Gebak en Tartelettes

Monchousloffen

Na het delen van de foto’s van eenpersoons sloffen op Facebook was iederen het er unamien over eens: Het recept voor de monchousloffen moest gedeeld worden. Vandaag geef ik daar dan maar eindelijk gehoor aan! Was je al een beetje ongeduldig aan het worden? Of was je ze vergeten? Hopelijk maak ik het nu weer goed en kunnen jullie allemaal zelf aan de slag met dit recept.

 

Met deze ingrediënten maak je ongeveer 12 één persoonssloffen:

Voor het sloffendeeg:

180 gram koude roomboter

200 gram witte basterd

2 gram zout

1 m ei

150 gram patentbloem

150 gram Zeeuwse bloem

10 gram bakpoeder

Voor de frangipane:

100 gram spijs

25 gram roomboter

25 gram ei

10 gram bloem

Voor de monchou:

200 gram monchou zacht en luchtig

250 ml slagroom

2 zakjes vanillesuiker

1 zakje klop-fix

Verder:

1 blik kersenvlaaivulling

4 bastogne koeken

 

En verder:

12 rondo bakringen / sloffenringen 8 cm doorsnede

Uitrollatjes 6 mm dikte

Ronde uitsteker 8 cm doorsnede

Bakplaat bekleed met bakpapier

Spuitzak met glad spuitmondje

Theelepeltjes

 

Zo ga je te werk:

Begin met de sloffenbodems. Hiervoor mix he de roomboter met de witte basterd, het zout en het ei tot het goed gemengd is met elkaar.

Zeef de beide bloemsoorten en de bakpoeder.

Voeg ze toe aan het boter-suiker mengsel en kneed er een deegbal van.

Rol het deeg, met hulp van de uitrollatjes uit. Leg de deegplak ongeveer 1 uur te rusten in de koelkast.

Maak intussen de frangipane. Mix hiervoor de amandelspijs met de boter tot er geen klontjes meer in zitten.

Voeg het ei toe en mix tot het ei opgenomen is in de amandelspijs.

Voeg de bloem toe en mix tot ook dit goed er door gemengd is.

Doe de frangipane in een spuitzak en zet het weg tot gebruik.

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Vet de rondoringen in met boter en bestuif ze daarna met wat bloem.

Zet de rondoringen op de met bakpapier bekleedde bakplaat.

Steek 12 deegplakken uit het deeg met de ronde uitsteker.

Leg de deegplakken in de rondoringen.

Spuit de frangipane op het deeg. Zorg dat je ongeveer 1,5 – 2 cm van de vorm blijf

Bak de sloffen in ongeveer 20 minuten gaar.

Verwijder de rondoringen direct nadat je de bakplaat uit de oven gehaald heb.

Laat de sloffenbodems volledig afkoelen op de bakplaat.

Maak intussen de monchouvulling:

Klop de slagroom met de suiker en klop-fix stijf.

Roer de monchou los, voeg het toe aan de slagroom en mix het goed door elkaar.

Doe de monchou in een spuitzak met gladde spuitmond.

Spuit op iedere sloffenbodem een flinke rand monchou, zorg dat je in het midden een kuiltje over houd.

Haal alle kersen uit de kersenvlaaivulling. Dit gaat het makkelijkst met de lepeltjes.

Verdeel in ieder kuiltje wat van de vlaaivulling. Verdeel daarna de kersen er over.

Verkruimel de bastogne koeken over de sloffen.

Bewaar de sloffen tot serveren in de koelkast.

 

 

5 gedachten over “Monchousloffen

    1. Het beste is om de sloffen niet meer dan 1 dag van te voren te maken. Het sloffendeeg kan al wel eerder gebakken worden en bewaard worden in een luchtdichte zak of doos.

  1. Hoelang kun je deze (opgemaakt) bewaren? Ik wil donderdag de koeken bakken en dan vrijdag opmaken, zaterdag meenemen en nog wat voor de zondag!

    1. Hoi Mieke,

      Het is natuurlijk altijd het beste om het zo vers mogelijk te hebben. Donderdag bakken is geen probleem, mits je het luchtdicht verpakt. Als je zaterdag kans ziet om de slagroom te kloppen en de sloffen af te maken is dat mooi. Lukt het echt niets dan is vrijdag ook mogelijk.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *