Grote koeken·Koningsdag / bevrijdingsdag

Oranje Glacé koeken

Snel naar recept

Sommige recepten zijn zo klassiek dat ze bijna niet mogen ontbreken op Bakkriebels. Deze oranje glacé koeken vind ik daar ook bijpassen. In de winkels zijn deze koeken het hele jaar door in de welbekende roze variant te koop. Rond Koningsdag verschijnen ze ook in het oranje. Met wat sprinkles en chocolade geef je deze koeken een mooi extraatje. Wie wil hier nu niet in bijten?

Kom ik weer met mijn kwartscake

Glacé koeken zijn opgebouwd uit twee lagen, als eerste is dat een laagje cake. Deze cake maak je volgens het basisrecept voor cake dat al jaren op de blog staat. Het is een recept voor een kwartscake, waarbij je van alle vier de hoofdingrediënten evenveel nodig hebt. De glacékoeken in de winkels hebben een neutrale smaak aan de cake, zelf heb ik daar nu ook voor gekozen. Wil jij er meer een oranje gevoel aangeven? Voeg dan de rasp van één sinaasappel en wat sinaasappelsap toe aan het cakebeslag.

Soorten glazuur

De andere laag van de koek is natuurlijk de glazuur laag. Het glazuur is op verschillende manieren te maken. Het meest gebruikte glazuur dat wij kennen is glazuur gemaakt van poedersuiker en water. Zelf ben ik daar niet zo’n fan van. De andere dag ziet het er vaak niet meer zo mooi uit, of ben ik de enige bij wie dat gebeurt? Voor deze koeken maakte ik royal icing. Dit is glazuur die je met eiwit, poedersuiker en wat water maakt. Normaal gesproken hardt royal icing helemaal uit en vormt het een hard, knapperig laagje op bijvoorbeeld koekjes. Maar op cake hardt alleen de bovenste laag uit. De derde optie voor de glazuurlaag is eigenlijk degene die er echt op hoort: fondantglazuur. Fondantglazuur is lastig zelf te maken en ook lastig te verkrijgen. Er zijn niet veel webshops die het in hun assortiment hebben. Je vind het wel bij baktotaal.nl. Zij verkopen het in diverse kleuren, waarbij de witte uitermate geschikt is om zelf te kleuren.

Welke vorm kies jij?

De overbekende roze koeken worden gebakken in bakringen. Koop je de koeken in de supermarkt per 6 verpakt, dan is de koek waarschijnlijk kleiner dan die je bij de bakker koopt. Zelf heb ik mijn vlaai vormpjes weer eens uit de kast gehaald. Gewoon omdat dat er zo leuk uit ziet. Bij het recept ga ik uit van deze vormpjes. Wanneer je kiest om een andere vorm, bijvoorbeeld een cupcake vorm te gebruiken, heb je meer koeken. Kies je voor een grotere vorm dan haal je er minder uit.

Wil je dit recept opslaan op je Pinterest account? Onderstaande afbeelding helpt je het recept makkelijk terug te vinden

Sprinkle lover

Als ik ergens meer van heb dan ik gebruik zijn het sprinkles. En ik blijf ze kopen. Zo kocht ik dit jaar nog musketzaad en hagelslag in rood, wit, blauw en oranje. I love sprinkles! Gelukkig gaat er ook af en toe wat op hoor, haha. En als ik een ‘saaie’ koek als deze bakt dan komen de sprinkles al snel tevoorschijn. Voor deze koeken gebruikte ik blauwe en gouden sprinkles. De gouden kroontjes zijn leuk, hè?! Ze zijn van het merk Wilton en nog bij diverse webshops te koop. De kleine gouden bolletjes zijn eigenlijk geen sprinkles maar feestgenootjes, een soort (geboorte)muisjes maar dan in andere kleuren.

Koemelkvrij

Om de oranje glacé koeken koemelkvrij te maken, gebruik je geen roomboter maar een plantaardige roomboter vervanger. Gebruik geen goedkope margarine. Er zijn tegenwoordig hele smakelijke plantaardige ‘roomboters’ op de markt, zoals roombeter van BlueBand. Dar naast gebruikte ik een klein beetje vegan witte chocolade voor de bovenkant van de cakes. Heb je dit niet in huis, dan is het mogelijk om met poedersuiker en water een dikke glazuur te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *