Oh mensen, het is weer april! De maand waar ik ieder jaar opnieuw naar uitkijk. De maand die voor mij het begin is van een heerlijke lente en daarna een nog fijnere zomer. De maanden waarin ik energie opdoe en geniet van alles om me heen. En om te vieren dat het april is heb ik vandaag een verrukkelijk lekker recept met aardbeien, namelijk een aardbeienslof met hangop crème. Een heerlijke traktatie die perfect is voor ieder lentefeestje.
Aardbeienliefde
Als we het in huize Bakkriebels over één ding eens zijn, dan is het wel over onze voorkeur voor aardbeien. Elke zomer gaan er kilo’s en kilo’s aardbeien door. Uit eigen tuin maar ook gekocht in de winkel. Het liefst eten we ze op een zacht wit bolletje met een klein beetje suiker. Ook al hebben ze dat helemaal niet nodig, het maakt dat bolletje toch net lekkerder. Maar met een lekker taartje of gebakje met aardbeien weten we ook wel raad. Niet gek dat deze aardbeienslof met hangop crème hoge waardering krijgt in huize Bakkriebels.
Wil je dit recept opslaan in je Pinterest account? Onderstaande afbeelding helpt je om het recept makkelijk te herkennen en terug te vinden tussen de vele andere opgeslagen afbeeldingen.
Hangop crème
Het is alweer een aantal jaar geleden dat ik voor de eerste keer hangopcrème maakte. Ik deelde het recept met jullie omdat het jaren lang mijn favoriete taartvulling voor kindertaarten was. Het is een heerlijke frisse crème die heel goed te combineren is met fruit. De combinatie met aardbeien is wat ons betreft de beste. Om hangop crème te kunnen maken, moet je eerst yoghurt uit laten lekken. Uitgelekte yoghurt noemen we hangop, deze mengen we met lobbig geklopte slagroom. En tada, daar is de hangop crème.
Koemelkvrij
Ik heb deze taart niet koemelkvrij gemaakt en ook geen ervaring met het vervangen van de ingrediënten om hem wel koemelkvrij te maken. Heb je voldoende ervaring in het vervangen van deze koemelkrijke ingrediënten, dan kan je het recept naar eigen inzicht aanpassen. Heb je deze ervaring niet, kies dan één van de vele andere recepten op Bakkriebels waar deze aanpassinge wel bij geschreven staan.
Aardbeienslof met hangopcrème
Ingrediënten
- Sloffenbodem
- 75 gram bloem
- 75 gram Zeeuwse bloem
- 25 gram ei
- 1 gram zout
- 5 gram bakpoeder
- 90 gram koude boter
- 100 gram witte basterdsuiker
- Frangipane
- 100 gram amandelspijs
- 25 gram boter
- 25 gram ei
- 10 gram bloem
- Hangop crème
- 500 ml Yoghurt
- 125 ml slagroom
- 2 zakjes vanille suiker
- en verder
- 3 eetlepels aardbeienjam
- 500 gram verse aardbeien
Instructies
- Maak de hangop een dag van tevoren Leg hiervoor een schone theedoek op een zeef.
- Plaats de zeef met de theedoek op een bak.
- Giet de yoghurt in de zeef.
- Leg er een stukje huishoudfolie over.
- Zet de yoghurt een nacht in de koelkast.
- Maak de slof de volgende dag Mix de boter met de witte basterd, het zout en het ei tot het goed gemengd is met elkaar.
- Zeef de beide bloemsoorten en het bakpoeder.
- Voeg ze toe aan het boter-suiker mengsel en kneed er een deegbal van.
- Druk het deeg wat plat, verpak het in huishoudfolie en leg het 1 uur te rusten in de koelkast.
- Maak intussen de frangipane: Mix de amandelspijs met de boter tot er geen klontjes meer in zitten.
- Voeg het ei toe en mix tot het ei opgenomen is in de amandelspijs.
- Voeg de bloem toe en mix tot ook dit goed er door gemengd is.
- Doe de frangipane in een spuitzak en zet het weg tot gebruik.
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Leg het deeg op bakpapier en dek het af met huishoudfolie.
- Rol het deeg uit tot ongeveer 1 cm dik.
- Zorg voor een langwerpige deegplak die groot genoeg is voor de sloffenvorm.
- Verwijder het huishoudfolie van het deeg en leg het deeg met het bakpapier op een bakplaat.
- Druk de sloffenvorm in het deeg. Verwijder de overtollige randjes deeg.
- Spuit de frangipane op het deeg. Zorg dat je ongeveer 1,5 – 2 cm van de vorm blijft
- Bak de slof in ongeveer 15 minuten goudbruin en gaar.
- Laat de slof volledig afkoelen.
- Klop intussen de slagroom met de vanillesuiker lobbig.
- Haal het plastic van de hangop / uitgelekte yoghurt af.
- Voeg de hangop toe aan de slagroom en spatel het goed door elkaar.
- Doe de hangop crème in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje.
- Verdeel de jam over de sloffenbodem.
- Spuit de hangop crème op de jam / sloffenbodem.
- Decoreer met zoveel verse aardbeien als je wilt.
- Bewaar de slof tot serveren in de koelkast
Ga het recept uitproberen!
Goedemorgen,
Hoeveel gram witte basterdsuiker gaat er in de sloffenbodem?
Mvg:Brigitte
Goedemorgen Brigitte,
Er gaat 100 gram witte basterdsuiker in het recept.
Veel bakplezier.
Groetjes, Adriënne