Taarten

Appeltaart ala Bakkriebels

Een echte Hollandse klassieker waar duizenden varianten op zijn: Hoge taart, lage taart, kleine stukjes vulling, flinke schijven vulling, zonder kaneel, zonder rozijnen, met cake i.p.v. koekbodem, kruimels bovenop of een prachtig vlechtwerkje. Ja, hier hebben we het over… De appeltaart! Wie lust hem niet? Vandaag kan ik het niet laten om aan al die duizenden recepten nog een recept toe te voegen. Waarom? Omdat de mijne gewoon het allerlekkerst is. Net iets anders dan andere recepten. Ik zeg het nog maar een keer: Daardoor is hij gewoon echt het allerlekkerst! Ik voeg namelijk custard toe aan de vulling. Tijdens het bakken loopt er vocht uit de appels. De custard bind het vocht en dit zorgt ervoor dat je taartbodem niet nat is en dat het vocht veranderd in een soort geleilaagje om de appelstukjes heen. En nu maar hopen dat jullie uit de vele duizenden recepten net dit ene recept pikken. Laat je het mij dan weten?

Dit heb je nodig voor een springvorm van 22-24 cm:

Voor het deeg:

150 gram zelfrijzend bakmeel

150 gram Zeeuwse bloem

flinke snuf zout

200 gram koude roomboter, in kleine blokjes

150 gram witte basterd suiker

flinke snuf kaneel

1 M ei

Voor de vulling:

1 kg Goudreinet appels

50 gram suiker

100 gram rozijnen

flinke snuf kaneel

60 gram custard(poeder)

En verder:

Deegroller

Bakpapier

Zo ga je te werk:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Wel de rozijnen in ruim warm water.

Bekleed de springvorm met bakpapier

Vet de staande rand in en bestrooi de rand met bloem.

Kneed van alle ingrediënten voor het deeg een soepel en samenhangend deeg.

Houd ongeveer 1/3 deeg achter voor de bovenkant. Verdeel de rest van het deeg over de bodem en de randen van de springvorm.

Verdeel 20 gram custard over de deegbodem.

Zet de vorm in de koelkast en laat het deeg opstijven in de tijd dat de appelvulling gemaakt wordt.

Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snij in kleine stukjes.

Dep de rozijnen goed droog.

Doe alle ingrediënten voor de vulling bij elkaar en meng het goed door elkaar.

Verdeel de appelvulling over de taartbodem en druk het stevig aan.

Rol het overgebleven deeg uit. Snij hier repen van ongeveer 1,5 cm dik van.

Maak een vlechtwerk op de bovenkant van de taart. Druk de randen van het deeg goed aan.

Bak de taart in ongeveer 45 – 60 minuten gaar en goudbruin in het midden van de oven.

Verwijder na ongeveer 10 minuten voorzichtig de taartrand maar laat de taart verder afkoelen op de taartbodem.

4 gedachten over “Appeltaart ala Bakkriebels

  1. Hoi Inge,
    Joh… Ik bedoelde echt niet dat ik de enige ben die dat doe 😉 Zal wel heel bijzonder zijn, he?! Wat vaak wel een verschil is: Ik doe er veel meer custard in. Hoeveel gebruik jij altijd?

  2. Custardpoeder toevoegen doe ik ook al jaren; ik strooi op gevoel wat over de bodem en ook nog flink wat over de vulling. Inderdaad heerlijk én vangt het vocht op. Paneermeel doet dat ook maar custardpoeder is veel lekkerder. Je taart ziet er heerlijk uit trouwens, mooi hoog!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *