Oh wat een heerlijk recept deel ik vandaag met jullie! Echt één van mijn favorieten van afgelopen tijd. Ondanks dat je van te voren altijd bedenkt of iets al dan niet smaakt, is het bij de eerste hap altijd een verrassing hoe het uitgepakt heeft. Deze keer pakte het echt nog veel beter uit dan ik van te voren had bedacht. Chocolade en karamel is een geweldige combinatie. De brownie stroopwafeltjes smaken er perfect bij, ze maken de chocolade – karamel schnitt helemaal af.

Snel en makkelijk gemaakt
Voor de verjaardag van Jasper was ik op zoek naar taarten die ik redelijk snel zou kunnen maken en waar toch iedereen blij van zou worden. Al snel kwam ik op het idee om deze keer voor een schnitt te kiezen. Je kent deze smalle langwerpige taarten vast wel. Het fijne is dat de biscuits voor deze taarten niet zo lang hoeven te bakken en ook nog eens snel afgekoeld en te verwerken zijn. Dat komt omdat je een biscuitplak in plaats van een hoge smalle biscuit in bijv. een cakevorm bakt. Een plak (chocolade) biscuit bak je in 8-10 minuten gaar. Tel er nog eens 10 minuten bij op voor het afkoelen en dan ben je al zover dat je de schnitt kan snijden en gaan vullen. Ook de karamelbavarois is snel en makkelijk te maken waardoor de hele chocolade – karamel schnitt een fijn snel recept is geworden. Hoe fijn is dat?

Karamelsaus zelf maken
Het afgekoelde chocolade biscuit vul je met karamelsaus en karamelbavarois. De karamelsaus is naast een losse taartvulling ook de basis voor je karamelbavarois. Deze keer gaan we voor een snellere en makkelijkere bavarois dan het recept dat je hier vind. De karamelsaus kan je makkelijk al een paar dagen van te voren maken als dat beter uitkomt. Bewaar het dan wel in de koelkast tot je het nodig hebt. Karamelsaus zelf maken is niet zo ingewikkeld, je vind mijn recept hier. Het lastigste is om de suiker precies goed te karamelliseren. Zelf hou ik bij een karamelsaus van een iets donkerdere karamel, maar verbranden moet het zeker niet! Een donkerdere karamel betekend een intensere smaak aan de karamelsaus en dat komt ook de karamel bavarois weer ten goede.
Vandaag geen tijd om deze heerlijke chocolade – karamel schnitt te maken? Pin dan één van onderstaande afbeeldingen op je Pinterest account en vind dit recept snel en makkelijk terug.


Brownie stroopwafeltjes
Ongeveer gelijktijdig met de laatste foodybox kwam er ook een proefpakketje stroopwafels van Daelmans binnen. Beide kreeg ik opgestuurd via ‘Kroon op het Werk‘. Dit pakketje bevatte een pakje gewone stroopwafels en een zakje brownie stroopwafels. In de foodybox vond ik dezelfde stroopwafels, zo had ik niet één maar twee zakjes van beide soorten. Dat is natuurlijk totaal geen straf! Met de gewone stroopwafels maakte ik mijn favoriete ijs, dat recept hebben jullie nog tegoed. Tot die tijd kunnen jullie gewoon alvast aan de slag met deze heerlijke chocolade – karamel schnitt. De brownie stroopwafels zijn een absolute musthave voor deze schnitt omdat ze de smaken perfect bij elkaar brengt. Na het maken van deze schnitt heb je nog wat mini brownie stroopwafeltjes over. Wacht maar… tot je ze geproefd hebt. Zeker weten dat er dan ineens geen restje meer is! Je vind de brownie stroopwafels in ieder geval bij Dirk in de supermarkten.

Stempels en uitstekers
Naast de brownie stroopwafels zijn er op deze chocolade – karamel schnitt ook drie stempels gebruikt voor de decoratie. Al lange tijd ben ik heel erg fan van deze stempels. Mijn collectie bestaat uit een stuk of 10 stempels die ik voor verschillende thema’s, zoals geboorte of een verjaardag kan gebruiken. Online koop je de stempels bij Marlies van Partycupcakes. Deze keer kwamen de drie verjaardagsstempels uit de kast met de teksten: ‘Er is er één jarig’, ‘Het is feest tralala’ en ‘Hieperdepiep hoera’. Stempels zijn een makkelijke, snelle, leuke en goedkope decoratie. Ja, de aanschaf kost je geld. Maar daarna kan je stempels eindeloos gebruiken in combinatie met fondant of marsepein. Naast de stempels heb je ook een ronde uitsteker, al dan niet gekarteld, nodig die je in combinatie met de stempels kunt gebruiken. Koop een set uitstekers bij bijvoorbeeld baktotaal als je dit nog niet hebt. Zelf heb ik een set gladde en een set gekartelde uitstekers staan.

