Het eerste weekend van september vierde ik mijn verjaardag. Daar maakte ik o.a. deze heerlijke mokkataartjes in miniformaat voor. Te lekker om niet met jullie te delen. En dat mini formaat is zo handig en lekker. Voor gasten die niet zoveel trek hebben zijn ze precies groot genoeg. En gasten met wat meer lekkere trek nemen er gewoon twee of drie. Ik hou heel erg van mokkataart, heerlijk vind ik het! Heel vaak gebeurd het me dat de slagroom, door het toevoegen van de mokka, in de schift gaat. Daarom vroeg ik aan Cees Holtkamp hoe ik dat kon verkomen. Het bleek makkelijker dan gedacht: Ik spatel te ver door. Kort en snel spatelen bleek de oplossing.
Dit heb je nodig voor 12 mokkataartjes:
Voor het biscuit:
4 m eieren
80 gram suiker
1 zakje vanillesuiker
5 gram citroenrasp
20 gram custard
65 gram bloem
snuf bloem
citroensap
Voor de banketbakkersroom vulling:
1 m ei
7 gram custard
125 ml melk
2 zakjes vanillesuiker
10 gram suiker
Voor de mokkaroom:
250 gram slagroom
60 gram mascarpone
5 gram oploskoffie
7 gram Tia Maria
75 gram suiker
Voor de afwerking:
Chuncks, extra puur (De Ruijter)
Afwerking naar keuze
En verder:
Bakplaat bekleede met bakpapier
Uitsteker 4 cm doorsnee
Deksel van een doosje o.i.d.
2 spuitzakken
Stervormig spuitmondje
Zo ga je te werk:
Maak eerst de banketbakkersroom.
Meng het ei met de suiker, de vanillesuiker en 100 gram melk.
Meng 25 gram melk met de custard zodat de klontjes er uit zijn.
Voeg de custard toe aan het ei-melk mengsel. Mix het goed door elkaar.
Breng het aan de kook, bij voorkeur in de magnetron.
Mix een aantal keer flink door. Kook tot de gewenste dikte.
Laat de banketbakkersroom volledig afkoelen.
Maak intussen de biscuit:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Splits de eieren.
Maak de mixerkom schoon met wat citroensap.
Doe het eiwit in de vetvrije kom. Klop op tot het gaat schuimen.
Voeg de helft van de suiker toe. Klop dan het eiwit stijf.
Klop de eigelen met de overige suiker, de snuf zout, de vanillesuiker en het citroenrasp tot het dik en licht is.
Spatel de eigelen door het eiwit.
Zeef de bloem en de custard boven de kom.
Spatel de bloem voorzichtig door het eimengsel.
Spreid het biscuitbeslag uit over de bakplaat.
Bak de biscuit in ongeveer 10 minuten goudbruin en gaar.
Laat de biscuitplak volledig afkoelen.
Snij de biscuitplak zo nodig recht af, tot een 1 tot 1,5 cm dikke plak.
Steek 24 rondjes uit de biscuitplak.
Maak de mokkaroom:
Klop de slagroom met de mascarpone en de suiker stijf.
Los de oploskoffie op in de Tia Maria.
Spatel de oploskoffie snel en grondig door de slagroom.
Werk de taartjes af:
Doe de chuncks in het deksel.
Doe de banketbakkersroom en de mokkaroom in een spuitzak.
Leg 12 rondjes biscuit neer. Spuit op ieder rondje ene wat banketbakkersroom
Spuit hierop een beetje mokkaroom.
Leg een tweede biscuitplak er op.
Spuit wat mokkaroom rondom.
Smeer het strak af. Dit gaat handig met de achterkant van een mes.
Rol de taartjes door de chunks.
Spuit een rozet mokkaroom boven op de taartjes.
Garneer de taartjes naar eigen inzicht.
Bewaar de taartjes tot gebruik in de koelkast.
Tip: Zet de taartjes in een muffinvormpje.
Wat een mooi recept. Zou je de taartjes kunnen invriezen?
Hoi Mariëlle, dankjewel! Oei lastige! Het wordt namelijk aanbevolen om slagroom niet in te vriezen. Zelf doe ik het wel af en toe en er is nog nooit iets mis gegaan. De mogelijkheid bestaat dat de slagroom slap wordt net ontdooien. Is het niet echt nodig dan zal ik het dus niet doen.
Groetjes Adriënne