Hoewel het nu nog kerst moet worden maak ik toch alvast een uitstapje naar oud & nieuw. De tijd tussen kerst en oud en nieuw is kort, en dit jaar komt het met de berichten net iets beter uit om nu alvast een recept voor de jaarwisseling te delen. Ik gooi een oud recept in de herhaling, want In 2016 heb ik het recept voor kniepertjes en nieuwjaarsrolletjes ook gedeeld. Een recept met een verhaal dat ik straks zal vertellen. Maar eerst nog even dit: Het afgelopen jaar heb ik veel van mijn oude recepten geupdated, opnieuw geplaatst of zelfs verwijderd. Soms is het nodig om te snoeien en opnieuw te planten, toch?
Een Drenthse traditie
Weer terug naar de kniepertjes en nieuwjaarsrolletjes. Want, naast de oliebollen en appelbeignets zijn dit ook wel echt traditionele oud&nieuw lekkernijen hoor. Ik weet niet of kniepertjes er voor de oliebollen waren maar ik weet wel dat ze een fijne afwisseling zijn met al die vettigheid. Traditioneel gezien komen kniepertjes vooral voor in Drenthe. Iedere familie in Drenthe heeft zo ongeveer zijn eigen recept wel voor deze heerlijke koekjes. Daar hebben ze dan ook een lange geschiedenis afgelegd en ze zijn bekend geworden door heel Nederland. Zo bekend dat we ze tegenwoordig in de supermarkt kunnen kopen.
Symbool
Wist je dat kniepertjes en nieuwjaarsrolletjes iets betekenen? Kniepertjes zijn de platte wafeltjes. Zij staan symbool voor het jaar dat bijna voorbij is en dat geen geheimen meer kent. De nieuwjaarsrolletjes staan symbool voor het nieuwe jaar. Dit jaar moet zich nog gaan ontvouwen, daarom zijn nieuwjaarsrolletjes de opgerolde wafeltjes. Geen twee verschillende recepten dus, maar één en hetzelfde beslag.
Wil je dit recept onthouden om een andere keer te maken? Sla onderstaande afbeelding op je Pinterest account op en onthoud het zo makkelijk voor die andere keer.
Lekker met …?
Zowel de kniepertjes als de nieuwjaarsrolletjes zijn heerlijk om zo weg te eten. Nog lekkerder zijn ze wanneer je bij de kniepertjes bijvoorbeeld een bolletje ijs en wat advocaat serveert. En de nieuwjaarsrolletjes worden natuurlijk gevuld met slagroom. Het makkelijkst daarvoor is toch wel om een spuitbus met een dunne spuitmond te nemen, alleen worden die bijna niet meer verkocht. Klop je zelf de slagroom op? Gebruik dan een spuitzak met of zonder spuitmondje.
Koemelkvrij
Dit recept is een koemelkvrij recept. Het bevat geen ingrediënten die eventueel vervangen moeten worden. Wanneer de nieuwjaarsrolletjes gevuld worden, hou dan wel rekening met de vulling. Slagroom is niet koemelkvrij maar er bestaat wel een plantaardige topping in spuitbussen.
Ingrediënten
- 200 gram witte basterd suiker
- 75 gram water
- 200 gram bloem
- 1 zakje vanille suiker
- 2 M eieren
- snufje zout
- 200 gram water
- 30 ml vanille brandewijn
Instructies
- Doe de basterdsuiker met 75 gram water in een pan.
- Verwarm het water tot de suiker opgelost is.
- Voeg de bloem en het zout toe aan het suikerwater en roer dit goed door tot de bloem volledig opgenomen is.
- Voeg de eieren en de vanillesuiker toe en roer tot het mengsel goed gemengd is.
- Voeg de brandewijn en 200 gram water toe en roer tot het een egaal beslag is.
- Verhit het wafelijzer en vet hem zo nodig in.
- Schep met een saus of kleine juslepel wat beslag op het ijzer en bak de wafel tot hij goudbruin is.
- Voor een kniepertje:
- Haal de warme wafel uit het ijzer en laat hem op een platte ondergrond afkoelen.
- Voor een Nieuwjaarsrolletje:
- Haal de warme wafel van het ijzer af en rol hem direct om de steel van een houten lepel. Dit is warm… heel warm! Zodra de wafel teveel afkoelt, lukt het niet meer.
- Laat het rolletje zo afkoelen en verwijder hem dan van de steel.