Koemelkvrij
Met een kleine aanpassing is het mogelijk om dit recept koemelkvrij te maken. Hiervoor maak je de karamelsaus en -bavarois met soya whipping. Ook de ganache kan met soya whipping gemaakt worden. Check ook even goed de ingrediënten van de pure chocolade die je gebruikt voor de ganache. Helaas bevatten de brownie stroopwafeltjes van Daelmans wel melk. Deze kan je vervangen door een andere (koemelkvrije) stroopwafel.
Chocolade – Karamel schnitt
Ingrediënten
- voor het chocolade biscuit
- 40 gram bloem
- 20 gram maizena
- 20 gram cacao
- 30 gram suiker
- 4 M eieren
- 1 dopje vanille aroma
- snuf zout
- Voor de karamelsaus:
- 200 gram suiker
- 70 gram water
- 40 gram boter
- 150 gram slagroom of soyawhipping
- voor de karamelbavarois
- 250 gram slagroom
- 3 blaadjes gelatine
- voor de chocolade ganache
- 50 gram slagroom
- 50 gram pure chocolade
- overige
- chocolade stroopwafeltjes
- overige decoratie naar keuze.
Instructies
- Begin met het maken van de karamelsaus: Doe de suiker en het water in een pan en breng het (zonder te roeren) op middelhoge warmte aan de kook.
- Laat de suiker (nog steeds zonder te roeren) koken tot het bruin kleurt. Zet dan de hittebron uit.
- Voeg de slagroom voorzichtig toe aan de gekaramelliseerde suiker. Pas op voor het bruisen.
- Voeg de boter toe en roer tot er een egale saus ontstaat.
- Doe de saus in een pot en laat de saus afkoelen tot kamertemperatuur.
- Maak de chocolade ganache. Breng hiervoor de slagroom aan de kook.
- Breek de chocolade in kleine stukjes.
- Haal de slagroom van de hittebron af. Voeg de chocolade toe aan de hete slagroom.
- Roer door elkaar tot er een gladde saus ontstaat.
- Laat dit volledig afkoelen.
- Maak nu het chocolade biscuit: Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Weeg bloem, maïzena en cacao in één kom af. Meng het met de garde goed door elkaar.
- Mix de eieren met de suiker en vanille aroma dik en luchtig.
- Zeef de bloem/cacao massa boven de kom.
- Spatel het luchtig en goed door elkaar. Zorg dat het echt goed gemengd is maar meng niet te lang door.
- Spreid het chocolade biscuit beslag uit over de bakplaat. Je hebt een plak van ongeveer 25×30 cm nodig.
- Bak het biscuit in ongeveer 8-10 minuten gaar.
- Laat het biscuit volledig afkoelen voor je het vult.
- Maak intussen de karamel bavarois: Week hiervoor de gelatine in ruim koud water.
- Weeg 275 gram karamelsaus af voor de bavarois.
- Klop de slagroom lobbig.
- Smelt de gelatine door het in een chocolade smeltpannetje te doen en deze in een bakje heet water te dompelen. (als een soort au-bain-marie)
- Voeg karamelsaus (op kamertemperatuur) toe en roer tot het goed gemengd is.
- Verwarm zonodig iets zodat het niet te lobbig is.
- Meng wat lobbige slagroom door de karamelsaus.
- Meng nu de karamelsaus door de lobbige slagroom tot een mooie gladde bavarois ontstaat.
- Laat de karamel bavarois zo nodig wat opstijven.
- Snij de randjes van het afgekoelde chocolade biscuit af zodat een rechthoekige plak van circa 24×28 cm ontstaat.
- Snij de 24 cm lange kant in 3 gelijke plakken van 8 cm breed.
- Leg de eerste plak biscuit op een bord.
- Doe de karamel bavarois in een spuitzak.
- Smeer wat overgebleven karamelsaus op de biscuitplak.
- Spuit de karamel bavarois op de karamelsaus.
- Breek 2 a 3 brownie stroopwafeltjes in stukjes en verdeel dit over de karamel bavarois.
- Leg de tweede plak biscuit op de karamel bavarois.
- Verdeel een paar lepels karamelsaus over de tweede plak biscuit, gevolgd door karamel bavarois en stukjes chocolade stroopwafels.
- Leg de derde plak biscuit erop.
- Smeer de boven- en zijkanten van de taart af met karamel bavarois.
- Doe de overgebleven karamel bavarois in een spuitzak met stervormig spuitmondje.
- Spuit rozetten op de bovenkant van de schnitt.
- Mix de afgekoelde en opgestijfde ganache luchtig.
- Doe de ganache in een spuitzak met stervormig spuitmondje.
- Spuit de ganache in rozetten op de karamel bavarois.
- Garneer de zij- en bovenkanten van de schnitt met brownie stroopwafeltjes en overige decoratie naar keuze.