Als iets leuk is en altijd een hit op een (kinder)verjaardag, dan is het wel een taart met een persoonlijk tintje. Vooral kinderen worden hier erg blij van en de verrassing die je op hun gezicht ziet wanneer ze de taart voor het eerst zien is al een feestje op zich. Heb je er al aan gedacht om een verjaardagstaart met eetbare print te maken? Dat is niet alleen leuk maar ook snel en eenvoudig om te maken.
Feest in huize Bakkriebels
Wanneer onze kinderen jarig zijn check ik altijd even de voorkeuren die ze dit jaar hebben. Ze denken mee over een thema en kleuren. Steven werd in juni 12 en daarmee verwacht ik dat dit wel zo’n beetje het laatste thema was voor hem. Natuurlijk hebben Steven en Rosalie ook altijd wensen voor hun taart. Steven kiest vaak voor appeltaart of aardbeientaart. Dat was dit jaar wel anders want hij wilde super graag weer eens een echte verjaardagstaart. Dan moet ik toch altijd weer terug denken aan de taart voor zijn 4e verjaardag. Wat een klus was dat! Dit jaar werd het een stuk eenvoudiger met deze feestelijke verjaardagstaart met print in hetzelfde thema en kleuren als de feestversiering.
Een print van Cakeprint
De keuze van een echte verjaardagstaart kwam goed uit. Want net daarvoor werd ik benaderd door Peter van Cakeprint met de vraag of ik hun prints wilde testen en er een blogje over wilde schrijven. In overleg met Steven en Peter werd de print voor op de taart dus hetzelfde als de plaatjes van de feestversiering. Nadat ik de plaatjes aangeleverd had was de print al snel in huis. Bestel je voor 14.00 uur bij Cakeprint dan is de kans groot dat je je bestelling de volgende dag al in huis hebt. Ik was erg benieuwd naar de kwaliteit van de print omdat de afbeelding niet zo heel groot was. En wat is de print mooi! Exact de kleuren zoals ook de feestversiering is en geen uitgerekte pixel of andere kleuren. Daarbij is het ook fijn dat, wanneer jij de afbeelding bij Cakeprint aanlevert, zij voor de rest zorgen. Je hoeft geen prachtig ontwerp te maken, maar mag de gewenste afbeelding zo aanleveren. Wanneer je via de website bestelt is er overigens zeker ook de mogelijkheid om zelf het perfecte ontwerp te maken. Ik kan me voorstellen dat dat jouw voorkeur heeft, maak daar dus ook zeker gebruik van.
Wil je dit artikel opslaan op Pinterest? Gebruik onderstaande foto om dit artikel makkelijk en snel terug te vinden.
Welk formaat print is er nodig voor een taart?
Ik gaf aan Peter van Cakeprint door dat ik een taart van 18 cm doorsnede wilde maken en de afbeelding daarom maximaal 12 cm groot wilde hebben. Het kan zijn dat jij een grotere of kleinere taart wil maken. Denk dan van te voren na over het formaat print dat je nodig hebt. Zelf houd ik aan dat ik aan beide zijden minimaal 2 cm van de taartrand afblijf. Wil je naast een taart ook cupcakes maken? Dan kan het verstandig zijn om een voordeelvel te kiezen met daarop niet alleen een afbeelding voor op de taart maar ook 18 afbeeldingen voor op een cupcake.
Welke eetbare papiersoort kies je?
Een andere belangrijke keuze is de papiersoort. Bij Cakeprint kan je kiezen uit maar liefst 4 verschillende soorten papier. Ik kreeg de ouwel en de brillance sheet toegestuurd. De laatste heeft mijn persoonlijke voorkeur. De brillance sheets zijn namelijk dikker en steviger. Ook zijn ze minder vatbaar voor vocht dan de ouwel. Zorg dat je onder de print altijd een laag banketbakkerscrème of een andere botercrème gebruikt. Door slagroom of een andere zachte vulling smelt de print en hij gaat hierdoor hobbelen of de kleuren lopen uit.
Welke vulling is geschikt
Wanneer je zelf taart maakt kan je natuurlijk alle kanten op qua vulling. Deze taart snijden we in 5 plakken, waarmee er dus 4 laagjes vulling in de taart komen. Hierdoor wordt de taart hoger, wat mooier staat bij deze ontwerpen. Er gaan drie verschillende vullingen in de taart: Banketbakkerscrème, jam en fruit. Banketbakkerscrème vinden wij lekkerder dan meringue crème. Jam en fruit zijn een heerlijke toevoeging om het geheel wat frisser te maken. Denk jij nu dat slagroom veel lekkerder is? Dan moet ik je toch even waarschuwen. De taart wordt daardoor inderdaad een stuk lichter, alleen vind de print dat echt niet leuk. Toch slagroom? Kies er dan voor de eerste en derde plak biscuit met alleen een dijkje van banketbakkerscrème op te spuiten en de laag verder op te vullen met slagroom. Zo heb je aan de boven- en onderkant van de taart dezelfde vulling, wat de strakheid van de taart ten goede komt.
