In januari beloofde ik jullie dit jaar een aantal recepten voor cheesecakes. Nou die gaan er echt komen hoor! Te beginnen met deze favoriet: Chocolate chip cookies cheesecakes. Hoe dat er uitziet? Nou onweerstaanbaar lekker. Een cheesecake met een chocolate chip cookies bodem. Chocolate chip cookie dough en chocolate chips door de cheesecake, mmmh! Echt een fantastisch lekkere cheesecake voor iedereen die gek is op chocolate chip dough en cookies.

Favoriet in huize Bakkriebels
Afgelopen februari was het weer feest in huize Bakkriebels: Jasper vierde zijn verjaardag en trakteerde zijn collega’s. Dit jaar ging ik aan de slag met cheesecakes. Zowel gebakken als ongebakken cheesecakes rolden uit de Bakkriebels keuken uit. Sommige cheesecake proefden we zelf voor. Deze chocolate chip cookies cheesecakes sprongen er voor mij tussenuit. Zo ontzettend lekker! Heerlijk romig en de smaak combinatie van vanille en chocolate chips is er één die altijd goed valt.

De planning van een drukke maand.
Jasper trakteert jaarlijks zijn collega’s inmiddels al 14 jaar op eigen gemaakt gebak. In die 14 jaar passeerden er al heel wat verschillende lekkernijen hun neus. Dit jaar dus cheesecakes. Iets waar ik tot voor kort geen ervaring mee had. Maar na de banaan cheesecakes had ik de smaak te pakken. Twee, drie weken van te voren ben ik begonnen de voorbereidingen. Door van te voren de basis van elke cheesecake te maken kon ik de aanschaf van de vormen beperken tot twee stuks. Ook scheelt het heel veel stress in de dagen net voor de verjaardag. Langzaam maar zeker liep de vriezer vol, ideaal om daar ruimte in te hebben voor dit soort momenten. Op de dag voor Jasper zijn verjaardag haalde ik smaak na smaak uit de vriezer voor de finisching touch. Die bestond bij elke soort uit een laagje ‘saus’ en een toef met decoratie. Zo kan ik snel doorwerken en zelfs nog mooie foto’s van maken voor de blog. Dit jaar liep ik zelfs in op mijn tijdschema!

Eénpersoons cheesecakes
De chocolate chip cookies cheesecakes hebben het perfecte formaat voor één persoon. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om een cheesecake in een grotere vorm te bakken. Maar zijn éénpersoons cheesecakes niet veel mooier? Daarbij komt dat ze ook nog net iets kleiner zijn qua formaat dan een punt. Of dat een voordeel is zullen we maar in het midden laten, haha. De bakvorm die in dit recept gebruikt worden zijn deze vormen van Silikomart. Zelf heb ik twee van deze vormen, wat voldoende is voor onderstaand recept. Heb je één vorm of voldoende aan 8 cheesecakes? Halveer het recept dan.

Kwetsbare cheesecakes?
Wanneer je cheesecake recepten naleest zie je er altijd heel veel tips bijstaan om bijvoorbeeld scheuren en inzakken te voorkomen. Hierdoor krijg je bijna het idee dat cheesecake kwetsbaar zijn. Dit geldt voor grote cheesecakes net iets meer dan voor de éénpersoons versies. Zo is bakken in een waterbad dan niet nodig. De baktijd is ook aanzienlijk korter. Wel kunnen de cheesecakes aan de bovenkant scheuren als er een te hoge oventemperatuur gebruikt wordt. Als richtlijn hou je 120 graden aan, maar wellicht kan dit voor jouw oven te hoog of te laag zijn. Je kunt de oventemperatuur en baktijd aanpassen naar eigen ervaring. Ook het afkoelen van deze cheesecakes gaat in stapjes. Eerst in de hete oven, dan op het aanrecht en tenslotte in de koelkast. Daarna kunnen de cheesecakes uit de vorm verwijderd worden. Wil je het jezelf hierin iets makkelijker maken? Zet de cheesecakes dan even in de vriezer zodat ze wat harder worden.
Wil je dit recept opslaan op Pinterest? Gebruik onderstaande foto zodat je dit artikel en het bijhorende recept altijd makkelijk terug kan vinden.


Garnering naar keuze of toch…?
In het onderstaande recept heb ik geen garnering opgenomen. Je kunt ze dus naar eigen inzicht garneren. Zelf gebruikte ik een chocolate chip cookies dough, chocolate chips en een gave fondant stempel decoratie. Deze stempels komen van de webshop Partycupcakes. Het is wellicht even een aanschaf, maar wanneer je ze éénmaal in huis hebt kan je de stempels net zo vaak gebruiken als je zelf wilt. Naast fondant kan je ze ook gebruiken voor marsepein en zelfs voor chocolade. Voor deze cheesecakes gebruikte ik stempels met de teksten: ‘Hieperdepier Hoera‘, ‘Er is er één jarig‘ en ‘’t is feest tralala‘
Koemelkvrij
Dit recept is door mij niet koemelkvrij gemaakt. Wil jij dit wel doen gebruik dan de Philadelphia Cheesecake vegan in combinatie met Haver creme fraiche. Gebruik voor de bodem een goede plantaardige roomboter vervanger zoals Heerlijk romig van Blue Band. Let bij de chocolate chips op dat je hiervoor pure chips zonder melk gebruik.

Chocolate chip cookies cheesecakes
Ingrediënten
- voor de bodem
- 1 m ei
- 120 gram roomboter op kamertemperatuur
- 175 gram lichtbruine basterd
- 2,5 gram baksoda
- 1,5 gram bakpoeder
- vanille extract
- snuf zout
- 125 gram pure chocolade chips
- voor de cheesecakelaag
- 600 gram Philadelphia roomkaas naturel
- 200 gram suiker
- 3 dopjes vanille aroma
- 200 gram creme fraiche
- 4 m eieren
- 125 gram chocolate chips
- voor de ganache
- 50 gram slagroom
- 75 gram melkchocolade
- voor de slagroom
- 125 ml slagroom
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 eetlepel suiker
- 25 gram mascarpone of 1/2 zakje klopfix
- Garnering naar eigen inzicht
Instructies
- Zorg dat de eieren, roomkaas en creme fraiche op kamertemperatuur zijn
- Begin met het maken van de bodem: Verwarm hiervoor de oven voor op 160 graden.
- Meng de bloem, het bakpoeder, de baksoda door elkaar.
- Mix de roomboter met de suiker, de eieren, het vanille extract en het zout in ongeveer 3 minuten luchtig.
- Voeg het bloemmengsel toe en mix het door tot het goed gemengd is.
- Voeg de chocolate chips toe aan het deeg en mix tot ook dit goed er door gemengd is.
- Schep per cheesecake 25 gram chocolate chip cookies deeg in de vormpjes.
- Spreid dit gelijkmatig uit over de bodems.
- Bak de chocolate chips bodems in ongeveer 15-20 minuten goudbruin en gaar.
- Laat de bodems goed afkoelen voor je het cheesecakebeslag erop doet.
- Maak balletjes van circa 2 cm doorsnede van het overgebleven koekdeeg voor de bodems. Hou deze balletjes apart voor door het cheesecakebeslag.
- Verlaag de oventemperatuur naar 120 graden.
- Mix de roomkaas met de suiker tot de suiker goed door de roomkaas zit.
- Laat even rusten zodat de suiker opgenomen kan worden door de roomkaas.
- Voeg één voor één de eieren toe en mix tot deze opgenomen is voor je de volgende toevoegt.
- Voeg het vanille extract toe en roer opnieuw tot het opgenomen is.
- Voeg nu de creme fraiche toe en roer ook dit door het cheesecakebeslag heen.
- Voeg als laatste de chocolate chips en de deegballetjes toe aan het cheesecake beslag. Roer ook deze er gelijkmatig door.
- Verdeel het cheesecakebeslag over de afgekoelde chocolate chip cookies bodems.
- Bak de cheesecakes in het midden van de oven in ongeveer 25 minuten gaar.
- Laat de cheesecakes ongeveer 30 minuten in de oven afkoelen.
- Verplaats de cheesecakes naar de aanrecht en laat daar afkoelen tot kamertemperatuur.
- Koel de cheesecakes nu in de koelkast voor minimaal 5 uur.
- Maak de ganache door de chocolade in kleine stukjes te breken.
- Verwarm de slagroom tot het kookpunt.
- Smelt de chocolade in de hete slagroom.
- Roer goed door elkaar tot een gladde saus.
- Laat de ganache een aantal uur afkoelen.
- Klop intussen de slagroom met de mascarpone of klopfix en beide suikersoorten stijf.
- Doe de slagroom in een spuitzak met een stervormig spuitmondje.
- Verwijder de cheesecakes uit de vormpjes.
- Schep op elke cheesecake wat ganache en spreid dit uit over de bovenkant.
- Laat de ganache zo nodig even opstijven in de koelkast.
- Spuit op elke cheesecake een toefje slagroom.
- Garneer de cheesecakes naar eigen inzicht met bijvoorbeeld mini chocolate chip cookies, chocolate chips of chocolate chip cookies dough