Kleine koekjes

Snickers milionairs shortbread (No Bake)

Al een hele tijd zat er iets in mijn hoofd. Het liet me niet los, ook al dacht ik er niet elke dag aan. Mede door de inhoud van mijn voorraadkast (waar een aangebroken zak pinda’s vreselijk in de weg lag) werd ik er telkens opnieuw aan herinnerd. Tja… En dan moet je het op een dag gewoon doen. En dus was ik op een goede zaterdagochtend bezig in de keuken en werd er het beeld in mijn hoofd omgezet naar de werkelijkheid. Helaas bleek die iets minder k(l)eurig dan ik het voor me zag, haha… De smaak is goed maar kijk nu eens… 

De karamel werd een rommetje. Tja… Dat heb je als je eigenwijs bent 😉
Ik vroeg jullie op Facebook of jullie een niet perfect recept ook wilde hebben. Het antwoord laat ik je raden 😉
Het voordeel is dat ik goed weet waar het mis ging en kan ik jullie vertellen wat er anders zou kunnen. Maar misschien wil jij gewoon wel deze ‘lopende’ karamel. Dan maak je gewoon lekker het recept zoals ik hem nu met je deel.

Dit heb je nodig voor de bodem:
125 gram biscuits
70 gram gezouten pinda’s
100 gram roomboter

Dit heb je nodig voor de nougatlaat:
200 gram Marshmallows
150 gram suiker
65 gram gecondenseerde melk
5 gram roomboter
30 gram pindakaas

Dit heb je nodig voor de (lopende) karamellaag:
125 gram gezouten pinda’s
250 gram karamelstroop
125 gram witte basterd suiker
125 gram roomboter

Dit heb je nodig voor de (niet-lopende) karemellaag:
125 gram gezouten pinda’s
1 blikje gecondenceerde melk
100 gram roomboter
165 gram caramelstroop
(van deze bovenstaande karamelrecepten heb je er dus maar 1 nodig, de keuze is aan jou)

Voor de chocoladelaag:
100 gram melkchocolade
100 gram pure chocolade
(of 200 gram chocolade naar keuze)

En verder:
Bakblik 25×25 cm om 18 cm rond
bakpapier
foodprocessor, staafmixer of aardappelstamper
lepel of glas
pannetje

Zo ga je te werk:
Bekleed de bodem van de bakvorm met bakpapier. En eventueel ook de zijkanten. (Zelf deed ik dit niet. Met een mes lukt het ook om de koek los te krijgen.)
Smelt de boter in een pannetje op het vuur.
Maal de pinda’s en biscuits voor de bodem fijn met de staafmixer, foodprocessor o.i.d.
Voeg de gesmolten roomboter er aan toe, roer het goed door elkaar.
Spreid het uit over de bodem van de bakvorm, druk het goed aan met een lepel of glas.
Zet de bodem in de koelkast om op te stijven.
Maak de marhsmallows zacht in de magnetron.
Maak intussen de nougat laag. Hiervoor doe je de suiker, gecondenceerde melk en de roomboter in een pannetje. Breng het al roerend aan de kook.
Blijf roeren tot het lichtbruin verkleurd.
Schakel de hittebron uit.
Voeg de pindakaas en de zachte marshmallows toe. Roer het zo snel mogelijk door tot het een egaal bruine massa is. Klaar is klaar 😉 (Zorg dat je niet te lang roer. Dan verliest het teveel lucht en wordt de massa erg taai en je krijgt dan een hele dunne laag) 
Spreid de nougat vulling uit over de koekkruimelbodem.
Zet de bakvorm terug in de koelkast, tot je de karamel gemaakt heb.
Voor beide karamels is de bereidingswijze hetzelfde:
Hou de pinda’s achter.
Doe de overige ingrediënten in een pan.
Breng het al roerend aan de kook. Laat het zo koken tot het wat ingedikt is.
Laat de karamel daarna afkoelen tot het nog dikker wordt maar nog steeds uit te spreiden is. (dit proces kan je versnellen door de pan in een bak koud water te zetten en door te roeren)
Spreid de pinda’s uit over de nougat laag. 
Verdeel de karamel over de pinda’s.
Laat de karamel goed opstijven in de koelkast.
Smelt en tempereer de chocolade.
Spreid de chocolade uit over de karamel.
Laat de chocolade goed uitharden voor je de koek uit de vorm haal en in stukken snij.

Op Facebook waren de bakkriebels volgers erg benieuwd naar het recept voor de lopende karamel. Hij smaakt echt heerlijk in deze koek. Een kleine waarschuwing: Na het verwijderen van de vorm en het snijden loopt de karamel er langzaam maar zeker echt helemaal uit. 
Dit kan je (gedeeltelijk) voorkomen door de alleen stukjes af te snijden die je nodig hebt, de koek in de vorm te bewaren en het aangesneden stuk op het snijvlak te bedekken met wat huishoudfolie. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *