Het lijkt zo simpel… Je komt het overal tegen: Roomborstplaat. Maar ik kwam er achter dat het zo simpel niet is… Die makkelijke recepten op receptensites werkten bij mij dus niet. Ik probeer al 2 jaar verschillende recepten uit. Uiteraard alleen rond de sinterklaasperiode. Telkens frustreerde het me dat het niet lukte. Het lijkt allemaal goed te gaan maar de borstplaat hard uiteindelijk niet of niet goed uit. Tot ik, met dank aan Cees Holtkamps boek ‘ De Banketbakker’, het over een hele ander boeg gooide. Eindelijk… eindelijk! Het lukt me… Joehoe!
Vandaag laat ik jullie zien hoe de roomborstplaat bij mij niet meer mislukte.
De 2 belangrijkste ingrediënten zijn water en suiker. Deze 2 ga je op 3 verschillende manier bewerken. Daarvoor heb je absoluut een voedingsthermometer nodig.
Als eerste kook je van water en suiker een suikerstroop/siroop.
Hiervoor heb je de volgende ingrediënten nodig:
30 gram fijne kristal suiker
Doe alle ingrediënten in de pan en zet de warmtebron laag aan.
Breng het al roerend aan de kook.
Blijf roeren en laat het 5 minuten zachtjes doorkoken.
Doe de stroop in een bakje en laat het volledig afkoelen voor je het verder verwerkt.
Deze hoeveelheid is ruim voldoende voor wat je nodig heb. Bewaar wat je over heb in de koelkast en gebruik het eventueel voor iets anders.
Als de suikerstroop afgekoeld is kan je verder met de volgende stap: Maak fondant.
Dit heb je nodig:
200 gram fijne kristal suiker
Bakje met een bodempje water
Vet de bakplaat en schraper in met zonnebloemolie.
Doe de suiker, het water en de stroop in een pan en zet het vuur middelhoog aan.
Ze de voedingsthermometer er in.
Deze keer hoef je niet te roeren.
Hou de randjes van de pan vochtig met behulp van het kwastje.
Kook de suiker / water massa tot het een temperatuur van 113 graden bereikt heeft.
Giet de kokende massa op de bakplaat. Schep de suiker met de schraper heen en weer. Stop hiermee als de massa wit geworden is.
Doe het in een bakje, maar de bovenkant wat vochtig met water en laat het met het deksel op het bakje afkoelen.
Ook deze hoeveelheid is teveel voor 1 recept borstplaat. Maar geen nood: Ik geef je 3 verschillende smaken borstplaat. Helaas is het wel weer te weinig om ze alle 3 te maken. Hou hier dus rekening mee! Mocht je fondant overhouden en niet weten wat je er mee moet wacht dan tot het recept voor morgen geplaatst is. Ook hiervoor gebruik je fondant.
Dan kan je nu eindelijk aan het eindresultaat beginnen…
200 gram fijne kristal suiker
3 zakjes vanille suiker
Chocolade roomborstplaat:
225 gram fijne kristal suiker
225 gram fijne kristal suiker
bakplaat bekleed met bakpapier
bakje met een bodempje water
(Voor de mokka roomborstplaat zet je eerst een sterke koffie van 150 gram water, de koffie, de bruine basterd suiker en de chocolade. Dit laat je volledig afkoelen.)
Doe de fondant in een hoge bak.
Vet de springvorm in met zonnebloemolie.
Zet de vorm op de bakplaat.
Doe de suiker, de slagroom, het water en de suiker in een pannetje en zet de warmtebron midden hoog aan. Als je mokka roomborstplaat maak vervang je het water door koffie.
Doe de fondant in een hoge bak. (voor chocoladefondant voeg je de cacao gezeefd aan de fondant toe)
Zet de voedingsthermometer in de pan.
Breng de ingrediënten aan de kook.
Maak met een kwastje de randjes van de pan nat. Hiermee voorkom je dat de suiker gaat kristalliseren.
Kook de massa tot 115 graden.
Giet de kokende massa op de fondant.
Roer dit ci. 3 minuten krachtig door.
Giet de massa in de springvorm en laat het uitharden.
Verwijder na ongeveer 2 uur de springvorm en draai de borstplaat om zodat de onderzijde ook uithard.
Breek de borstplaat in kleinere stukjes.
Tip:
In plaats van een springvorm kun je ook andere metalen /roestvrijstalen vormpjes gebruiken. Zet deze altijd op bakpapier en vet de randen in met zonnebloemolie.
Gerelateerd