Wist je dat je een cake kan bakken die een meringue als basis heeft? Hij is vooral bekend onder de naam Angel Food Cake. Zelf vind ik de naam Meringue cake beter passen en daarom gebruik ik die maar. Deze naam zegt al gelijk wat het is. Je maakt een meringue en voeg daar wat bloem aan toe. Na het bakken laat je de vorm op zijn kop afkoelen. De cake is namelijk zo luchtig dat hij instort als je dit niet doet. Dus ook geen randjes lossnijden voor hij afgekoeld is, zeg ik uit ervaring. Mijn eerste stortte op deze manier dus gruwelijk in. Ik voegde wat speculaaskruiden toe aan het beslag waardoor hij perfect past in deze tijd van het jaar. De hulstblaadjes en besjes geven hem een nog wat feestelijker uiterlijk. Leg deze er wel pas op het laatste moment op. De cake is namelijk lekker klef en zacht. Het vocht van de cake trekt in no time in de marsepein en verlepte blaadjes zijn een beetje zonde. Overigens is dit de eerste cake die zonder verdere problemen mooi heel uit mijn tulband vorm komt. Ik gaf die vorm nog een kans voor ik hem uit mijn huis zou verbannen. Schijnbaar heeft hij dat goed aangevoeld. Nu mag hij nog een poosje in mijn kast blijven wonen. Tot de volgende kerst en ik deze meringue cake nog een keer maak.
Dit heb je nodig:
300 gram vers eiwit op kamertemperatuur of iets warmer (dit zijn ongeveer 10 M eieren)
150 gram fijne kristalsuiker
150 gram poedersuiker + wat extra om de cake te bestrooien
90 gram tarwebloem
10 gram speculaaskruiden
Snuf zout
Citroensap
Groene en rode marsepein
En verder:
Uitsteker hulstblaadjes
Tulbandvorm of angel food cake bakvorm
Bakje
Garde
Zo ga je te werk:
Verwarm de oven voor op 190 graden.
Maak je mixerkom en klopper vetvrij met het citroensap.
Doe het eiwit in de kom. Klop het schuimig op een hoge mixer stand.
Voeg de fijne kristalsuiker toe en klop verder tot het schuim stijf is. Het schuim is klaar als je de kom op zijn kop kan houden zonder dat het er uit valt.
Zeef de tarwebloem boven het bakje. Zeef daarna de speculaaskruiden en de poedersuiker erbij.
Roer het met een garde door tot het goed gemengd is.
Zeef het bloem suiker mengsel boven het eiwit.
Spatel het snel en licht door het eiwit heen. Zorg dat je goed mengt.
Spoel de tulbandvorm om met koud water. Let op! Niet invetten.
Stort het beslag in de vorm.
Bak de cake in het midden van de oven in ongeveer 35 minuten gaar.
Zet de cake direct na dat je hem uit de oven gehaald heb op zijn kop op bijv. een taartrooster.
Laat de cake zo ongeveer 1 uur afkoelen.
Snij de randen van de cake los en los de cake uit de bakvorm op bijv. een bord.
Laat hem zo verder afkoelen.
Bestrooi de cake vlak voor serveren met poedersuiker.
Rol de groene marsepein dun uit en steek hier hulstblaadjes mee uit. Verdeel de hulstblaadjes over de cake.
Rol kleine balletjes van de rode marsepein. Leg bij ieder blaadje 1 – 3 rode marsepein balletjes als zijnde besjes.
Dank je wel voor het recept. Jij hebt zeker een siliconen vorm? Ik heb ook een gewone tulbandvorm maar die moet ik echt wel invetten toch??
Ik bak ook in een gewone vorm. Hij moet zeker niet ingevet worden. Voor het opkloppen van eiwit maak je de mixerkom en gardes vetvrij om er lucht in te kunnen kloppen. Vet je de bakvorm daarna wel in dan verliest het beslag een deel van zijn luchtigheid (omdat het eiwit zich niet kan hechten aan de vorm)
Wat voor maat bakvorm voor de meringue kerstcake heb je gebruikt?
Hoi Wijna,
Ik gebruikte de standaard tulband vorm.
Groetjes,
Adrienne