of thee met een chocolade-marshmallow koekje. Een heerlijk knapperig chocolade koekje met een zachte en zoete marhsmallow vulling. Ze hadden ook hot chocolate cookies kunnen heten. Door het deeg gaat namelijk een zakje ‘Hot chocolate’ van Nestlé.
Deze zakjes geven een heerlijke en subtiele chocolade smaak aan de koekjes. Vorig jaar in november trakteerde Rosalie op zulke aan de meesters en juffen. Inmiddels is het weer bijna 5 november en mag ze weer trakteren. Ik vind het altijd leuk om lekkere en leuke traktaties te verzinnen. Het betekend ook dat je af en toe ergens een restje van heb. En die restje maak ik dan het liefst op in een baksel. Zo kwam ik ook op het idee om deze chocolade-marshmallow koekjes te maken.
Kleine hoeveelheid, groot voordeel
Met dit recept maak je 8 koekjes. Dat is niet veel, hé? Gelukkig kan het recept makkelijk verdubbeld worden 😉 Zelf loop ik er regelmatig tegen aan dat de hoeveelheden die ik uit een recept haal, toch te veel blijkt te zijn voor ons vieren. Eten we dagenlang cake of taart. Met name taart komt dan nog weleens je neus uit. Dan heb ik echt liever een kleiner recept. Ideaal! Het voordeel daarvan is voor mij ook nog eens, dat ik zo meer recepten kan proberen en ontwikkelen. Vind jij 8 koekjes echter de moeite niet, vermenigvuldig dan alle ingrediënten en bak 16, 24, 48 of zelfs 80 koekjes.
Koemelkvrij
Dit recept is ook koemelkvrij te maken. In dat geval gebruik je geen roomboter, zoals bij de ingrediënten aangegeven staat. Je kunt dit vervangen door een harde plantaardige boter zoals FloraPlant of Wajang. Mijn voorkeur heeft FloraPlant, omdat de smaak daarvan het dichtst bij een roomboter smaak komt. Daarnaast wordt er een zakje ‘Hot Chocolate’ van bijv. Nestlé gebruikt. Dit kan je ook vervangen door cacao en poedersuiker, dit staat ook bij de ingrediënten aangegeven. Als laatste wordt er voor deze koeken witte chocolade gebruikt. Deze kan je helemaal achterwegen houden of vervangen voor vegan witte chocoalde of rijstmelkchocolade.
Chocolade – Marshmallow koekjes
Ingrediënten
- Dit heb je nodig:
- 95 gram bloem
- 5 gram cacao
- 50 gram poedersuiker
- snufje zout
- 75 gr roomboter
- 1 zakje hot chocolate (kan je ook vervangen door 10 gram cacao en 5 gram poedersuiker)
- 45 gram marshmallows
- 5 gram water
- 100 gram pure chocolade
- 3 blokjes witte chocolade
- En verder:
- bakplaat bekleed met bakpapier
- ronde uitsteker van ongeveer 5 cm doorsee
- magnetron bestendige bak
- spuitzak
Instructies
- Zo ga je te werk:
- Kneed van de bloem, de cacao, de poedersuiker, het zout en de roomboter een glad en samenhangend deeg.
- Rol het deeg uit tot een gelijkmatige dikte van ongeveer 3 mm.
- Leg het ongeveer 1 uur koud weg in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Steek ronde 16 ronde koekjes uit het deeg en leg ze op de bakplaat die bekleed is met bakpapier.
- Bak het deeg in ongeveer 10 minuten gaar.
- Laat ze volledig afkoelen.
- Doe de marshmallows met het water in een magnetron bestendig bakje.
- Verwarm de marshmallows ongeveer 20-30 seconden in magnetron.
- Roer het water en de marshmallows door elkaar, tot een klontvij ‘papje’.
- Smeer op de helft van de koekjes de marshmallow vulling.
- Druk de andere koekjes er op.
- Smelt de pure chocolade en tempereer deze.
- Dompel de koekjes voor de helft in de chocolade.
- Smelt de witte chocolade en doe deze in een spuitzakje.
- Drizzle de witte chocolade over de koekjes heen.
- Laat de chocolade volledig uit harden.