Vandaag hebben we opnieuw een leuk en lekker recept met smarties voor jullie. En opnieuw is het een recept zonder oven. We laten jullie kennis maken met één van onze recepten die we in huize Bakkriebels af en toe maken. Vandaag delen we namelijk ons favoriete recept voor smarties cookie dough. Onze smarties cookie dough heeft een lichte vanille smaak. Dat past perfect bij de smarties. Natuurlijk smaakt de cookie dough zo al lekker, maar het feestje wordt nog groter als het deeg op een ijshoorntje geplaatst wordt. Zo is het ook nog eens een leuk en lekker idee voor een traktatie.
Een recept zonder wachttijd
Het maken van cookie dough is eenvoudig en snel. Dat is de leuke overeenkomst van (bijna) alle recepten van deze week. Zo kan jong en oud zelfstandig aan de slag in de keuken. Voor het maken van cookie dough mix je eenvoudig alle ingrediënten door elkaar. Wel voeg je het een na het ander toe maar dan nog is het eenvoudig en snel gemaakt. En het allerleukste moet dan nog komen! Dit recept heeft namelijk geen wachttijd. Het deeg hoeft niet gekoeld of gebakken te worden, je kan er gelijk van snoepen. Wil je er ook ijsjes van maken zoals op de foto? Dan heb je wel even wachttijd omdat de chocolade moet uitharden voor het beste resultaat. Al kan je ook prima zachte chocolade eten.
Veilig eten van het deeg
Kan je zomaar rauw deeg eten zonder dat dit voor kinderen of mensen met een zwakkere gezondheid een probleem is? Bijna iedereen is voorzichtig met het eten van rauw deeg, vooral wanneer er ei in zit. Toch doen we het bijna allemaal weleens. Even de beslagkom uitlikken? Heerlijk toch! Ik proef bijna altijd wel even. Rauw koekdeeg is dan toch een van onze favorieten. Ben jij nu een tikkeltje huiverig van rauw deeg? Dan kan ik je geruststellen want aan dit deeg is geen ei toe gevoegd. Wil je ook zeker weten dat de bloem geen gevaar oplevert? Dan kan je de bloem van te voren garen in de oven. Hierover zijn verschillende blogs te vinden op internet.
Wil je dit recept opslaan op één van je Pinterest borden? Dat vinden we erg leuk! Om het jouw nog makkelijker te maken hebben wij daarom twee Pinterest afbeeldingen gemaakt. Welke kies jij?
Mini ijshoorntjes of toch grote
Om de smarties cookie dough precies zo te maken als ze er op de foto uitzien heb je ijshoorntjes nodig. Zelf gebruikte ik daarvoor ijshoorntjes van Jos Poell, deze zijn redelijk makkelijk verkrijgbaar bij de grotere supermarkt. Nu zijn de ijshoorntjes te groot voor een bolletje smarties cookie dough. Daarom moet je de ijshoorntjes voorzichtig wat breken tot ze ongeveer 7 cm lang zijn. De bovenkant is dan wat slordig gerafeld. Met een scherp aardappelmesje kan je dit voorzichtig recht snijden. Het kan ook met een fijne schaaf, bijvoorbeeld waar je ook citroenschil mee raspt. En wees niet te perfectionistisch want door de chocolade zie je het gerafelde randje ook weer minder. Vind je dit teveel gedoe? Er zijn ook mini ijshoorntjes te koop. Deze vind je bij de groothandel in een enorme verpakking of per 24 stuks online bij de bakwinkel.
koemelkvrij
Helaas geldt ook voor dit recept dat de smarties niet koemelkvrij zijn. Alle overige ingrediënten zijn wel koemelkvrij of te vervangen voor een koemelkvrij alternatief. Eerder deze week tipte ik jullie de peanut bites van Hands off my chocolate. Ook voor deze cookie dough is dit een lekker alternatief, maar wel totaal anders.
Smarties cookie dough
Ingrediënten
- 50 gram boter
- 50 gram licht bruine basterd suiker
- 1/2 dop vanille aroma
- 15 gram water of melk
- 100 gram bloem
- 12 gram musketzaad
- 55 gram smarties
- Voor de ijsjes:
- 10 (gebroken) ijshoorntjes
- 100 gram witte chocolade
- musketzaad om te bestrooien
Instructies
- Doe de boter met de basterdsuiker en de vanillearoma in een mixerkom.
- Mix dit tot het licht en luchtig is, in ongeveer 3 minuten.
- Voeg het water toe en mix tot dit opgenomen is in het boter-suikermengsel.
- Voeg de bloem toe en mix tot er een mooi, egaal deeg is.
- Voeg het musketzaad en de smarties toe en mix dit door het deeg tot het goed verdeeld is.
- Maak 10 bolletjes cookie dough van ongeveer 3 cm doorsnede.
- De overige cookie dough heb je straks nog nodig.
- Maak de ijshoorntjes klaar: Breek de (geboken) ijshoorntjes tot ze ongeveer 7 cm lang zijn. Zorg dat ze rondom redelijk recht zijn.
- Schaaf de bovenkanten zo nodig bij met een scherp mesje of een fijne schaaf.
- Smelt de witte chocolade au-bain-marie.
- Dip de ijshoorntjes één voor één in de chocolade.
- Bestrooi met het extra musketzaad.
- Verdeel de overgebleven witte chocolade in de ijshoorntjes. (Zodat je net zo’n chocoladepuntje krijgt als een Cornetto heeft)
- Verdeel de overige cookie dough in de ijshoorntjes.
- Zet op elk ijshoorntje een bolletje cookie dough en druk deze licht aan.
- Laat de chocolade uitharden.