Ik zat eens te denken, want ik had wel zin en tijd om wat te bakken. Er stonden nog wat eiwitten die ik graag op wilde maken. Maar wat zou ik dan bakken? Bokkenpootjes? Of toch macarons? Maar wat voor macarons dan? Oh… wacht! Bokkenpootjes – macarons! Soms flitsen zulke ideeën zomaar mijn hoofd in. En dan kan ik maar één ding: Aan de slag! Zo ging het ook met deze bokkenpootjes – macarons, die precies zo werden als ik ze bedacht had. JOEPIE!
Franse macarons en Hollandse bokkenpootjes
Voor dit recept combineerde ik twee recepten met elkaar, de macaron en de bokkenpoot. De bokkenpoot is een oud-Nederlands koekje dat zijn oorsprong heeft in Tuitjenhorn. De langwerpige amandel-meringue koekjes worden gevuld met jam of crème. Inmiddels heeft elke Nederlandse bakker hier een eigen recept voor. De macaron heeft zijn oorsprong in de franse patisserie. Meestal worden ze gevuld met een ganache, maar je ziet steeds vaker ook crèmevullingen hierin gebruikt worden. Macarons zijn inmiddels de hele wereld overgegaan, terwijl de bokkenpoot redelijk Nederlands is gebleven. Ik voegde deze twee dus samen door macaronschelpen in stroken te spuiten en met amandelschaafsel te bestrooien. Daarna gebruikte ik een crèmevulling om ze te vullen en doopte de beide uiteinden in chocolade. Zo heeft het het meeste weg van een bokkenpoot, maar is het toch ook een macaron.
Macarons, een koekje voor de meer gevorderde bakker
Sinds ik meer ben gaan bakken ben ik ook mijn grenzen (met het bakken) gaan verleggen. Dat gaat stapje voor stapje en soms zelfs ongemerkt. Eén van de dingen waar ik mij nog niet zo lang aan waagt zijn macarons. Dat komt omdat ik nogal perfectionistisch ben. Als ik iets doe, wil ik het ook goed kunnen. Die lat leg ik voor mezelf hoog. Het is mijn persoonlijke valkuil om die lat ook voor een ander hoog te leggen, dus daar werk ik aan. Zelf wil ik Bakkriebels toegankelijk houden voor een beginnende en een gevorderde bakker. En macarons zijn echte kreng-koekjes, waar de meer gevorderde bakker nog eens over kan zuchten omdat ze weer niet perfect zijn. Zelf blijf ik het spannende vinden: Wel een voetje? Geen voetje? Lopen ze niet teveel uit? Barsten? Phoe… Ze zijn weer gelukt! Niet allemaal perfect, maar de meeste wel.
Bokkenpootjes – macaron sjabloon
Om alle macaronschelpen even groot te maken heb ik voor mezelf een sjabloon gemaakt. Dit sjabloon stel ik ook voor jullie beschikbaar zodat het makkelijker is om dit recept te maken. Je kan het sjabloon downloaden en opslaan op je eigen computer. Daarna kan je het printen. Print het sjabloon meerdere keren zodat je voldoende heb voor 2 a 3 bakplaten. Je legt het sjabloon tussen het bakpapier en de bakplaat. Zo nodig kan je het op maat knippen. Iedere bakplaat is natuurlijk anders en ik heb ervoor gekozen zoveel mogelijk schelpen op één a4 kwijt te kunnen. Verwijder het sjabloon net voor je de schelpen de oven in doet. Doe je dit niet dan beïnvloed het vel papier het bakresultaat.
Bokkenpootjes en macarons… wat zijn de verschillen?
Heb jij een idee hoeveel verschil er zit tussen de macaronschelpen en de bokkenpootjes ‘poten’? Als je de twee recepten naast elkaar legt zitten er zowel verschillen als overeenkomsten in. Eén van de overeenkomsten is dat ze beiden op basis van een meringue gemaakt worden, het verschil van de meringue is dan weer dat de meringue voor een bokkenpoot minder suiker bevat. Een ander verschil is dat er bij een bokkenpoot naast amandelmeel ook bloem gebruikt wordt, terwijl er voor macaron alleen amandelmeel gebruikt wordt. Kijk je naar de bereidingswijze dan komen er nog wel meer verschillen naar boven, maar dit laat ik vandaag voor wat ze zijn.
