Meisjes houden van ijsjes. Mijn meisje in ieder geval wel en het rijmt zo leuk 😉 Maar eigenlijk is het gewoon onzin. Ook jongens lusten ijsjes. Voor Rosalie haar derde verjaardag, (een half jaar geleden alweer) waren deze ijsjes het ‘leuk-dat-je-op-mijn-verjaardag-was-bedankje’ voor de kinderen. Ze zijn te leuk om niet met jullie te delen. Er zijn vast meer kinderen die het leuk vinden om deze ijsjes te trakteren. Gelukkig kan je in de meeste supermarkten tegenwoordig losse ijshoorntjes kopen in het zomerseizoen. Bij onze plaatselijke supermarkten waren ze zelfs het hele winterseizoen te koop. Heeft jouw supermarkt ze niet dan kan je ook aan de lokale snackbar of ijssalon vragen of je een aantal hoorntjes van hen over kan kopen. Ik vulde de hoorntjes met mini Marshmallows van Fresia maar andere snoepjes zijn natuurlijk ook een idee. De marshmallow maakte ik zelf met het recept dat in vorig jaar met jullie deelde. Vandaag doe ik dat nog een keertje maar dan in een andere vorm en met een ander resultaat 😉
Dit heb je nodig voor ongeveer 8 ijsjes:
8 ijshoorns
250 gram chocolade naar keuze
discodip
snoepjes om de hoorntjes mee te vullen
450 gram fijne kristalsuiker
200 gram koud water
25 gram poedergelatine
100 gram heet (niet kokend) water
3 M eiwitten
30 gram poedersuiker
30 gram maïzena
10 gram vanillearoma
citroensap
zonnebloemolie
En verder:
IJshoornhouder (of bak / vaas met vulling waar je de ijshoorntjes in kan zetten)
Bakje
Spuitzak met stervormige spuitmond, bijvoorbeeld Wilton 1M
Bakpapier
Stift of pen
theezeefje
Prikker
Zo ga je te werk:
Meng de poedersuiker met de maïzena in een bakje tot het goed gemengd is.
Trek met de stift of pen 8 keer de omtrek van een ijshoorntje na op het bakpapier.
Draai het bakpapier op zijn kop zodat de stift onderop komt te leggen.
Vet het bakpapier licht in met de olie.
Bestrooi de vorm licht met het poedersuiker-maïzena mengsel. Dit werkt het handigst met een theezeefje of cacaostrooier.
Doe het koude water met de suiker in de steelpan en roer het goed door met een siliconen spatel.
Zet het op een matig warme hitte bron en blijf goed roeren tot de suiker opgelost is.
Stop met roeren en wacht tot de suiker een temperatuur van 120 graden heeft bereikt.
Zodra de temperatuur op de 116 graden los je de gelatine op in het hete water.
Voeg hiervoor de gelatine al roerend aan het water toe. Roer tot de klontjes verdwenen zijn en de vloeistof helder is.
Maak de mixerkom en klopper vetvrij met het citroensap.
Mix op hoge snelheid de eiwitten stijf.
Zodra het suikerwater de 120 graden heeft bereikt giet je een klein beetje van het gelatinemengsel erbij. Niet te veel w
ant het bruist enorm en is lastig schoon te maken (spreekt ze uit ervaring  )
Als het bruisen afneemt kan je voorzichtig meer / alle gelatine er bij gieten.
Zet de mixer in een zo laag mogelijke stand.
Voeg het suiker/gelatine mengsel langzaam, met een dunne constante straal toe aan het eiwit.
Voeg voorzichtig de vanillearoma toe.
Zodra je klaar ben met het toevoegen van de suiker kan de mixer weer hard. Klop nog 10-15 minuten door tot je een mooi glanzend mengsel heb.
Doe de marshmallow in de spuitzak.
Spuit toeven marshmallow op het bakpapier. Maak hierbij gebruik van de circels.
Bestrooi de bovenkant licht met het poedersuiker / maïzena mengsel.
Laat het onafgedekt op een koele plaats ongeveer 5 uur opstijven.
Doe ondertussen de discodip in een opdiep bakje.
Smelt 125 gram chocolade en tempereer hem.
Dompel iedere ijshoorn in de getempereerde chocolade en daarna in de dicsodip
Zet de ijshoorns in de ijshoornhouder tot de chocolade uitgehard is.
Smelt de overige chocolade en tempereer deze.
Prik een marshmallow toef op een prikker, schud zoveel mogelijk de poedersuiker er af.
Doop hem in de chocolade.
Bestrooi de chocolade met discodip. Laat de chocolade uitharden op het bakpapier
Doe de overgebleven chocolade in een spuitzak.
Vul de ijshoorntjes met snoepjes.
Spuit op ieder ijshoorntje een rand chocolade. Druk hier een marshmallow op.
Klaar? Smullen maar!