Kleine koekjes

Thema 4: Hollandse koekjes ~ Dag 1: Jan Hagel

Vorige maand beloofde ik de thema’s weer op te pakken. Ik liet jullie toen 5 taarten zien die ik zo’n 2 a 3 jaar terug gemaakt heb. Deze maand deel ik 5 koekjes recepten met jullie. Alle koekjes kun je bij de bakker of de supermarkt in Nederland kopen en zijn oer-Hollands. Maar als je ze zelf maakt, zijn ze veel verser en veel lekkerder. Bovendien wordt zo’n eigen gebakken koekje erg gewaardeerd door de visite. Hier tenminste wel.

Vandaag starten we een koekje waarin kaneel, parelsuiker en amandelschaafsel verwerkt is.
Mmm…. Dat wordt smullen zeg!
DSC01335 met watermerk[1]

Dit heb je nodig voor 1 bakplaat:

225 gram tarwebloem
1/2 theelepel bakpoeder
1/4 theelepel zout
1 theelepel kaneel
150 gram zachte roomboter
100 gram fijne kristalsuiker
1 goed losgeklopt ei
50 gram parelsuiker
75 gram amandelschaafsel
DSC01364 uitsnede met watermerk[1]

En verder:

uitrollatjes van 2 -3 mm
huishoudfolie
bakplaat bekleed met bakpapier
afkoelrooster
DSC01329 uitsnede met watermerk[1]

Zo ga je te werk:

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Meng de tarwebloem met de bakpoeder, het zout en de kaneel.
Klop de boter met de suiker luchtig en bleek in ongeveer 2 -3 minuten.
Voeg het bloemmengsel en de helft van het ei toe en kneed er een soepel en samenhangend deeg van.
Leg een laag huishoudfolie op je werkblad, daar boven op het bakpapier en daarboven weer een laag huishoudfolie.
Rol het deeg uit tot het net zo groot is als het bakpapier. Gebruik de uitrollatjes als hulpmiddel hiervoor.
Verwijder het huishoudfolie en leg de uitgerolde plak deeg op de bakplaat.
Bestrijk het deeg in met het overgebleven ei.
Verdeel de parelsuiker gelijkmatig over het deeg en druk het iets aan.
Verdeel het amandelschaafsel over het deeg en druk het nogmaals goed aan.
Bak de koek in ongeveer 20 minuten gaar en lichtbruin.
Snij de koek direct in 24 stukken.
Laat de koeken daarna afkoelen op een rooster.
DSC01369 uitsnede met watermerk[1]
Bron: Het Nederlands Bakboek
DSC01362 met watermerk[1]

3 gedachten over “Thema 4: Hollandse koekjes ~ Dag 1: Jan Hagel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *