Een aantal van jullie wilden het recept van de advocaat tartelettes graag voor de Pasen. Dan luister ik daar natuurlijk graag naar. Het zou natuurlijk helemaal leuk zijn als jullie deze tartelettes met Pasen maken en het aan mij laten weten 😉 Bloggen is soms een beetje éénrichtingsverkeer, dat is natuurlijk niet zo heel erg, hé. Laten we dat even vooropstellen. Ik deel mijn recepten heel graag met jullie, maar ik vind het ook heel gaaf als ik zie of hoor dat ik dat niet voor niets doe. Het is zo leuk om spontaan een foto van jullie creaties tegen te komen. Gelukkig heb ik dat ook regelmatig. Ik zou het nog leuker vinden als jullie je creaties bewust, wat vaker met mij zouden delen. Doe je mee? Met de Pasen deze tartelettes gemaakt, dan stuur je mij een fotootje. Ga ik nu snel verder recepten uitwerken voor nog meer inspiratie.
Dit heb je nodig voor 12 tartelettes:
Voor de tartelettes:
225 gram bloem
100 gram poedersuiker
50 gram amandelmeel
125 gram koude boter
1 m ei
3 gram zout
Voor de advocaatbavarois:
1 eigeel
20 gram suiker
75 gram melk
180 gram advocaat
16 gram citroen / vanille brandewijn (ik neem graag de helft van beide)
2 blaadjes gelatine
75 gram slagroom
Voor de advocaatroom:
75 gram advocaat
75 gram slagroom
Voor de brownies:
72 gram roomboter
70 gram (extra) pure chocolade
50 gram bruine basterdsuiker
8 gram fijne kristalsuiker
1 m eieren
60 gram bloem
8 gram cacao
snuf zout
Voor de chocolademousse:
175 ml slagroom
150 gram pure chocolade
1 zakje vanille suiker
Voor de advocaatgelei:
3 blaadjes gelatine
200 gram advocaat
15 gram brandewijn naar keuze
100 ml melk
Voor de afwerking:
Pure chocoladeschaafsel
En verder:
Siliconen vorm met halve bollen van 5cm doorsnee
Pan
Voedingsthermometer
circelvormige uitsteker van ongeveer 3 a 4 cm doorsnee
Tartelette ringen (ik gebruik de bakringen van Bakken met Niels, van 8 cm doorsnee)
Mesje
Liniaal o.i.d. (om het deeg langs af te snijden)
plastic folie
ronde uitsteker, 8 cm doorsnee
deegroller
bakplaat met bakpapier
Bakblik 20 cm doorsnee
Spuitzak
bakplaat met afkoelrooster
mengkom met schenktuit
Zo maak je de tartelettes:
Begin methet maken van de advocaatbavarois:
Week de gelatine in ruim koud water.
Meng de advocaat met de de brandewijn.
Meng het eigeel met de suiker.
Verwarm de melk in een pannetje op een matig hete warmtebron. Verwarm de melk tot ongeveer 45 graden.
Giet de melk, al roerend op het eigeel.
Doe de het ei-melk mengsel terug in de pan en verwarm het, al roerend tot 82 graden.
Knijp het glaadje gelatine uit en leg het op de advocaat.
Giet de hete ‘vla’ over de gelatine / advocaat.
Meng dit door elkaar, zodat de gelatine smelt en er een homogene massa ontstaat.
Klop de slagroom stijf en spatel dit voorzichting door de advocaat.
Verdeel de bavarois over de halve bolvormen.
Zet de vorm in de diepvries, laat het daar minimaal 1 nacht staan.
Maak nu het tartelettedeeg:
Meng bloem en amandelmeel in een bakje.
Mix de boter met de suiker tot een homogene massa. Mix tot het iets luchtig en lichter wordt, ongeveer 3 minuten.
Voeg het ei en het zout toe en mix tot dit goed gemengd is.
