brood e.d.·Pasen

Chinois

Snel naar recept
Ken jij een Chinois? Het is een heerlijk brioche brood gevuld met banketbakkersroom en rozijnen of chocolade. Rond de Pasen is het vaak in de winkels te vinden als seizoensproduct. Dit is weer zo’n recept dat al langere tijd op mijn baklijstje stond. Bij jouw ook? Ik geef je mijn recept en een vriendelijke herinnering dat je dit brood echt een keer moet maken. Niet te lang meer uitstellen hoor! Vooral zelfgemaakt is dit zo lekker.
Van Duitse en Franse oorsprong

Chinois is oorspronkelijk een briochebrood dat vooral gemaakt wordt in Duitsland en Frankrijk. Chinois is de Franse naam, schneckekuchen de Duitse naam. Schneckekuchen kan je het hele jaar door bij bijna elke Duitse bakker kopen. Toch zijn er ook wel verschillen tussen de Duitse schneckekuchen en de chinois zoals wij hem kennen. Neem bijvoorbeeld de vorm: Wij kennen het vooral als een soort breekbrood, gebakken in een ronde vorm. Terwijl schneckekuchen flinke grote koffiebroodjes zijn die voor één persoon bedoeld zijn. Bij mijn laatste bezoek aan Duitsland trakteerde ik mezelf op zo’n broodje en eigenlijk viel die versie mij erg tegen. De bakker waar ik hem kocht gebruikte nogal veel citroenglazuur. Zo zonde! Dan maar thuis aan de slag met een eigen versie zodat je lekker je eigen voorkeuren kunt bepalen.

Meer smaak aan je brood

Om briochedeeg zijn smaak goed te kunnen laten ontwikkelen laat je het deeg maar liefst een hele nacht in de koelkast rijzen. De kou van de koelkast vertraagd het rijsproces en zal uiteindelijk zelfs ervoor zorgen dat het rijzen helemaal stopt. Zo’n lange eerste rijs zorgt voor een perfecte smaakontwikkeling. Juist dat wat je wilt bij brioche. En weet je wat ook een voordeel is? Door de hoeveelheid boter en ei in het deeg is het een soort van onhandelbaar. Tot je het de volgende ochtend uit de koelkast haalt! Dan kan je het een stuk makkelijker verwerken. Natuurlijk blijft ook goed kneden -jaja… tot je er een vliesje van kunt trekken- een must do. Wie slim is, verdeeld het brioche deeg na het kneden en voor het rijzen alvast in twee stukken: één bol van 100 gram en een bol van de rest van het deeg. Waarom dat slim is vertel ik je later.

Ga nog even door met je voorbereidingen

Als je dan toch bezig bent met het kneden van een brioche deeg kan je net zo goed nog een paar voorbereidende stappen doen, nietwaar? Wel daarom ook de rozijnen alvast kort in heet water. Doordat het water heet is wordt het sneller opgenomen door de rozijnen. 10 Minuten wellen is voldoende. Daarna kunnen de rozijnen mooi een hele nacht drogen aan de lucht. Zo zijn ze de volgende dag luchtdroog, in bakkerstermen.

Wil je dit heerlijke recept opslaan om nooit meer te vergeten? Kies het beste bord op je Pinterest account voor één van de onderstaande afbeeldingen en kom later nog eens terug.
Neem de banketbakkersroom ook gelijk nog even mee

Ben je helemaal een baas dan ga je nu nog een stap verder en maak je ook alvast de gele room oftewel banketbakkersroom. Kan dat ook mooi een hele nacht afkoelen. Op Bakkriebels staan verschillende manieren om banketbakkersroom te maken. Begin dit jaar deelde ik een recept voor echte banketbakkersroom met vanillestokjes. Jaren daarvoor deelde ik een recept voor gele room, een banketbakkersroom op basis van custard. Dit laatste recept heb ik, weliswaar met een kleine aanpassing, hier gebruikt.

De andere dag hoef je dan niet veel meer te doen

Heb je deze voorbereidingen allemaal een dag eerder gedaan? Dan ben je de volgende dag snel klaar: vorm invetten, het kleine bolletje deeg uitrollen tot een lap die precies zo groot is als je springvorm. De maat is hiervoor niet zo heel belangrijk. Ik gebruikte er één van 20 en één van 24 cm, beide is goed en alles daartussen ook. De grote bol deeg rol je uit tot een lap van ongeveer 40 bij 25 cm, banketbakkersroom erover uitspreiden, de rozijnen erop en oprollen maar. De lange gevulde rol deeg die hierdoor ontstaat snij je in 10-12 stukken. Deze stukken leg je zo in de vorm dat je de vulling ziet. Na een tweede rijs bak je de chinois in het midden van de oven goudbruin en gaar. Wanneer de chinois volledig afgekoeld is, wordt hij vaak gegarneerd met fondantglazuur. Fondantglazuur is de glazuur die ook op een tompouce zit. Het is te koop bij o.a. Baktotaal of te vervangen door royal icing of waterglazuur.

Koemelkvrij

Yes! Het is heel goed mogelijk om een chinois koemelkvrij te maken. Daarvoor gebruik je geen roomboter maar bij voorkeur Blue Band Heerlijk romig voor het deeg. In plaats van melk gebruik je havermelk, deze vind ik persoonlijk het lekkerste resultaat geven voor banketbakkersroom. Heb je een andere voorkeur voor een plantaardige melkvervanger? Dat kan! Wees alleen voorzichtig met het toevoegen van de suiker omdat deze drinks vaak wat zoeter zijn dan melk.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *