Dalgona coffee…? Adriënne, waar heb je het over?! Wat is dat? Tot een week of twee geleden had ik er ook nog nooit van gehoord. Maar op Instagram kwam ik het steeds vaker tegen. Het ene na het andere recept voor ‘Dalgona coffee’ wordt online gezet. Net als de meeste bloggers en anderen die het uitprobeerden, was ik nieuwsgierig. Hoe is het mogelijk om met oploskoffie, water en suiker een créme te kloppen?! En is het ook lekker? Op dat punt blijkt (bloggend) Nederland het inaniem eens te zijn: Het is heerlijk! Verder dan de vraag hoe het kan en of het lekker is, ging mijn interesse niet. Totdat ik door een foto op Instagram geprikkeld werd. Daar zag ik geen Dalgona Coffee in een glas maar een soes met Dalgona Coffee als vulling. Mijn denkertjes draaiden op volle toeren en een paar uur later paradeerde de eerste melkvrije soezen over mijn aanrecht. Met dank aan een pakje koude kokosroom en een pot oploskoffie van Douwe Egberts waren mijn (melkvrije) dalgona soezen snel een feit.
Dit heb je nodig voor 6 – 8 soezen:
Voor het soezendeeg:
50 gram boter
100 gram water
50 gram bloem
snuf zout
2 m eieren
(Heb je geen melkallergie? Vervang dan de helft van het water door melk)
Voor de tijgerlaag:
15 gram bloem
2 gram cacao
12 gram boter
15 gram bruine basterd suiker
snuf zout
Voor de kokosroom:
200 kokosmelk zonder toevoegingen (let op! Deze moet minimaal 24u van te voren koud staan.)
1 eetlepel suiker
(Heb je geen melkallergie? Dan kan je ook slagroom gebruiken)
Voor de koffiecrème:
2 gram oploskoffie
7 gram water,
8 gram suiker. (Lukt het niet om kleine hoeveelheden af te wegens? Gebruik een maatschep. Je het overal één schep van nodig. Het formaat schep is minderhet belangrijk, ik denk dat een theelepel voldoende is).
Voor de afwerking:
pure chocoladepasta
decoratie
En verder:
baklplaat bekleed met bakpapier
spuitzak
uitsteker van ongeveer 4 cm
pan
Zo ga je te werk:
Zorg ervoor dat de kokosmelk minimaal 24u van te voren koud staat. Hierdoor scheiden room en water zich.
Verwarm de oven voor op 190 graden.
Maak eerst het tijgerdeeg:
Kneed alle ingrediënten kort door elkaar.
Rol het deeg dun uit.
Leg het in de koelkast.
Maak het soezenbeslag:
Doe hiervoor het water en de boter in een pan en verwarm het tot de boter gesmolten is.
Neem de pan van de hittebron af.
Voeg de bloem toe, roer tot er geen klontjes meer in zitten.
Schakel de hittebron weer in, verwarm het deeg al roerend, 2 minuten.
Doe het over in een mengkom.
Breek de eieren en roer ze los.
Mix het deeg kort door, voeg al roerend een kwart, van het losgeklopte ei toe en mix tot het volledig opgenomen is.
Voeg ook de volgende twee delen toe, mix tussentijds tot het ei opgenomen is in het deeg.
Als het beslag nog erg dik is voeg je ook het laatste deel van het ei toe.
Doe het beslag in de spuitzak en spuit er 8 bolletjes van op de bakplaat. Steek 8 rondjes uit het deeg en leg deze op ieder bolletje beslag.
Bak de soezen in ongeveer 20 minuten gaar.
Laat de soezen volledig afkoelen.
Maak de kokosroom:
Knip het pakje kokosroom open.
Schep de laag dikke kokosroom er af.
Voeg hier de suiker aan toe.
Klop de room op tot hij stijf is.
Voor de koffiecrème:
Doe de ingrediënten in een beslagkom en mix ze door elkaar tot een dikke crème ontstaat.
Voor de afwerking:
Snij de soezen open.
Vul ze meer een eetlepel kokosroom.
Vul het midden van iedere soes op met een theelepel pasta.
Schep een kleine eetlepel koffiecrème in de bovenkant van de soes.
Druk de soezen op elkaar.
Werk de soezen zo mogelijk af met wat overgebleven kokosroom en decoreer ze naar keuze.
Serveer de soezen direct.
Let op! De koffiecrème zakt na verloop van tijd weer in.
Daar zie je niet zo veel van bij de soezen.
Maar de soezen worden er wel zacht en uiteindelijk ook nat van.
Maak ze daarom niet langer dan 3u van te voren klaar.
Wil je ze toch verder van te voren maken?
Vul ze dan alvast met kokosroom en pasta. De koffiecrème kan je dan op het laatste moment nog maken. Het opkloppen van de koffiecrème neemt ongeveer 2 minuten in beslag.