Voeg het bloem mengsel tot en kneed dit er goed door.
Druk de bal deeg plat tot ongeveer 2 cm dikte.
Verpak de deegplak in plasticfolie en leg het in de koelkast voor ongeveer 2 uur.
Rol het deeg verder uit, tot een dikte van ongeveer 3 mm.
Leg het deeg nogmaals weg in de koelkast voor ongeveer 1 uur.
Bekleed de bakplaat met bakpapier
Steek 12 circels uit het deeg. Leg deze in de tartelette vormpjes.
Prik, met hulp van een vork, gaatjes in het deeg.
Rol het deeg opnieuw uit tot 3 mm dikte.
Snij banen deeg die net zo hoog zijn als de tartelette vormpjes.
Bekleed de zijkanten van de vormpjes met dit deeg.
Zet de bakplaat ongeveer 1 uur in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Maak intussen de brownies:
Bekleed de bodem van de rondebakvorm met bakpapier.
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Hak de chocolade in grove stukken.
Meng de bloem met de cacao.
Smelt de roomboter in een pannetje of in de magnetron.
Voeg hier de chocolade aan toe. Roer tot het gesmolten is.
Mix de eieren met de beide suiker soorten en het zout in ongeveer 5 minuten licht en luchtig.
Voeg het boter – chocolademengsel toe en mix dit er kort door.
Voeg het bloemmengsel toe en mix ook dit er kort door.
Stort het beslag in de vorm.
Bak de brownie in ongeveer 20 minuten gaar.
Laat de brownies afkoelen.
Ga ondertussen verder met de tartelettes:
Bak de vormpjes in ongeveer 15 minuten goudbruin en gaar.
Let op: Soms komt de bodem een beetje omhoog. Of een zijkant zakt een beetje naar beneden. Blijf de eerste 5 minuten dan ook goed in de buurt van de oven. Je kan het dan namelijk nog herstellen door het deeg terug te duwen.
Zodra de vormpjes uit de oven komen, haal je de tartelette ringen weg.
Laat de vormpjes volledig afkoelen voor je ze gaat vullen.
Maak de chocolademousse:
Smelt hiervoor de chocolade au-bain-marie.
Klop de slagroom met de suiker lobbig.
Voeg de chocolade toe, terwijl de mixer zacht draait.
Mix door tot de chocolade er goed gemixt is.
Laat de chocolademousse eventueel wat opstijven in de koelkast.
Doe de chocolademousse in een spuitzak en bewaar het verder in de koelkast.
Maak de advocaatroom:
Klop de slagroom lobbig.
Spatel de advocaat er door.
Doe het in een spuitzak. Bewaar de spuitzak tot gebruik in de koelkast.
Maak de advocaatgelei:
Week de gelatine in ruim koud water.
Verwarm de melk tot het warm genoeg is om de gelatine er in te laten smelten.
Knijp de gelatine goed uit, en smelt het in de warme melk.
Laat het iets afkoelen.
Voeg de advocaat en brandewijn toe. Roer tot er een gladde gelei ontstaat.
Wacht tot de gelei begint te geleren.
Intussen vul je de vormpjes alvast:
Snij met de rond uitsteker 12 rondjes uit de brownie.
Leg in iedere tartelette een stukje brownie.
Vul de rand er om met een beetje advocaatroom
Vul de rand om de brownie verder op met chocolademousse.
Begint de gelei te geleren? Ga dan verder met de afwerking:
Plaats het afkoelrooster op de bakplaat.
Doe de advocaatgelei in een mengkom met schenktuit
Verwijder de advocaatbavarois uit de vormpjes.
Zet ze op het afkoelrooster.
Giet de advocaatgelei er over.
Laat de gelei even opstijven, plaats de bavarois op de tartelettes.
Strooi de chocoladeschaafsel om de bavarois.
Bewaar de tartelettes, tot serveren in de koelkast.
Een gedachte over “Advocaat tartelette”