Basisrecepten

Eierkoeken

Vorige week nam ik even een korte blogpauze. Ik genoot even een weekje van een aantal uitstapjes met mijn kinderen en ik werkte wat achterstallig huishoudelijk werk weg. Normaal staan er al wel een aantal berichtjes ingepland, als ik zo’n korte vakantie wil maar dat was deze keer niet het geval. Vorige week kwam er daardoor maar 1 berichtje online. Voor deze week ga ik mijn best doen om vrijdag nog een 2e berichtje voor jullie online te zetten. Ik ben al een beetje bezig met de voorbereidingen voor de verjaardag van mijn zoontje die over 2 weken 4 jaar wordt. Ik ben zo’n moeder die daar úúúren en úúúren aan kan besteden… Van het uitzoeken van de cadeautjes tot het verzinnen hoe zijn taart er uit komt te zien. Van het kopen van de ballonnen tot het maken van de kindertraktatie… Ik verzin iets… Bouw er een heel luchtkasteel van af. Verzin weer iets anders en bouw weer een luchtkasteel. Uiteindelijk heb ik heel veel luchtkastelen gebouwd en nog geen vastomlijnd plan. Inmiddels kan ik het voor deze verjaardag beter luchttreinen noemen maar dat zien jullie over 2 weken wel…

Back to the point… Deze heerlijkheden zijn mijn favoriete tussendoortje. Het recept komt uit het boek ‘Koekje’ van Cees Holtkamp en Kees Raalt. Het recept is van Cees Holtkamp, al heb ik er een kleine wijziging in aangebracht. Ik heb ook zijn andere boek ‘De Banketbakker’. Beide boeken zijn favoriet in mijn keukentje. In beide boeken staat een recept voor eierkoeken. Het recept uit ‘De Banketbakker’ was het eerste recept dat ik gebruikte. Dit boek is af en toe wat moeilijker in gebruik. De recepten zijn niet tot in de puntjes uitgewerkt omdat het niet specifiek voor thuisbakker geschreven is. Hierdoor mis ik denk ik iets in de bereidingswijze waardoor de eierkoeken uit dat boek nooit tot volle tevredenheid lukten. Ik was erg verbaasd toen ik er achter kwam dat ik het boek ‘Koekje’ een ander recept voor eierkoeken staat. De bereidingswijze is anders en ook de verhoudingen verschillen te opzichte van het andere recept van Cees Holtkamp. Zelf vind ik het recept uit het boek ‘Koekje’ lekkerder. De eierkoeken worden na afkoelen en opbergen een beetje klef en dat hoort toch wel bij zo’n lekker ding. Inmiddels is dit recept een recept waar ik regelmatig naar terug grijp. Ik heb nog een aantal variaties er mee gemaakt en daarvan komen er ook een aantal van online te staan. Al met al is dit een echt basisreceptje die niet op deze blog mag ontbreken.

DSC00503 met watermerk

Dit heb je nodig om zelf 10 eierkoeken te bakken:

2 eieren

2 zakjes vanillesuiker

180 gram fijne kristalsuiker

150 ml melk

5 gram ammoniumpoeder

50 gram maïzena

200 gram bloem

En verder:

2 pannetjes

(mixer)kom die precies in 1  van de pannen past

handmixer

zeef

springvormranden 12 cm / bakringen 12 cm

bakplaat bekleed met bakpapier

DSC00515 met watermerk

Zo ga je te werk:

Doe in de pan waar de mixerkom in past een klein laagje water. Zorg dat het water de bodem van de kom niet raakt als je de kom in de pan zet.

Breng het water aan de kook zonder dat de mixerkom op de pan staat.

Maak in de andere pan de melk matig warm, zet dan de hittebron uit.

Voeg de ammonium toe aan de lauwe melk en roer het door tot het opgelost is.

Zet de mixerkom in de pan met kokend water, doe de eieren en de beide suiker in de kom. Klop met de handmixer de suiker en eieren goed luchtig.

Haal de mixerkom van de pan en zet de hittebron uit.

Voeg de melk toe aan het eimengsel en spatel het door elkaar.

Zeef de bloem en de maïzena boven de kom en mix dit in 2 minuten met de handmixer goed door elkaar.

Laat het beslag, afgedekt, 2 uur rusten op het aanrecht.

Verwarm de oven voor op 210 graden.

Vet de vormpjes in met een beetje boter en bestuif ze met bloem.

Zet de vormpjes op de  bakplaat. Let op dat je na het bakken makkelijk de sluitingen van de vormpjes los kan maken.

Vul ieder vormpje met ongeveer 60 gram beslag. Spreid het beslag met een lepeltje uit over het bakpapier zodat je een mooie ronde eierkoek krijg.

Bak de eierkoek in ongeveer 8 minuten goudbruin en gaar.

Haal de eierkoeken uit de oven en laat ze afkoelen op de  bakplaat.

Verwijder de springvormranden / bakringen na ongeveer 2 minuten.

DSC00516 met watermerk

Tip:

Ammoniumpoeder koop je bij een bakwinkel of online. FunCakes heeft een potje ammoniumpoeder is het assortiment. Dit merk wordt bij de meeste bakwinkels verkocht. Ook bouwhuis heeft het, van hun eigen merk in het assortiment zitten.

Het opkloppen van de eieren en de suiker zoals in dit recept noemen we au-bain-marie opkloppen.

Laat de eierkoeken niet te lang afkoelen voor je ze in een doos opbergt. Ze drogen hierdoor snel uit.

Doe het ook niet te kort… Als je eierkoeken te warm opbergt blijf je de ammonium ruiken. Heb je een scherpe smaak dan zal je het ook proeven.

DSC00513 met watermerk

 

Ben je op zoek naar variatie op dit recept kijk dan eens bij de volgende recepten:

Anijs eierkoek

Egeltjes eierkoek

Ferrero eierkoek

Frambozen eierkoeken

Schaapjes eierkoek

Speculaas-Amandel eierkoek

Volkoren eierkoek

 

4 gedachten over “Eierkoeken

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *