Kleine koekjes

Thema 4: Hollandse koekjes ~ Dag 3: Amsterdamse koggetjes

Achter het ontstaan van sommige recepten zit een verhaal. Het koekje waarvan ik het recept vandaag met jullie deel heeft ook zo’n verhaal… 

Hij heeft zijn ontstaan namelijk te danken aan een wedstrijd voor de Amsterdamse bakkers. Zij zochten een koekje dat hun plaatselijke lekkernij zou worden. Elke zichzelf respecterende stad plaats(je) had vroeger zo’n lekkernij. Denk maar aan de Arnhemse meisjes, Vlaardingse ijzerkoekjes, Goudse moppen, enz. Maar nu terug naar de wedstrijd. Want bij een wedstrijd hoort een winnaar. En de winnaar van deze wedstrijd bakte koekjes met stukjes nougat er in en noemde ze ‘koggetjes’. Tegenwoordig kennen wij deze koekjes als nougatientjes of kletskoppen.
DSC02030 uitsnede met watermerk[1]

Deze koekjes maak je in 2 delen. Eerst maak je de nougatine daarna pas de koekjes.
DSC02050 uitsnede met watermerk[1]

Wat heb je nodig voor de nougatine:

100 gram fijne kristalsuiker
35 gram water
En verder:
Bakplaat bekleed met bakpapier
Pan
Hoe maak je dit:
Weeg de suiker af in een pannetje. 
Voeg het water er aan toe.
Breng het zonder roeren aan de kook en laat het op een middelhoog vuur zo’n 10 minuten doorkoken tot het bruin begint te kleuren. 
Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Haal het pannetje van het vuur en beweeg de pan voorzichtig tot de caramel een egale kleur heeft.
Giet de caramel voorzichtig op de bakplaat en laat het afkoelen. Hak het daarna in kleine stukjes. Ik deed dit met een mes op een houten snijplank.
DSC02034 uitsnede met watermerk[1]

Wat heb je nodig voor het koekjesdeeg:

115 gram margarine (op kamertemperatuur)
125 gram witte basterdsuiker
25 gram ei
Snuf zout
2 gram vanille aroma
140 gram Zeeuwse bloem
Nougatine uit bovenstaand recept
En verder:
2 bakplaten bekleed met bakpapier
Stevige spuitzak met een rond, ongekarteld spuitmondje.
Zo ga je te werk:
Verwarm de oven voor op 170 graden.
Roer de boter tot hij lichter wordt van kleur.
Voeg de vanillearoma, het ei en het zout toe en toer dit goed door het botermengsel.
Voeg de suiker toe en roer dit eveneens goed door de boter.
Voeg daarna de bloem toe en roer dit snel door het deeg.
Als laatste voeg je de stukjes caramel toe en roer je dit eveneens door het deeg.
Vul de spuitzak met ongeveer een derde van het deeg. 
Spuit rondjes van ongeveer 10 gram deeg op de bakplaat. Zorg voor voldoende ruimte tussen het deeg. De koekjes lopen namelijk uit tijdens het bakken.
Bak de koekjes in circa 12 minuten lichtbruin.
Het kan zijn dat de koekjes na 12 minuten nog niet gekleurd genoeg zijn. Bak ze dan nog een minuutje langer.
DSC02038 met watermerk[1]
De koekjes zijn een dag na het bakken nog lekkerder!

Een gedachte over “Thema 4: Hollandse koekjes ~ Dag 3: Amsterdamse koggetjes

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *