Vandaag hebben Rosalie en ik opnieuw een leuk en lekker recept voor de rubriek ‘bakken met kinderen’. We zijn er zo enorm enthousiast over! Duik de keuken in met de kids en geniet. Hopelijk hebben jullie net zoveel plezier bij het maken van deze prinsessen tsunamicakes als wij hadden.
Tsunami cakes
Op Instagram zie je soms de leukste en creatiefste nieuwe ideeën langskomen. Zo zag ik een poosje regelmatig een tsunamicake voorbij komen. Zo super tof! Hierbij bak je een cake, wij kozen voor een bolvormige, die je na het afkoelen met een tsunami versierd. Om de tsunami te maken plaats je een ronde koek uitsteker op de bovenkant van de cake. In de uitsteker doe je een paar eetlepels ganache en heel veel sprinkles. Daarna til je voorzichtig de uitsteker op en zie daar… Een echte tsunami. Je weet van te voren nooit hoe je prinsessenjurk er uit komt te zien, een leuke verrassing dus.
Kwartscake
Nu jullie weten hoe de tsunami gemaakt wordt, gaan we even terug naar de cake. Als ik met de kinderen de keuken in duik, vind ik het ook leuk als ze er (spelenderwijs) iets van leren. Rekenen leren ze op school dus kies ik er thuis voor om ze te leren hoe je met een aantal basis ingrediënten heel veel verschillende dingen kunt maken. Het makkelijkste recept wat ze kunnen leren is een kwartscake. Deze bestaat namelijk uit 4 basis ingrediënten waar je allemaal evenveel van nodig hebt.
Wil je dit idee en recept bewaren op je Pinterest account? Met onderstaande foto kan je het makkelijk terugvinden op je Pinterest account
Verschillende maten eieren
Het ei is de basis voor de rest van het gewicht. Wist jij dat eieren in verschillende gewichtsklassen ingedeeld zijn? Een klein ei, noemen we een S ei. Deze weegt ongeveer 35 gram. Het meest gangbare ei, een M ei weegt ongeveer 50 gram. Er worden ook L eieren van circa 65 gram en XL eieren verkocht. Zelf heb ik altijd M eieren in huis. Een half ei overhouden is niet praktisch, daarom gebruik ik het ei als basis voor de rest van de ingrediënten.
Nog even snel op een rijtje
Om een lekkere kwartscake te bakken, mix je eerst de boter met de suiker luchtig. Hiervoor moet je lang mixen, zeker 10 minuten. Hoe langer je mixt, hoe luchtiger je cake uiteindelijk is. Nadat de boter luchtig geklopt is, voeg je de eieren één voor één toe. Deze mix je er kort doorheen, niet te lang anders verlies je lucht. Het zelfrijzend bakmeel spatel je door het beslag. Vind je het maar ingewikkeld om een cake op deze manier te maken? Er zijn genoeg alternatieven zoals een bakmix. Volg hiervoor de bereidingswijze op de verpakking.
Bolvormige bakvorm
Het mooist is als de prinsessen een bolvormige jurk hebben. Zelf gebruik ik een ikea blanda schaal van 12 cm om de cake in te bakken. Dit is geen officiële bakvorm maar een serveerschaal. De action verkoopt een soort gelijke vorm. Heb je deze vorm niet en wil/kan je hem er niet voor aanschaffen, dan kan je ook cupcakes gebruiken. Of denk creatief met wat je wel in huis hebt.
Prinsessen tekenen of printen
We moesten er even voor oefenen maar onze prinsessen hebben we zelf getekend op ouwel. We gebruikten geen gewone stiften maar stiften van FunCakes met eetbare inkt in de kleuren zwart, rood, blauw en oranje. Eerst tekenden we proef met potlood op echt papier. Toen we tevreden waren, gebruikten we deze prinses als mal voor de anderen. We legden het papier onder de ouwel en trokken de lijnen zo over. In het kader van: je kunt het zo gek maken als je zelf wilt kan je alleen voor deze prinsessen Tsunami cakes de ouwel en stiften aanschaffen. De prinsessen kunnen natuurlijk ook getekend worden op gewoon papier of zoek op internet een leuke kleurplaat en print deze uit.
koemelkvrij
Cake is makkelijk koemelkvrij te maken door het gebruik van een goede plantaardige roomboter vervanger zoals VioBlock of roombeter van BlueBand. Gebruik voor de ganache alpro soya whipping en vegan witte chocolade of gebruik pure chocolade zonder melk.
Prinsessen Tsunamicakes
Ingrediënten
- 100 gram boter
- 92 gram fijne kristalsuiker
- 8 gram vanillesuiker
- Snuf zout
- 2 gram citroenrasp
- 2m eieren
- 100 gram zelfrijzend bakmeel
- 50 gram slagroom of soya whipping
- 125 gram (vegan) witte chocolade
- Musketzaad of feestgenootjes
Instructies
- Vet twee ikea blanda schaaltjes van 12cm doorsnee in. Een bakspray werkte bij ons het beste.
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Mix de boter met de beide suiker soorten, het zout en de citroenrasp in 10 minuten licht en luchtig.
- Voeg een ei toe en mix tot deze er goed door gemengd is.
- Voeg het tweede ei toe en mix deze er ook door.
- Zeef het bakmeel boven de kom en spatel het door het beslag.
- Verdeel het beslag over de schaaltjes.
- Bak de cakes in ongeveer 35 minuten goudbruin en gaar.
- Laat de cakes volledig afkoelen voor je de tsunami maakt.
- Breng de slagroom aan de kook.
- Breek de chocolade in stukken.
- Voeg de chocolade toe aan de slagroom en roer tot het goed gemengd is met elkaar.
- Laat de ganache afkoelen en dikker worden.
- Teken intussen de prinsessen en kleur ze in.
- Knip ze uit en plak er een satéprikker aan.
- Prik de prinsessen in de bovenkant van de afgekoelde cakes.
- Wanneer de cakes volledig afgekoeld zijn zet je ze op een ovenrooster en dan op een bakplaat. Zo wordt het geknoeide musketzaad opgevangen.
- Plaats een ronde uitsteker op de cakes. Pas even goed of je prinses hier doorheen past.
- Schep 3 a 4 eetlepels ganache in de uitsteker.
- Vul de rest van de uitsteker op met musketzaad.
- Til de uitsteker voorzichtig iets op en laat de tsunami stromen. Door dit voorzichtig te doen, voorkom je een musketzaad stortvloed over je hele aanrecht.