Wat is citroen een lekker ingrediënt om mee te bakken. Het is niet het meest gebruikte ingrediënt in Huize Bakkriebels maar wel één die regelmatig opduikt. En deze week leggen we er zelfs extra de nadruk op door dagelijks een recept met citroen te plaatsen. Vandaag is het tijd voor een recept dat je in 10 minuten in de oven schuift. Zo snel en makkelijk kan het gaan met bakken! Na een half uurtje haal je dan deze heerlijke krokante citroenkruimel koek uit de oven. Kan jij daarna nog wachten tot ze afgekoeld zijn?

Van niet vaak naar een week vol
Er zijn van die dingen die je wel lekker vind maar die toch niet vaak op het menu staan. Citroen in baksels is er daar bij ons in huis één van. We vinden het wel lekker maar ook niet zo lekker dat er standaard citroenen in huis zijn. Daardoor zijn de citroenbaksels in huize Bakkriebels echt in de minderheid. Zonde als je ziet hoeveel kanten je er mee op kunt. Daarom is een week als deze soms ook zo leuk om mezelf uit te dagen. Daarbij komt dat citroen natuurlijk ook een perfecte smaakmaker is voor deze tijd van het jaar. Zeg nou zelf: Echt lente, toch? Het lijken wel eitjes die daar op de citroen kruimelkoek liggen.

Een leuk weetje
Bij dit recept heb ik trouwens nog een leuk weetje voor jullie. Sommige recepten die op Bakkriebels staan heb ik maanden voor de publicatiedatum al gemaakt. Deze citroen kruimelkoek is daar een goed voorbeeld van. Die heb ik eind oktober al gemaakt maar die zien jullie dus vandaag pas. Ik vind het zo fijn om een eind vooruit te werken. En soms maak ik recepten die beter in een ander seizoen passen. Voor feestdagen gebeurt het zelfs weleens dat recepten een jaar van te voren gemaakt zijn.

Dubbel in de oven voor het beste resultaat
Nu terug naar het recept hoor. Dat is tenslotte waar jullie echt hiervoor zijn. Om citroen kruimelkoek te maken heb je maar één deeg nodig: Een kruimeldeeg. Met slechts een hand vol ingrediënten kneed je het deeg snel tot kruimels. De helft van het deeg druk je uit in een ingevette vierkante bakvorm van 20x20cm. Om zeker te weten dat de bodem ook echt krokant wordt bak je deze eerst een kwartiertje. Daarna verdeel je een laagje lemon curd over de bodem en dek je het af met de rest van het kruimeldeeg. Na nog een kwartiertje in de oven haal je een heerlijke koek eruit.
Vandaag geen tijd om dit heerlijke recept te maken? Sla onderstaande afbeelding op je Pinterest account op en vind het recept altijd snel en makkelijk terug.


Een beetje chocolade erbij
Zo makkelijk kan het dus zijn! Maar ja… Echt klaar is de koek nog niet als je naar de afbeeldingen kijkt. Na het snijden gaat er namelijk nog een soort van eitje op. Dat is leuk in deze tijd van het jaar, maar het smaakt ook heel erg lekker. Het geeft de citroen kruimelkoek net dat beetje extra dat het verdient. Met wat witte chocolade en witte chocoladepasta maak je een spuitchocolade. Op elke koek spuit je hier een rondje mee, dat je nog opvult met wat lemon curd. Zo komt de citroensmaak nog even lekker naar boven. Wil je deze koek zonder chocolade maken? Dat kan natuurlijk ook!
Ga je het maken of kopen?
Dit recept is een recept dat je snel en makkelijk de oven in schuift. Voorwaarde daarvoor is wel dat je de lemon curd hebt staan. Dit kan zelfgemaakte lemon curd zijn of een gekocht potje. Deze van Chivers is dan een aanrader wanneer je het koopt. Zelf maken is echter ook heel erg lekker en het is leuk om te doen. Wanneer je meer recepten uit deze citroenweek wil maken is het zelfs een aanrader.

Koemelkvrij
Wanneer je de lemon curd zelf maakt, is het mogelijk om deze koemelkvrij te maken. Zo kan je ook deze citroen kruimelkoek koemelkvrij maken. Vervang de roomboter voor een goede plantaardige vervanger zoals Lekker Romig van BlueBand. Er is één ding wat lastiger te maken is aan deze kruimelkoek en dat is de witte spuitchocolade. Vervang dit voor een drizzle van vegan witte chocolade of vervang de witte chocolade en chocoladepasta voor pure koemelkvrije alternatieven.
Citroen kruimelkoek
Ingrediënten
- 150 gram koude boter
- 250 gram bloem
- 125 gram witte basterd suiker
- rasp van een halve citroen
- snuf zout
- 125 gram lemon curd + extra voor de garnering
- 50 gram witte chocolade
- 50 gram witte chocoladepasta
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Vet een bakvorm van 20×20 cm in.
- Kneed een kruimelig deeg van de bloem, suiker, zout, boter en citroenrasp.
- Druk 275 gram van het deeg uit op de bodem van de ingevette bakvorm.
- Prik met een vork gaatjes in het deeg.
- Zet het overige deeg in de koelkast.
- Bak de bodem in het midden van de oven 12-15 minuten tot het licht begint te kleuren.
- Haal de vorm uit de oven maar laat deze aanstaan op dezelfde temperatuur.
- Spreid de Lemon Curd uit over de warme bodem.
- Kruimel het gekoelde deeg zo nodig nog even.
- Spreid de deegkruimels uit over de Lemon curd.
- Bak de kruimelkoek in ongeveer 15 minuten goud bruin en gaar.
- Laat de koek volledig afkoelen.
- Snij de koek in 12-16 stukken.
- Smelt intussen de witte chocolade.
- Meng de witte chocolade met de chocoladepasta.
- Blijf zo nodig roeren tot de chocolade zo dik is dat het spuitbaar is.
- Doe de spuitchocolade in een spuitzak met een klein stervormig spuitmondje.
- Spuit op ieder stukje koek een kring met witte chocolade.
- Vul de opening van de kring op met wat van de extra lemon curd.