Kleine zoete verleidingen

Haagse hopjes

Haagse hopjes… Dat zijn die (bekende) snoepjes met een papiertje er om en een duidelijke koffiesmaak. Die hopjes maken was de uitdaging die ik in januari met mijn vriendin aanging. En dat pakte de eerste keer goed uit. De recepten die ik op internet vond gaven een vrij eenduidige hoeveelheid van de ingrediënten aan en een leidraad hoe het gemaakt moet worden. Ik zat alleen met nog een aantal vragen waar ik geen antwoord op had. Dus gewoon aan de slag en uiteindelijk zijn al mijn vragen beantwoord voor ik ze echt gesteld heb. Mijn advies als je dit recept wil maken: Nodig een vriendin uit voor een gezellige babbel, zet een flinke pot thee en zorg voor een schaal lekkere hapjes. Het duurt zo’n anderhalf uur voor de hopjes massa de juiste temperatuur bereikt heeft. Laat je hierdoor echter niet uit het veld slaan het is te leuk om dit een keer gedaan te hebben.

Dit heb je nodig:

450 gram water

75 gram Douwe Egberts Aroma Rood filter (deze gebruikte ik, andere koffie is ook mogelijk)

500 gram fijne kristalsuiker

200 gram schenkstroop

125 gram slagroom

100 gram roomboter

zonnebloemolie

En verder:

Bakplaat bekleed met bakpapier

Bakring 27×20 cm

Pan

Kook thermometer

Siliconen spatel

Keukenrol

Scherp mes zonder kartels

Evt. wit bakpapier

 

Zo ga je te werk:

Zet een sterke koffie van het water en de aroma rood filter.

Weeg 250 gram van de sterke koffie af.

Doe dit in een pan en breng het aan de kook op een matig warme hittebron.

Voeg de kristalsuiker en de schenkstroop toe en roer het door tot de suiker opgelost is.

Voeg de slagroom en de roomboter toe en roer het door tot de boter gesmolten is.

Stel de kookthermometer in op 140 graden en hang deze in de pan.

(Ga nu lekker op de bank zitten met de pot thee en de schaal hapjes…)

Kook de massa tot het een temperatuur heeft bereikt van 140 graden. Roer iedere 5 – 10 minuten even door de kokende massa.

Zet het bakblik op de met bakpapier bekleedde bakplaat.

Vet het bakblik ligt in met zonnebloemolie.

Zet een bakje met heel koud water neer.

Roer nu constant door de kokende massa tot het een temperatuur bereikt van 145 graden.

Laat een druppel van de kokende hopjes massa in het bakje water glijden. Word het (bijna) gelijk zo hard en breekbaar als glas dan is de massa heet genoeg. Is dit niet het geval kook het dan nog even door.

Stort de hete massa in de bakring.

Laat het ongeveer 15 minuten afkoelen.

Snij de massa in de lengte in 8 repen en in de breedte in 12 repen.

Maak hiervoor een mes vettig met de zonnebloemolie. Probeer of de massa genoeg afgekoeld is. Er ontstaan dan een soort ‘vel’. Steek je met je mes door het ‘vel’ heen wacht dan nog 5 minuten. Je mes mag best wat weerstand krijgen.

Zorg dat je de vierkantjes goed voorsnij.

Laat het nu volledig afkoelen.

Verwijder de hopjes uit de springvorm.

Breek de hopjes plaat in stukjes.

Scheur repen bakpapier van 10 cm breed van de rol. Scheur deze repen in rechthoeken van ongeveer 7 cm breed.

Pak ieder hopje, als een toffee in een bakpapiertje.

 

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *