Kerst·Taarten

Oreo chocolade taart

Onlangs deed ik mee aan een bloginsidersactie van Oh my Foodness en Oreo. Daarvoor maakte ik een heerlijke oreo chocolade kerst taart. Ik deelde een foto op Facebook maar op het recept moesten jullie nog even wachten. Hoog tijd om daar verandering in aan te brengen. Wie weet staat bij één van jullie deze heerlijke taart met kerst op tafel.

Dit heb je nodig voor een taart van 17,5 cm doosnee:
Voor het biscuit:
100 gram bloem
50 gram maïzena
50 gram cacao
160 gram suiker
10 m eieren
2 dopjes vanille aroma
snuf zout
citroensap

Meringue creme:
3 M Eiwitten (105 gram)
200 gram suiker
2 zakjes vanille suiker
50 gram water
300 gram roomboter
50 gram extra pure chocolade
100 gram witte chocolade

Voor de afwerking:
Abrikozenjam
Nutelle / Chocoladepasta
1 rol Oreo Original
1 rol Oreo Brownie 
50 gram FunCakes rode decomelts
50 gram FunCakes groene decomelts
100 gram FunCakes Rolfont groen
100 gram FunCakes Rolfondant rood
FunCakes Confettie XL Kerst
Wilton Sprinkels Holly 
FunCakes Musketzaad – Christmas
Chocolade naar keuze

En verder:
FMM Curved Words Cutter Merry Chistmas
PME Extra Deep Round Cake Pan 17,5*10
Garde
Keukenrol
Bakpapier
Pan
Voedingsthermometer
Kwastje
Uitroller
En verder:
FMM Curved Words Cutter Merry Chistmas
PME Extra Deep Round Cake Pan 17,5*10
Garde
Keukenrol
Bakpapier
Pan
Voedingsthermometer
Kwastje
Uitroller
2 Spuitzakjes / 2 Cornetjes

Zo ga je te werk:
Begin met het bakken van het biscuit. 
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Bekleed de bakvorm bodem en randen met bakpapier
Weeg bloem, maïzena en cacao in één kom af. Meng het met de garde goed door elkaar. (Door het gebruik van een garde verklein je de (kans op) klontjes)
Maak de mixerkom, kloppers en een schaaltje vetvrij met het citroensap en keukenrol 
Splits de eieren.
Doe de eiwitten één voor één in het vetvrije schaaltje.
Doe de eigelen in een andere beslagkom.
Mix het eiwit schuimig. Voeg dan de helft van de suiker toe en klop het stijf.
Klop de eigelen met de overige suiker, de snuf zout en de vanille aroma tot het dik en licht is.
Spatel de eiwitten en eigelen voorzichtig door elkaar.
Zeef de bloem/cacao massa boven de kom.
Spatel het luchtig en goed door elkaar. Zorg dat het echt goed gemengd is maar meng niet te lang door. Dan verlies je beslag zijn luchtigheid.
Bak het biscuit in ongeveer 40 minuten gaar.
Laat het biscuit het eerste kwartier afkoelen in de vorm. 
Verwijder hem daarna voorzichtig uit de vorm en laat hem verder afkoelen op een rooster.

Maak intussen de meringuecréme:
Maak de mixerkom en klopper schoon met citroensap en keukenpapier
Verwarm hiervoor het water met de suiker in een steelpan tot 118 graden.
Bij 113 graden klop je de eiwitten in de mixer stijf. Zodra de eiwitte gaan schuimen voeg je de vanille suiker toe.
Als de suikersiroop 118 graden is voeg je het voorzichtig in een langzame, dunne straal toe aan de eiwitten. Blijf kloppen als je de suikersiroop toevoeg.
Klop door tot het eiwit op kamertemperatuur is.
Klop de boter in een andere kom ongeever 3 minuten tot hij lichter en zachter is.
Voeg de boter eetlepel na eetlepel toe aan het eiwit. Voeg de volgende eetlepel pas toe als de vorige opgenomen is door het eiwit. 
Klop nog ongeveer 10 – 20 minuten tot je een gladde, luchtige crème heb.
Smelt de pure chocolade.
Schep 150 gram crème uit de kom in een kleiner kommetje. Meng dit met de gesmolten chocolade.
Smelt de witte chocolade en voeg dit toe aan de overige crème. Roer tot een gladde massa.
Weeg 100 gram witte chocoladecrème af, spatel hier naar smaak verkruimelde brownie oreo’s door.

Ga nu verder met vullen van de taart:
Verkruimel de helft van de oreo’s van beide rollen.
Snij het biscuit in 6 plakken van ongeveer 1,5 cm dik.
Leg de eerste laag op een bord. Smeer hier een laag abrikozenjam op, daarna een laag pure chocoladecrème en wat verkruimelde oreo’s.
Leg de tweede laag er op. Smeer hier wat Nutella op en wat oreo kruimels.
Leg de derde laag er op. Smeer hier abrikozenjam op. Verdeel de witte chocoladecrème met oreokruimels er door over.
Leg de vierde plak biscuit er op. Smeer wat Nutella uit over de plak en bestrooi het met oreokruimels.
Leg de 5e plak er op. Smeer nogmaals abrikozenjam er op, gevolgd door een laagje pure chocolade crème en verkruimelde oreo’s.
Leg de laatste plak erop. Smeer de taart aan de boven en zijkanten af met de overige witte chocolade crème.
Zet de taart ongeveer 2 uur in de diepvries zodat de taart aan de buitenkant goed koud is. Op deze manier krijg je een mooie drip.

Ga intussen verder met de decoraties maken.
Kneed de rode fondant goed door elkaar, rol het uit en steek de woorden ‘Merry Christmas’ uit met hulp van de FMM cutter. Laat de fondant in de cutter zitten om iets uit te harden.
Kneed de groene fondant goed door elkaar. Rol het wat dikker uit.
Maak de achterkant van de rode fondant in de uitsteker licht vochtig met een kwastje water.
Keer de uitsteker om een plak de rode fondant op de groene fondant. Druk het licht aan. Laat het water even drogen.
Trek voorzichtige de uitsteker van de fondant af.
Prik 2 lange cocktailprikkers in de groene fondant. 
Leg de fondant op een bakpapiertjes en droog het voor 30 minuten op 50 graden in de oven.

Zo werk je de taart af:
Smelt de groene en rode decomelts en doe ze in een spuitzakje.
Laat de decomelts voorzichtig van de rand af drippen.
(Ik smeerde de decomelts ook over de hele bovenkant van de taart. Dat kan jij beter niet doen 😀 Het snijd zo lastig…)
Steek het fondant schild in de taart.
Verdeel de oreo’s en chocolade naar keuze.
Decoreer als laatste de taart af met wat oreo kruimels en de verschillende sprinkels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *