Gebak en Tartelettes

Banaan karamel tartelette

Snel naar recept

Het is weer tijd voor een nieuwe tartelette. Deze keer met de heerlijke smaakcombinatie van banaan, Zwitserse room en karamel. Een tartelette voor de echte zoetkauw. Zoet, maar zó lekker!

Zwitserse room op twee manieren

Zwitserse room is iets waar bijna iedereen van houdt. Op Bakkriebels vind je niet één, maar twee basisrecepten voor Zwitserse room. Sinds 2015 staat de meest gangbare werkwijze om Zwitserse room te maken hier online. Aan het begin van dit jaar ontdekte ik echter dat je Zwitserse room ook op een makkelijkere en snellere manier kan maken. Hoe je dat doet lees je in het betreffende basisrecept. Ook in het recept voor deze banaan-karamel tartelettes maak ik gebruik van deze manier van bereiden. Het is net zo lekker maar zoveel sneller. Daardoor is deze bereidingswijze mijn absolute favoriet geworden! Zeker bij een recept als deze is een makkie er tussen wel fijn.

Zoet, zoeter, zoetst

Ik hou er van om Zwitserse room te combineren met aardbeien of chocolade. Ik hou er echter nog meer van om Zwitserse room te combineren met karamelsaus. Of het nu een gezouten of ongezouten karamelsaus is maakt mij niet zoveel uit. Vandaag ga ik echter nog een stapje verder. Voor deze tartelettes maak je van de karamelsaus een karamelbavarois en banaankaramel. Al met al een lekker zoet goedje dus.

Frustratie

Ken jij dat ook? Dat er van alles en nog wat tegenzit als je lekker bezig bent? Ik heb heel wat frustraties gehad bij het maken van deze tartelettes en ook bij het schrijven van dit artikel. Heb je even tijd en zin om naar die frustatraties te luisteren? Het begon met het maken van de bavarois. Met het recept is niets mis maar wel met mijn siliconen vorm. Prachtig vond ik hem en nog steeds trouwens. Maar één ding is wel echt heel lastig: De bevroren bavarois uit de vorm krijgen. Het is mij niet gelukt om er ook maar één onbeschadigd uit de vorm te krijgen. Soms geeft dat juist zijn charmes maar ik hoopte op superstrakke bavarois. Op zulke momenten wordt ik altijd weer blij als het geheel dan uiteindelijk wel zo wordt als ik gehoopt had.

Nog meer frustraties

Tja en dan dat schrijven van het artikel. Dat heeft eigenlijk vooral te maken met de laatste updates. Ik schuif steeds in de blogplanning omdat veel artikelen nog niet naar de nieuwe ‘stijl’ zijn herschreven. Zowel vorige week als deze week ging het dus mis. Vorige week met een recept dat aanstaande vrijdag online komt. En gisteren ging het mis met dit recept. Is een recept éénmaal gepubliseerd dan kan ik hem wel verwijderen van de blog maar helaas kan ik dan niet meer voorkomen dat het via BlogLovin nog steeds te lezen is. Of dat abonnees een mailtje voor niets krijgen. Tijdens het herschrijven van de artikelen loop ik telkens tegen een foutmelding aan waardoor is het artikel stukje voor stukje kan kopiëren en plakken naar een heel nieuw artikel. Dat is best tijdrovend en heel irritant. Helaas is het niet te verhelpen en moet ik alle artikelen die al gepland staan handmatig om zetten. Wish me luck 😉 We bekijken het positief: Het is zo weer een lekker weekje geworden met opnieuw drie recepten online.

Koemelkvrij

Afgelopen jaar heb ik veel geleerd over de wereld van het koemelkvrij bakken. Deze tartelettes zijn gemaakt in februari, net een maandje nadat ik wist dat ik een koemelkallergie had. Voor veel gebruikte ingrediënten heb ik inmiddels een goed alternatief gevonden. Tot nu toe heb ik echter geen ervaring met het vervangen van bijvoorbeeld slagroom voor bijvoorbeeld rijst slagroom. Het is voor mij, op dit moment dan ook nog onmogelijk om dit recept koemelkvrij te maken.