Koemelkvrij
Dit recept is door mij koemelkvrij gemaakt. Macaronschelpen zijn van zichzelf al koemelkvrij. De grootste uitdaging ligt dan ook in de vulling. Voor deze bokkenpootjes – macarons koos ik voor een botercrème op basis van banketbakkersroom. Om een lekkere banketbakkersroom te maken heb ik in plaats van melk gebruik gemaakt van Soya Whipping. Tot nu toe vind ik dat zelf de lekkerste koemelkvrije banketbakkersroom geven. Daarnaast gebruikte ik een plantaardige boter in plaats van roomboter. De beide uiteinde van de koekjes werden in pure chocolade gedompeld, deze is meestal koemelkvrij maar check hiervoor altijd de verpakking bij aankoop.
Wil je dit recept bewaren op Pinterest? Gebruik onderstaande afbeelding zodat je het recept altijd makkelijk terug kunt vinden.
Bokkenpootjes – macarons
Ingrediënten
- voor de macarons
- 200 gram amandelmeel
- 200 gram poedersuiker
- 200 gram fijne kristalsuiker
- 2 x 75 gram eiwit
- 50 gram water
- voor de vulling
- 1 m ei
- 60 gram suiker
- 1 vanillestokje
- 125 gram soya whipping of melk
- 150 gram plantaardige boter of roomboter
- 40 gram poedersuiker
- 8 gram maïzena
- voor de afwerking
- een paar handjes amandelschaafsel
- 300 gram pure chocolade
Instructies
- Begin met het maken van de banketbakkersroom. Snij hiervoor het vanillestokje open en schraap het merg eruit.
- Doe het merg met de suiker en het ei in een magnetron bestendig bakje en roer het goed door elkaar.
- Meng de maïzena met een beetje melk/soya whipping tot een glad papje.
- Voeg het papje toe aan het ei-suiker mengsel en roer het opnieuw goed door elkaar.
- Voeg nu de overige melk / soya-whipping toe en roer het opnieuw goed door elkaar.
- Zet het bakje in de magnetron en kook tot er een dikke banketbakkersroom ontstaat. Roer het tijdens het koken 1 of 2 keer zodat je de dikte kunt controleren.
- Spreid de banketbakkersroom uit over een bord en dek het af met vershoudfolie.
- Zet apart tot de macarons klaar zijn.
- Print het bokkenpootjes-macaron sjabloon een aantal keer uit.
- Bedek twee bakplaten met bakpapier. Knip de sjablonen zonodig op maat van je bakplaat en leg de sjablonen tussen de bakplaat en het bakpapier.
- Meng, voor de macarons, het amandelmeel met de poedersuiker door elkaar en zeef het.
- Voeg 75 gram eiwit toe en spatel tot er een dikke pasta ontstaat.
- Doe de fijne kristalsuiker met het water in een pan en breng het aan de kook.
- Kook tot de suikersiroop een temperatuur heeft van 116 graden.
- Doe het overige eiwit in een schone mixerkom en mix het schuimig.
- Zodra de suikersiroop een temperatuur heeft van 120 graden voeg je het langzaam toe aan het eiwit. Let er op dat je het eiwit ondertussen op blijft kloppen.
- Mix tot je een stijve meringue heb.
- Voeg 1/3 van de meringue tot aan de dikke amandel/poedersuiker pasta en spatel dit voorzichtig door elkaar.
- Voeg de overige meringue ook toe en spatel voorzichting door tot je een dikke macaronmeringue hebt. De meringue is goed door elkaar gemengd als het in een dikke druppel aan je spatel blijft hangen en dat wat er afvalt niet gelijk uitvloeit in de overige meringue.
- Spuit nu de macaronschelpen op het sjabloon op.
- Bestrooi de schelpen met amandelschaafsel.
- Laat de schelpen in ongeveer 30 minuten opdrogen tot de meringue een korstje gevormd heeft.
- Verwijder de sjablonen net voor de macarons de oven in gaan.
- Verwarm de oven voor op 160 graden hetelucht.
- Bak de macaronschelpen in ongeveer 12-16 minuten gaar.
- Laat de macaronschelpen volledig afkoelen.
- Intussen maak je de crème af. Mix hiervoor de boter met de poedersuiker in ongeveer 10 minuten licht en luchtig.
- Voeg de banketbakkersroom toe en mix nog ongeveer 5 – 10 mintuen tot een zachte en luchtige crème ontstaat.
- Doe de crème in een spuitzak en zet het neer tot je de macarons opspuit.
- Zoek setjes macaronschelpen bij elkaar.
- Spuit op de helft van de schelpen de crème en druk er tweede macaron op.
- Herhaal dit tot alle macarons gevuld zijn.
- Smelt en tempereer de chocolade.
- Dip elke macaron met beide uiteinden in de chocolade.
- Laat de chocolade uitharden door de macarons op een bakplaat met bakpapier te leggen.