Een van mijn allereerste blogberichtjes (op de Cakes and Cookies by Home mAade blog) was er eentje over de stroopwafels van Cees Holtkamp. Ik was niet zo tevreden over dat recept en beloofde dat ik er later nog eens mee aan de slag zou gaan. Na een tijdje kwam ik er achter dat het niet slagen van het recept meer aan mij lag dan aan het recept zelf.
Zo bleek mijn gist bijvoorbeeld flink over de datum te zijn. Daarbij had ik waarschijnlijk ook de verpakking niet goed genoeg afgesloten en dus was de gist onbruikbaar…
Daarnaast deugde het wafelijzer dat ik destijds kocht van geen meter. Aan het begin van dit nieuwe jaar heb ik mezelf verwend met een nieuw wafelijzer. Deze keer tastte ik maar even goed in de buidel en kocht ik de Cloer 285. En joehoe! Hij bevalt hier prima! Ik heb hem nu 2x gebruikt maar wat een super fijn apparaat vind ik het! Ik heb wel geleerd dat je voor een aanschaf als dit beter even in je buidel kunt tasten en dat goedkoop duurkoop is.
Een van de eerste dingen die ik met mijn nieuwe speelgoedje maakte waren stroopwafels voor mijn lieve echtgenoot. En joehoe… Ze zijn door de keuring!
Dit recept is een beetje van Cees Holtkamp en een beetje van mezelf.
Dit heb je nodig voor de wafels:
250 gram roomboter
150 gram fijne kristal suiker
500 gram tarwe bloem
1 ei
45 – 50 gram melk
3 x 7 gram gist
1 gram zout
Dit heb je nodig voor de stroopvulling:
250 gram stroop
125 gram witte basterdsuiker
100 gram roomboter
2 gram kaneel
En verder:
Oublie/kniepertjesijzer
Scherp mes
Lepel
Huishoudfolie
Ovenrooster
Afkoelrooster
Uitsteekrondje ci. 8 cm
Zo ga je te werk:
Smelt de roomboter. Voeg hier 45 gram melk aan toe.
Meng de bloem met de suiker in een mixerkom.
Klopt het ei los.
Voeg hier het zout, het losgeklopte ei en de gist aan toe.
Meng dit met de mixer op een rustige stand met de deeghaken door elkaar.
Voeg al mixend de melk toe.
Kneed het deeg circa 2 minuten door.
Doe het deeg in een kom en dek deze af met huishoudfolie.
Zet een bakje met warm water onder in je oven.
Plaats het ovenrooster hier boven.
Zet de bak met deeg op het rooster. Sluit de deur van je oven goed en laat het deeg zo ongeveer 1 uur rusten / rijzen.
Zet de bak met deeg op het rooster. Sluit de deur van je oven goed en laat het deeg zo ongeveer 1 uur rusten / rijzen.
Maak ondertussen de stroopvulling:
Breng de stroop, suiker, roomboter en kaneel al roerend op middelhoog vuur aan de kook. Verhit de stroopvulling tot de suiker volledig gesmolten is. Zet dan de hittebron uit en laat het afkoelen.
Ga verder met het bakken van de wafel:
Verdeel het deeg in circa 25 bolletjes van 35 gram deeg.
Verhit het wafelijzer goed.
Bak een deegbolletje in het wafelijzer in ci. 1 -2 minuten goudbruin.
Verwijder de wafel uit het ijzer.
Steek direct met het uitsteekrondje een ronde wafel uit.
Snij de wafel daarna direct door met een scherp mes.
Laat de wafel zo even afkoelen.
Bak zo ook andere wafels in het wafelijzer. Laat zo nodig het wafelijzer tussendoor verwarmen.
Verdeel een flinke lik stroop op een helft van de wafel. Strijk dit uit met een mes, druk daarna de andere helft er voorzichtig op.
Tip:
De randjes van de wafels smaken net zo lekker als vroeger… Je weet wel: Af en toe kreeg je een zakje van die lekkere koekkruimels. Die maak je nu heel eenvoudig zelf door de randjes en mislukte wafels te ‘versnipperen’. Heb je ook nog wat stroopvulling over?
Oeh… Daarmee worden die koekkruimels nog lekkerder!
Veel foto’s weer deze keer, he? Soms kan ik maar moeilijk kiezen… Dus deel ik alle foto’s die ik goed genoeg vind maar.
Ik zag van de week op de Vismarkt in Utrecht de allermooiste stroopwafels ever: http://www.waffel.nl Ik moest gewoon stoppen om er foto’s van te maken!
Ik heb even op hun site gekeken. Dat ziet er lekker uit, zeg!