Wil je dit recept opslaan op één van je Pinterest borden? Gebruik onderstaande afbeelding.

10 gedachten over “Banaan karamel tartelette

  1. hoi hoi ziet er weer overheerlijk uit.
    waar heb je de silicone vorm voor de karamel bavarois gekocht en welke maar zijn ze of is het zo’n mat met meerdere?.
    weke karamelsaus heb je hiervoor gebruikt?.

    bij nummer 10 staat giet de hete melk over de gelatine heen, maar bij nummer 6en7 staat dat de melk met het eimengsel moet. of bedoel je misschien dat als men de gelatine in de warme karamelsaus heeft gedaan te roeren ?.

    vr gr

    1. Hoi Samantha,

      De siliconen vorm is van het merk Silikomart, het is inderdaad een mat met 8 vormpjes erin. Ik weet niet precies welke het is en kan hem bij Baktotaal niet vinden helaas. Je kan elk ander vormpje gebruiken dat je wilt.

      Wat betreft de karamelsaus daar heb ik mijn eigen recept voor gebruikt. Die vind je hier: https://bakkriebels.nl/karamelsaus/ Deze kan je ook vervangen door karamelsaus uit de winkel, bijvoorbeeld die van Hero tova karamelsaus.

      Oeh… Ik snap dat je nummer 6/7 en 10 lastig vind. Eerst voeg je het melk en ei aan elkaar toe, dat verwarm je opnieuw. En daarna giet je datzelfde melk – eimengsel op de gelatine die op de karamelsaus ligt. Is het zo duidelijker voor je?

      En dan gelijk je vraag die hier onder staat. De chocolade karamel hagelslag die ik gebruikte is van De Ruijter en in ieder geval verkrijgbaar bij een grotere AH. Ik heb er even een linkje van opgezocht: https://www.ah.nl/producten/product/wi571403/de-ruijter-specials-gezouten-karamel-smaak

      Hopelijk kom je er zo weer uit!

      Groetjes,
      Adriënne

    1. Ha,

      Ja, die in het inderdaad! Ik waarschuw je wel even dat er makkelijkere vormen zijn om bavarois uit te krijgen 😉 Oef… Ik weet niet eigenlijk niet meer of de karamelsaus bij mij warm was. Zorg dat het in ieder geval op kamertemperatuur is en dan denk ik dat het melk-ei mengsel warm genoeg is.

      Groetjes,

      Adriënne

      1. hoi hoi ik heb de silicone vorm gisteren ontvangen en idd het is dezelfde als doe van u. u had het idd in het recept vermeld dat het niet zo makkelijk was maar ik wil de gok wagen wand hij ziet er zo mooi uit of de foto’s . als ik ze wil bewaren hoe kan dat dan het beste doen?. moet ik dan de bavarois pas erop zetten een paar uur voor mijn bezoek komt of kan dat al eerder en dat ik dan de gebakjes in de koelkast bewaar?. hoelang blijven ze goed?. al denk ik dat ze erg snel op zullen zijn hahaha.

        vr gr

        1. Oh super leuk! Ja hij is echt heel mooi dus kan me goed voorstellen dat je deze wilde. De taartjes op deze foto trakteerde mijn man voor zijn verjaardag aan zijn collega’s. Ik heb ze dus een dag voor zijn verjaardag gemaakt. Dat kan makkelijk, mits je ze in de koelkast zet. Veel langer dan één tot anderhalve dag zou ik niet doen omdat de bodem dan zachter wordt door het vocht van de vulling.

          Hopelijk helpt dit je weer verder op weg. Veel bakplezier, Samantha.

          Groetjes,

          Adriënne

          1. hoi hoi bedankt dan houd ik er rekening mee wel jammer dat somige taarten/gebak etc… niet altijd lang houdbaar zijn (algemeem bedoeld). ik heb 2 kleine kinderen en dan is het soms wel eens handig als je al van te voren iets kan hebben gebakken waar ze dan een paar dagen van kunnen smullen .

            vr gr

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *