Tot voor kort was ik er van overtuigd dat het bakken van een bananenbrood niet aan mij besteed is. Inmiddels ben ik daar van bijgekomen en is het tijd voor een allereerste bananenbrood recept op Bakkriebels. Met speculoos en koffieleutjes als ingrediënten. Niet het eerste en ook niet laatste recept met dit duo voor deze maand. Toen ik op Facebook en Instagram opperde om in maart elke dinsdag een recept met speculoos te plaatsen vonden jullie dat een goed idee.
Soms kan je echter wel een goed idee hebben en daar ook duizend en één ideeën bij hebben, maar ik kwam er achter dat de praktijk anders was dan ik mij voorstelde. Eén van de baksels mislukte, een volgende vond ik te gewoon en weer een ander viel af omdat ik meer variatie wilde. En dan heb ik het nog niet over de ideeën die ik ’te gewoon’ vond. Er gingen een paar potten speculoos en een voorraad koffieleutjes doorheen, voor ik uiteindelijk helemaal tevreden was. Overigens vond ik het wel leuk om te doen. Het herinnert me er aan hoe ik, jaren geleden op mijn eerste blog af en toe een themaweek had. Elke dag een recept rondom een thema is voor mij op dit moment niet haalbaar. Een maand lang, elke week een recept dat is toch anders. Hoe vind jij dit? Zal ik het nog een keer doen of hoeft dat voor jou niet?
Geen fan van warme bananen
Wie tegen mij gezegd had dat ik in deze maand een bananenbrood recept zou plaatsen zou ik niet geloofd hebben. Het allereerste bananenbrood dat ik bakte, was omdat ik de mix die in een kerstpakket zat kwijt wilde. Eenmaal gemaakt vonden we het toch wel lekker, tegen mijn verwachting in. Ik vind banaan die warm geweest is namelijk niet lekker. Na het eerste brood volgde al snel deze tweede. En ik heb het ook al over een derde gehad. Eén klein probleempje heb ik echter wel: Ik heb nooit rijpe bananen in huis. Alle bananen zijn hier op voor er ook maar een bruin plekje aan te zien is. Maar ook daar is een oplossing voor: leg de nog niet volledig rijpe bananen in een voorverwarmde oven van 120 graden en ‘bak’ ze ongeveer 25-30 minuten. Daarna laat je ze afkoelen tot kamertemperatuur en zijn ze perfect voor een bananenbrood.
Koffieleutjes en speculoos
Ik zie het al: Deze maand komt er elke dinsdag een recept met speculoos en koffieleutjes online. Inmiddels is dit nummer 3 op rij. Hierna volgen er nog twee, die natuurlijk ook allebei heel erg lekker zijn 😉 Vandaag is het dus dit recept voor bananenbrood. Geen idee waarom dit zo heet, want het is meer cake dan brood. En het wordt extra lekker gemaakt door de koffieleutjes en de speculoos door het beslag. Het dunne laagje speculoos bovenop is net dat beetje extra dat je met een extra grote glimlach laat genieten van deze traktatie.
Karamelstroop
In dit recept gebruik ik karamelstroop. Weet je dat ik hier de meest gestelde vraag aan vast kan knopen? Ik krijg namelijk heel vaak de vraag: Wat is karamelstroop? Natuurlijk beantwoord ik die vragen met alle liefde maar ik krijg hem zo vaak dat ik er ook weleens een beetje verbaasd over ben. Elke supermarkt verkoopt deze stroop en ik had dan ook verwacht dat het bekender zou zijn. Het is een product van Van Gilse en je vind het bijna altijd bij de pannenkoekenmix en -stroop. In plaats van een gele dop, heeft deze stroop een rode dop. In dit recept kan je deze stroop ook vervangen door Kandijsiroop. Kandij is namelijk één van de ingrediënten van speculoos.
Koemelkvrij
Dit recept is door mij koemelkvrij gemaakt. Er is maar één ingrediënt dat koemelk bevat en dat is boter. Hiervoor kun je een plantaardige versie nemen. Ik gebruik het allerliefst Flora Plant in mijn baksels. Karamelstroop bevat, ondanks dat je anders kan vermoeden geen melk.
Bananenbrood met koffieleutjes en speculoos
Ingrediënten
- 200 gram bloem
- 50 gram amandelmeel
- snuf zout
- flinke snuf kaneel
- 3 gram bakpoeder (1 theelepel)
- 2,5 gram baking soda (1 theelepel)
- 3 rijpe bananen
- 100 gram suiker
- 2 m eieren
- 15 gram karamelstroop
- 60+100 gram speculoos
- 125 gram boter naar keuze
- 70 gram koffieleutjes + 3 extra voor bovenop
Instructies
- Verwarm de oven voor op 170 graden.
- Vet een cakeblik van 25 cm in en bekleed hem met bakpapier.
- Smelk de boter.
- Meng de bloem, met het amandelmeel, het zout, de kaneel, de bakpoeder en de bakingsoda met een garde door elkaar.
- Pureer de bananen met de suiker.
- Voeg de eieren, de stroop en 60 gram speculoos toe en meng dit tot het goed gemengd is. Dit kan met een garde maar ook met een keukenmachine of mixer.
- Voeg het bloemmengsel toe en meng ook dit er door.
- Voeg de koffieleutjes in stukken toe en meng ook dit erdoor.
- Bak het bananenbrood in ongeveer 60 minuten in het midden van de oven goudbruin en gaar.
- Je kunt dit, net als bij een cake testen met een satéprikker of een naald. Is deze droog? Dan is je bananenbrood gaar.
- Laat het brood ongeveer 10 minuten afkoelen voor je het uit het bakblik verwijder.
- Als het bananenbrood volledig afgekoeld is kan je 100 gram speculoospasta wat warmer maken, zodat het vloeibaarder is en over het brood uitspreiden.
- Leg daarna de koffieleutjes erop.
- Laat de speculoos opstijven voor je plakken snijd.