Een volgend recept dat na al die tijd nog steeds ontbrak op Bakkriebels is taaitaai. Taaitaai kan gemaakt worden door het deeg in stukken te snijden of door ze te vormen in taaitaai planken. Ik heb voor het laatste gekozen. Deze licht naar anijssmakende taaie koeken zijn de lievelings van Rosalie. En wat vond zij het leuk om deze koeken nu ook zelf te maken! Hopelijk genieten jullie net zo van het maken en op eten als wij samen deden.
Dankzij die schop onder mijn kont
Dankzij Mannin van Baksels.net kan ik nu eindelijk het recept voor deze heerlijke taaitaai Sinten en Pieten met jullie delen. Zij gaf mij vorig jaar een schop onder mijn kont waardoor ik eindelijk eens echt aan de slag ging met de taaitaai planken die ik al een aantal jaren in huis had. Het was namelijk echt al jaren mijn voornemen om zelf taaitaai te maken. En zoals dat wel vaker gaat vraag ik mij nu achteraf echt waarom ik dit niet eerder gedaan heb. Aan Mannin heb ik ook de taaitaaikruiden te danken. Zij verkoopt deze namelijk in haar webshop, ideaal! In veel andere recepten worden de taaitaaikruiden zelf gemaakt. Omdat ik niet zulke goede ervaringen heb met het maken van mijn eigen kruidenmixen, heb ik voor de makkelijke weg gekozen en deze kruiden bij Mannin gehaald.
Het deeg maken
Het maken van taaitaai deeg neemt 2 dagen in beslag. Dat klinkt zwaarder dan dat het is want op beide dagen heb je niet meer dan een kwartier nodig om het deeg te maken. Tussendoor is het echter belangrijk dat je het deeg 24 uur laat rusten. Helaas is het niet mogelijk om het deeg in één dag te maken. Op de tweede dag voeg je namelijk ook nog bakpoeder toe. Hoewel de werking hiervan langer is dan van Baking soda, is 24 uur ook voor bakpoeder te lang. En ik spreek uit ervaring als ik zeg dat je de tweede dag het deeg beter niet met een machine kan kneden. Wees wijs en kneed de laatste ingrediënten met de hand door het deeg.
Komt het nog niet uit om aan dit recept te beginnen? Sla onderstaande afbeelding dan gewoon even op Pinterest op. Zo kan je het recept en artikel makkelijk terug vinden.
Taaitaai planken
Echte taaitaai is voor mij de popjes die je koopt. Helaas zijn er bijna nergens taaitaai planken te koop. De planken die in alle kookwinkels te koop zijn, zijn namelijk speculaasplanken. Voor taaitaai heb je een iets diepere plank nodig. Deze vind je alleen als je heel veel geluk hebt op Marktplaats of iets dergelijks. Maar gelukkig zijn daar bedrijven als Koekstempel.nl. Jan, de drijvende kracht achter dit bedrijf, maakt niet alleen speculaasplanken maar ook taaitaai planken. Er zijn twee ontwerpen te koop: één met een Sint en één met een Piet. En het leuke is dat onze zelfgebakken speculaasjes kunnen matchen met de taaitaai poppen want Jan heeft dezelfde afbeeldingen ook beschikbaar als speculaasplanken. En om het nog leuker te maken, heeft Jan deze ontwerpen ook nog tot koekstempels omgetoverd, zo kan je ook nog makkelijk speculaas stroopkoeken maken.
Waar blijft dat reliëf
Ik vond het maar gek! Heb je zo enorm je best gedaan om een mooie afdruk/reliëf in het deeg te krijgen, verdwijnt het zo goed als in de oven. Door het taaitaai deeg te bestrijken met een mengsel van room en ei komt er wel een mooie print voor terug. Daarom is het belangrijk om tijdens het bestrijken met ei er op te letten dat je nauwkeurig en gelijkmatig werkt. De eistrijk zorgt dan zelf voor de rest.
Koemelkvrij
In het deeg voor taaitaai zit geen melk. Alleen voor het bestrijken van het taaitaai deeg gebruik je een ei-room mengsel. De slagroom kan hierbij makkelijk vervangen worden voor soya whipping.
Taai taai
Ingrediënten
- dag 1:
- 300 gram roggebloem
- 335 gram Zeeuwse bloem
- 3,75 gram zout
- 200 gram honing
- 250 gram licht bruine basterdsuiker
- 150 ml water
- dag 2:
- 25 gram honing
- 12 gram bakpoeder
- 30 gram taaitaaikruiden
- 1 L ei
- 1 eetlepel slagroom of soya whipping
Instructies
- Meng op de eerste dag de beide soorten bloem met het zout door elkaar.
- Doe de honing, licht bruine basterdsuiker en water in een pan en verwarm het tot 85 graden. Laat dit ongeveer 10 minuten afkoelen.
- Meng de bloem met het zout erdoor en kneed tot een deeg.
- Laat dit deeg minimaal 24u rusten.
- Kneed na 24u, met de hand de overige honing, taaitaairkruiden en het bakpoeder goed door het deeg.
- Pak een stukje deeg en stempel hiermee op de taaitaai planken.
- Bestrooi de planken nu licht met bloem.
- Druk een bolletje deeg in de planken. Zorg dat het deeg aan de achterkant glad is.
- Haal het deeg uit de taaitaai plank en leg apart.
- Herhaal deze handeling tot al het deeg op is.
- Meng het ei met de slagroom of soya whipping.
- Bestrijk alle taaitaai sinten en pieten met de eistrijk.
- Laat het ongeveer 15 minuten drogen.
- Bestrijk dan nogmaals met het ei.
- Leg de taaitaai wat van elkaar af op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Bak de taaitaai in ongeveer 10 minuten goudbruin en gaar.
- Laat de taaitaai na het bakken afkoelen op een rooster.