Pure chocolade en kersen zijn een heerlijke combinatie. Dat bewijst deze taart maar weer eens. Het is een hele klassieke combinatie die als taart, al een eeuw lang bekend is als Schwarzwalder Kirsch taart. Ik ging met mijn eigen recepten aan de gang, negeerde de traditionele en gaf er zo mijn eigen draai aan. Deze taart is zo ongelofelijk lekker dat ik het resultaat wel met jullie moet delen!
En wat is een mooier moment voor taart, dan je verjaardag? Het is vandaag 34 jaar geleden dat ik geboren werd. Dit jaar vier ik mijn verjaardag op een heel bijzondere plaats. 34 Jaar geleden werd ik als schippersdochter geboren. En nu blaas ik, op de veerpont die tussen Bastia (Corsica) & Livorno (Italië) vaart de kaarsjes uit. We hebben 2,5 week genoten van een heerlijke vakantie. Helaas komt aan alles een einde, dus ook aan een zomervakantie en een blogstop. Vanaf volgende week kunnen jullie op dinsdag en vrijdag weer een heerlijk recept verwachten.
Dit heb je nodig:
Voor chocolade biscuit:
100 gram bloem
50 gram maizena
50 gram cacao
160 gram suiker
10 M eieren
2 dopjes vanille aroma
snuf zout
citroensap
Voor de kersenroom:
1 liter slagroom
200 gram mascarpone
40 gram kersenlikeur (of meer / minder naar smaak)
8 eetlepels suiker
Voor de kersen:
1 pot zure kersen
15 gram maïzena
35 gram suiker
30 gram kersenlikeur
Voor de afwerking:
200 gram pure chocolade
kersenlikeur
En verder:
bakvorm van 22 cm doosnede
kaassschaaf o.i.d.
pan
zeef
garde
verschillende beslagkommen
rooster
Zo ga je te werk:
Bak eerst de chocolade biscuit:
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Weeg bloem, maïzena en cacao in één kom af. Meng het met de garde goed door elkaar. (Door het gebruik van een garde verklein je de (kans op) klontjes)
Maak de mixerkom, kloppers en een schaaltje vetvrij met het citroensap en keukenrol
Splits de eieren.
Doe de eiwitten één voor één in het vetvrije schaaltje.
Doe de eigelen in een andere beslagkom.
Mix het eiwit schuimig. Voeg dan de helft van de suiker toe en klop het stijf.
Klop de eigelen met de overige suiker, de snuf zout en de vanille aroma tot het dik en licht is.
Spatel de eiwitten en eigelen voorzichtig door elkaar.
Zeef de bloem/cacao massa boven de kom.
Spatel het luchtig en goed door elkaar. Zorg dat het echt goed gemengd is maar meng niet te lang door. Dan verlies je beslag zijn luchtigheid.
Bak het biscuit in ongeveer 40 minuten gaar.
Laat het biscuit het eerste kwartier afkoelen in de vorm.
Verwijder hem daarna voorzichtig uit de vorm en laat hem verder afkoelen op een rooster.
Terwijl het biscuit bakt, maak je alvast de kersenvlaaivulling:
Zeef de kersen uit het sap. Vang het sap op in de pan.
Hou een paar eetlepels sap achter. Los hier de maïzena in op.
Breng het sap met de suiker aan de kook.
Voeg, al roerend, de opgeloste maïzena toe aan het kokende sap.
Blijf roeren tot het sap voldoende ingedikt is. Haal dan de pan gelijk van de hittebron.
Voeg de kersen en de likeur toe en spatel ze voorzichtig door het ingedikte sap.
Voor de afwerking:
Schaaf de chocolade in schilfers. Doe dit met hulp van de kaassschaaf. Uit ervaring 😉 Wees voorzichting 😀
Leg de chocoladeschilfers aan de kant tot je ze nodig hebt.
Klop de slagroom met de marscarpone en suiker stijf.
Spatel op het laatst de kersenlikeur er door.
Doe de slagroom in een spuitzak.
Snij de cake in 4 gelijke lagen.
Leg de eerste laag neer.
Druppel er wat kersenlikeur over.
Verdeel er daarna wat ‘jam’ van de kersenvlaaivulling over.
Spuit een dunne laag slagroom er over.
leg de tweede biscuitplak er op.
Druppel ook hier wat kersenlikeur over en verdeel er wat jam over.
Spuit er een dikkere laag slagroom op, verdeel hier een flinke hoeveelheid kersen in.
Leg de derde biscuitplak op de slagroom. Druppel ook hier wat kersenlikeur over en besmeer opnieuw met wat jam.
Smeer er een dunne laag slagroom op.
Leg de laatste biscuitplak er op.
Smeer de zijkanten en de bovenkant van de taart af met slagroom.
Verdeel de chocoladeschaafsel over de zijkant en de bovenkant van de kamer.
Spuit met de slagroom rozetten op de bovenkant van de taart.
Verdeel nog wat kersen over de bovenkant van de taart.
Zet de taart tot serveren in de koelkast.
Geniet ervan!