Koemelkvrij
Het is mogelijk om een verjaardagstaart met print koemelkvrij te maken. Gebruik hiervoor een plantaardige melk en roomboter vervanger. Wanneer je deze twee dingen vervangt is de rest van het recept geen probleem. Zelf gebruik ik graag roombeter van BlueBand als vervanging van echte roomboter. Qua plantaardige melk heb ik niet echt voorkeur, stiekem vind ik dat allemaal niet lekker. Daarom gebruik ik ook nog weleens Soya Whipping in plaats van melk om banketbakkersroom te maken.
Verjaardagstaart met print
Ingrediënten
- Voor het biscuit van 18 cm doorsnede
- 4 eieren op kamertemperatuur
- 80 gram suiker
- 1 zakje vanille suiker
- 4 gram citroenrasp
- 65 gram bloem
- 20 gram custard of maïzena
- snuf zout
- voor de banketbakkerscrème
- 2 M eieren
- 4 zakjes vanille suiker
- 115 gram kristalsuiker
- 20 gram custard
- 250 gram melk
- 250 gram roomboter op kamertemperatuur
- voor de vulling en afwerking
- paar eetlepels aardbeienjam
- verse aardbeien
- eetbare print
- voedingskleurstof naar keuze
- sprinkles en/of snoepjes naar keuze (ik gebruikte ook smarties)
Instructies
- Maak het biscuit de dag voor je de taart gaat maken. Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Vet een 10 cm hoge vorm van 18 cm doorsnede in en bekleed de bodem en zijkanten met bakpapier. Heb je geen hoge vorm? Bak de taart in meerdere bakblikken of na elkaar wanneer je maar één vorm hebt.
- Klop de eieren met de suiker, het zout, de citroenrasp en de vanille suiker op tot het licht, luchtig en dik is.
- Zeef de bloem en custard boven de kom en spatel ook dit er voorzichtig door.
- Bekleed de bodem van de bakvorm altijd. Alleen bij een taart is het nodig om ook de zijkanten te bekleden.
- Bak het biscuit in het midden van de oven in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar.
- Haal het biscuit na het bakken gelijk uit de bakvorm en laat hem op zijn kop op een afkoelrooster afkoelen.
- Verpak de afgekoelde taart luchtdicht in bijvoorbeeld een plastic zak tot gebruik.
- Maak eerst een banketbakkersroom als basis voor de banketbakkerscrème. Breng hiervoor de melk aan de kook.
- Meng ondertussen de eieren met de vanille suiker en de custard tot een klontvrije massa.
- Giet een beetje van de hete melk bij het ei-suiker mengsel en roer dit goed door elkaar.
- Giet nu, al roerend, het ei-suiker mengsel bij de hete melk.
- Kook de room tot het de dikte van vla heeft.
- Giet de room op een bordje en dek het af met een velletje huishoudfolie. Zorg dat je de huishoudfolie echt op de room legt, dit voorkomt een vel.
- Laat de room volledig afkoelen.
- Wanneer de room afgekoeld is: Klop de boter licht en luchtig in ongeveer 5 minuten.
- Voeg eetlepel na eetlepel de room toe en mix tot er een mooie luchtige crème ontstaat, dit duurt 10-20 minuten. Let op: Je kan nooit te lang maar wel te kort kloppen.
- Snij het biscuit in 5 lagen. Zorg dat je de strakke onderkant van het biscuit nu voor de bovenkant houd, zo wordt de bovenkant straks mooi glad.
- Snij de aardbeien in dunne plakjes.
- Doe de banketbakkerscrème in een spuitzak.
- Leg de eerste plak biscuit op een bord.
- Spuit een dun laagje banketbakkerscrème op de biscuitplak en leg hier plakjes aardbei op.
- Leg een tweede laag biscuit op de taart.
- Spuit hier een dun randje botercrème op de rand van de taart.
- Bestrijk de biscuitplak met aardbeienjam.
- Leg een derde plak biscuit op de taart.
- Spuit hier een dun laagje banketbakkerscrème op en leg er plakjes aardbei op.
- Leg de vierde biscuitplak erop, spuit opnieuw een dijkje van banketbakkerscrème en bestrijk deze met aardbeienjam.
- Leg nu de laatste plak biscuit op de taart.
- Smeer de taart af met de banketbakkerscrème.
- Kleur de overgebleven banketbakkerscrème in kleurtjes die bij de print passen.
- Doe de verschillende kleurtjes banketbakkerscrème in spuitzakken met verschillende spuitmondjes.
- Knip de eetbare print naar wens in het juiste formaat.
- Leg de eetbare print in het midden van de taart op de banketbakkerscrème.
- Spuit verschillende vormen toeven in verschillende kleuren rondom de print.
- Spuit naar wens ook toefjes langs de onderrand van de taart.
- Decoreer nu met de sprinkles of snoepjes naar eigen inzicht.
- Bewaar de taart in de koelkast maar haal hem ongeveer 1,5u voor serveren uit de koelkast zodat het makkelijker te snijden en eten is.