Het eerste kerstrecept voor dit jaar is een eenvoudig maar o zo lekker recept voor mini rondo’s met vanille meringuecrème. Een klein maar fijn hapje voor bij de thee of koffie tijdens de komende feestdagen. Even geen groot stuk taart of het zoveelste dessert. Al kan je deze rondo’s natuurlijk ook heel goed serveren als afsluiting van een kerstdiner. Ook zijn ze een leuk en lekkere aanvulling op een kerstbrunch of op een schaal met verschillende soorten zoete hapjes.
Een meer jarenplan
De meeste recepten die op Bakkriebels staan zijn al even daarvoor door mij ontwikkeld. Omdat ik alles – van de receptontwikkeling en fotografie tot het uitwerken van de recepten aan toe – zelf doe heb ik daar tijd voor nodig. Naast mijn rol als moeder en werknemer op de zorgboerderij is Bakkriebels dus vooral mijn hobby. Een heerlijke hobby, die weliswaar veel tijd kost. Voor veel feestdagrecepten betekend dit zelfs dat ze het jaar daarvoor al door mij gemaakt en gefotografeerd zijn. Het gebeurd ook weleens dat het niet één maar twee jaar duurt voor recepten geplaatst worden. Tot vandaag is het echter nog nooit gebeurd dat het drie jaar duurde. Serieus! Het is echt al zo lang geleden dat ik de rondo’s met vanille meringuecrème gemaakt hebt. Ook het recept is al lange tijd uitgewerkt, alleen het echt plaatsen van dit recept is er een beetje bij ingeschoten. Jammer! Want hier maak je iedereen blij mee!
Simpel is het beste
De basis van deze mini rondo’s is mijn favoriete recept voor sloffendeeg. Dit recept staat al jaren op Bakkriebels en is een van de meest gebruikte recepten in de Bakkriebels keuken. Sloffendeeg is naast lekker ook heel makkelijk te maken. En bijna iedereen lust het ook. Daarnaast kan je er alle kanten mee, dat bewijst de hoeveel sloffen die op deze blog staan alleen al. Vandaag houden we het echter simpel want naast het sloffendeeg gebruiken we alleen wat jam en een vanille meringue botercrème. Tot nu toe heb ik daar geen apart recept van op Bakkriebels geplaatst. Wie weet komt dat nog eens in het komende jaar. Voor nu volstaat echter de beschrijving bij het onderstaande recept ook gewoon.
Wil je dit recept opslaan op Pinterest? Onderstaande afbeelding helpt je om het recept altijd makkelijk en snel terug te kunnen vinden.
Heb je voorkeur voor jam?
Voor deze rondo’s met vanille meringuecrème kan je een simpele maar oh zo lekkere aardbeienjam gebruiken. Wil je het liever iets specialer? Dat mag met kerst zeker wel. Dan kan je ook kiezen voor frambozen of passievruchten smaak. Misschien ben jij wel helemaal gek op viervruchtenjam? Ook die smaakt heel lekker in combinatie met de vanille meringue botercrème. Dat is altijd een beetje het voordeel van de smaken redelijk neutraal houden. Zo kan je alle kanten op en heb je ergens nog wat extra keuze vrijheid. Ik ben eigenlijk wel benieuwd of jij daar van houdt of liever een recept letterlijk volgt. Laat het gerust hieronder in een reactie weten.
Koemelkvrij
Wil je dit recept koemelkvrij maken? Gebruik daarvoor geen roomboter maar een goede plantaardige roomboter vervanger zoals Heerlijk Romig van BlueBand.
Mini rondo’s met jam en vanille meringuecème
Ingrediënten
- Voor het sloffendeeg
- 90 gram koude roomboter
- 100 gram witte basterd
- 1 gram zout
- 25 gram ei
- 75 gram patentbloem
- 75 gram Zeeuwse bloem
- 5 gram bakpoeder
- Voor de frangipane
- 50 gram spijs
- 13 gram roomboter
- 13 gram ei
- 5 gram bloem
- voor de meringuecrème:
- 2 M eiwitten
- 140 gram suiker
- 150 gram boter
- 1 zakje vanille suiker
- overige
- ci. 50 gram jam naar keuze
- kerstsprinkels en decoratie naar keuze
- bakringen van 5 cm doorsnede
- spuitzak met stervormig spuitmondje
- deegroller
- ronde uitsteker 5 cm
Instructies
- Zo ga je te werk:
- Mix de roomboter met de witte basterd, het zout en het ei tot het goed gemengd is met elkaar.
- Zeef de beide bloemsoorten en de bakpoeder.
- Voeg de gezeegde bloem toe aan het boter-suiker mengsel en kneed er een deegbal van.
- Druk het deeg wat plat, verpak het in huishoudfolie en leg het 1 uur te rusten in de koelkast.
- Maak intussen de frangipane:
- Mix/prak de amandelspijs met de boter tot er geen klontjes meer in zitten.
- Voeg het ei toe en mix tot het ei opgenomen is in de amandelspijs.
- Voeg de bloem toe en mix tot ook dit goed er door gemengd is.
- Doe de frangipane in een spuitzak en zet het weg tot gebruik.
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Rol het deeg uit tot ongeveer 0,6 cm dik.
- Steek met de uitsteekvorm 20 rondjes uit het deeg.
- Leg de deegplakjes in de bakringen.
- Spuit wat frangipane in het midden van het deeg, zorg dat je op een strookje van ongeveer 0.5 cm van de rand geen frangipane spuit.
- Bak de slofjes in ongeveer 13 minuten gaar.
- Mix intussen de boter voor de crème licht en luchtig. Voeg hier ook de vanillesuiker aan toe.
- Verwijder de bakringen direct nadat je de bakplaat uit de oven gehaald heb.
- Schep in iedere rondo wat jam.
- Laat de rondo’s afkoelen.
- Maak intussen de meringue crème, doe hiervoor de suiker met een klein beetje water in een pannetje en breng het aan de kook, tot ongeveer 120 graden.
- Zodra de suikersiroop een temperatuur van 116 graden heeft klop je de eiwitten tot ze gaan schuimen.
- Zodra de suikersiroop 120 graden is voeg je het al mixend toe aan het eiwit.
- Mix tot het eiwit stijf is en op kamertemperatuur.
- Voeg eetlepel na eetlepel de boter toe. Voeg telkens de volgende lepel pas toe als de vorige opgenomen is (zoals je met eieren bij cake doet)
- Klop nog ongeveer 5 minuten tot je een lichte en luchtige crème hebt.
- Doe de crème in een spuitzak met het stervormige spuitmondje en spuit op iedere rondo een toef crème.
- Decoreer de toef met kerstsprinkels en decoratie naar keuze.
- De rondo’s hoeven niet in de koelkast bewaard te worden.