brood e.d.

Speculaas-Amandeleierkoeken

Hij kan niet ontbreken: Een speciale eierkoek voor deze tijd van het jaar. Een eierkoek met een speculaas en amandelsmaak. Eigenlijk zijn deze eierkoeken de basis voor mijn eierkoekvariatie verslaving. Toen wij 7 jaar geleden aan het klussen waren in ons huis liep ik regelmatig bij onze plaatselijke bakker binnen. We kregen de sleutel van ons huis in november, net voor de sinterklaas dus. Dat betekend dat er bij de bakker een overvloed aan speculaas in de winkel lag. Van dikke speculaasbrokken tot gevulde speculaas, van kruidnoten en pepernoten tot een speculaas eierkoek. En op die laatste viel mijn oog. Die moest ik gewoon proeven. En ik was verkocht! Maar na de sinterklaas verdween deze eierkoek uit het assortiment en kwam het jaar daarna niet meer terug. Ieder jaar ga ik kijken of hij er toevallig toch weer is maar helaas… Nog steeds niet gespot bij de bakker. Daarom ging ik vorig jaar al aan de slag om zelf een speculaas eierkoek te maken. Ik bakte er maar wat van en besloot hem dit jaar te gaan verbeteren. En nu is hij dat zo lekker dat ik hem echt met jullie moet delen. Kijk… Ziet hij er niet uit om in te bijten?

dsc05348-met-watermerk

Dit heb je nodig om zelf 10 eierkoeken te bakken:

2 eieren

175 gram licht bruine basterdsuiker

150 ml melk

5 gram ammoniumpoeder

40 gram maïzena

10 gram speculaaskruiden

100 gram tarwebloem

100 gram amandelmeel

paar handjes schuddebuikjes

paar handjes amandelschaafsel

En verder:

2 pannetjes

(mixer)kom die precies in 1  van de pannen past

handmixer

zeef

springvormranden 12 cm / bakringen 12 cm

bakplaat bekleed met bakpapier

dsc05338-met-watermerk

Zo ga je te werk:

Doe in de pan waar de mixerkom in past een klein laagje water. Zorg dat het water de bodem van de kom niet raakt als je de kom in de pan zet.

Breng het water aan de kook zonder dat de mixerkom op de pan staat.

Maak in de andere pan de melk matig warm, zet dan de hittebron uit.

Voeg de ammonium toe aan de lauwe melk en roer het door tot het opgelost is.

Zet de mixerkom in de pan met kokend water, doe de eieren en de suiker in de kom. Klop met de handmixer de suiker en eieren goed luchtig.

Haal de mixerkom van de pan en zet de hittebron uit.

Voeg de melk toe aan het eimengsel en spatel het door elkaar.

Zeef de bloem, de speculaaskruiden, de amandelmeel en de maïzena boven de kom en mix dit in 2 minuten met de handmixer goed door elkaar.

Laat het beslag, afgedekt, 2 uur rusten op het aanrecht.

Verwarm de oven voor op 210 graden.

Vet de vormpjes in met een beetje boter en bestuif ze met bloem.

Zet de vormpjes op de  bakplaat.

Vul ieder vormpje met ongeveer 60 gram beslag. Spreid het beslag met een lepeltje uit over het bakpapier zodat je een mooie ronde eierkoek krijg.

Stooi in ieder vormpje wat schuddebuikjes en amandelschaafsel.

Bak de eierkoek in ongeveer 8 minuten goudbruin en gaar.

Haal de eierkoeken uit de oven en laat ze afkoelen op de  bakplaat.

Verwijder de springvormranden / bakringen na ongeveer 2 minuten.

Tips:

Kijk voor meer tips en trucks bij het basisrecept voor eierkoeken

 dsc05341-met-watermerk

 dsc05353-met-watermerk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *