Kennen jullie de grap van de vijf recepten in de smarties week al? Dat worden er namelijk toch echt zes! Want lieve mensen… Deze smarties-Nutella kruimelrepen zijn zo lekker dat we ze echt met jullie wilden delen. Ook bij dit recept gaan we voor snel, makkelijk en vooral heel erg lekker. We konden deze week gewoon niet kiezen en daarom krijgen jullie dit recept als toegift. Daarbij maken we van de gelegenheid gebruik om ook gelijk nog even wat meer ins en outs te delen over het bakken met smarties. Want ja… Daar is ook nog wel wat over te zeggen. Ben je benieuwd wat? Lees dan vooral verder
Snel en makkelijk gemaakt
Maar we geven de eerste aandacht toch aan het recept voor de smarties-nutella kruimelrepen. Jullie krijgen dit recept niet voor niets als toegift in deze al zo lekker volle bakweek. Dit is een recept dat je binnen 10 minuten de oven in schuift. Met slechts een handje vol ingrediënten voor het deeg waarvan je het meeste waarschijnlijk al in huis hebt. Zowel voor de bodem als de kruimellaag gebruik je hetzelfde deeg. Dat klinkt ideaal, toch? Het recept voor kruimeldeeg vind je al jaren op Bakkriebels en is inmiddels in verschillende recepten gebruikt. Vandaag is echter de eerste keer dat we een recept voor kruimelrepen met jullie delen. Waarom we dat niet eerder gedaan hebben, is ook voor ons een vraag.
Koude boter
Om een mooi, kruimelig deeg te maken is het belangrijk dat de boter -en later ook het deeg- goed koud is. Gebruik dus koude boter rechtstreeks uit de koelkast. Snij dit in kleine blokjes om het zo snel mogelijk tot een kruimeldeeg te kneden. Ongeveer de helft van het deeg druk je uit in een ingevette bakvorm. Deze onderste laag deeg bak je alvast voor. Tijdens die eerste baksessie zet je het overgebleven deeg in de koelkast. Hierdoor kan je het deeg tot gelijkmatigere kruimels kneden.
Nutella of een andere pasta?
Nadat je de deegbodem gebakken hebt is het tijd voor een tweede laag, de Nutella. Deze keer heb ik echt Nutella gebruikt. Heb jij geen Nutella maar een andere pasta soort in huis? Die kan je uiteraard ook gebruiken. Ook is het mogelijk om Nuss Nougat of Hazelnootpraline te gebruiken. Heb jij een favoriet merk pasta? Gebruik die dan gewoon. Zodra de Nutella gelijkmatig verspreid is, kan je het overige deeg in de vorm verspreiden. Dit hoef je niet aan te drukken maar kan je gewoon erover strooien. Zet de vorm nu terug in de oven om ook deze tweede laag deeg krokant en goudbruin te bakken.
Wil je dit recept opslaan op je Pinterest account? Dat kunnen wij ons goed voorstellen! Daarom hebben we onderstaande afbeeldingen gemaakt. Zo kan je dit artikel en het bijhorende recept altijd makkelijk terug vinden
Nog wat Smarties bak-weetjes
Is jouw iets opgevallen aan de recepten van deze week? De smarties zijn niet één keer in de oven mee gebakken in het deeg. Smarties zijn helaas niet kleurvast. En dus verbleken ze in de oven. De kleuren lopen dan uit in het deeg. Dat zelfde gebeurt ook wanneer een baksel met smarties in de koelkast of diepvries bewaart wordt. Op de foto’s van de smarties ijstaart van afgelopen donderdag zie je dat de kleuren van de smarties die door het ijs verwerkt zijn al uitlopen. De taart heeft bij ons maximaal 72 uur in de vriezer gestaan. Toen de kinderen het laatste stukje namen, begonnen de kleuren ook daar te verbleken / uit te lopen. Overigens kan je er ook je voordeel mee doen. Want met een schoon kwastje en een paar druppels water kan je op bijvoorbeeld witte royal icing of witte fondant waterverven met smarties. Hoe leuk is dat?
Koemelkvrij
Het maken van Smarties-Nutella kruimelrepen is koemelkvrij helaas niet mogelijk. Wel is het mogelijk om de basis koemelkvrij te maken. Hiervoor gebruik je een goede plantaardige roomboter zoals Lekker romig van BleuBand (tot voor kort heette deze boter Roombeter). Ook Nutella is te vervangen door een koemelkvrije hazelnootpasta. Mijn favoriet is de hazelnootpasta van Damhert. De chocolade drizzle op de kruimelrepen kan je vervangen door een koemelkvrije pure chocolade. Gebruik bijvoorbeeld kleine stukjes pure chocolade in plaats van smarties voor heerlijke koemelkvrij kruimelrepen.
Smarties-Nutella kruimelrepen
Ingrediënten
- 150 gram koude boter
- 250 gram bloem
- 125 gram witte basterd suiker
- 1/2 dop vanille aroma
- snuf zout
- 125 gram Nutella
- 2 a 3 blokjes melkchocolade
- grote en kleine smarties om te bestrooien
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Vet een bakvorm van 20×20 cm in.
- Kneed een kruimelig deeg van de bloem, suiker, zout, boter en vanille aroma.
- Druk 275 gram van het deeg uit op de bodem van de ingevette bakvorm.
- Prik met een vork gaatjes in het deeg.
- Zet het overige deeg in de koelkast.
- Bak de bodem in het midden van de oven 12-15 minuten tot het licht begint te kleuren.
- Haal de vorm uit de oven maar laat deze aanstaan op dezelfde temperatuur.
- Spreid de Nutella uit over de warme bodem.
- Kruimel het gekoelde deeg zo nodig nog even.
- Spreid de deegkruimels uit over de Nutella.
- Bak de kruimelkoek in ongeveer 15 minuten goud bruin en gaar.
- Laat de koek volledig afkoelen.
- Smelt de melkchocolade en drizzle over de koek heen.
- Bestrooi de nog gesmolten chocolade met smarties.
- Laat de chocolade uitharden.
- Snij de koek in 12 of 16 stukken.