Ben jij, net als wij, ook fan van schuimtaarten? Dan heb ik vandaag een fantastisch recept voor jou! Deze heerlijke bokkenpootjes schuimtaart combineert amandelschuim met mokka- en vanille crème. Ook de chocolade mag zeker niet ontbreken. Want dat zijn bokkenpootjes: amandelschuim, crème en chocolade. Een geweldige combinatie.

Een oude bekende
Jaren terug was de bokkenpootjes – advocaattaart de hit op menig verjaardag. Ook bij ons is die taart regelmatig geserveerd. Wist je dat je het recept van mijn favoriete variant -met een chocolade biscuit bodem- al jaren terug vind op Bakkriebels? Klik hier maar eens voor een blik op die versie. Een aanrader om ook eens te maken. Want al wordt die taart niet zo vaak meer geserveerd, hij smaakt nog net zo lekker! Na al die jaren had ik ineens weer zin in een bokkenpootjes taart. Zij het dan wel een iets andere, een bokkenpootjes schuimtaart.
Wil je dit recept opslaan op één van je Pinterest borden? Onderstaande afbeeldingen helpen je dit recept altijd makkelijk en snel terug te vinden.
En een nieuw jasje
Maar daar ging wat aan vooraf. Eerst speelde ik met de gedachte er toch wat advocaat door te doen, maar uiteindelijk heb ik dat niet gedaan en koos ik voor mokka crème. Werden bokkenpootjes heel vroeger gevuld met abrikozenjam of -gelei, tegenwoordig is het altijd mokka- of vanille crème. Mijn voorkeur ligt bij de eerste maar stiekem vind ik ook de vanille versie heel erg lekker. Zo lekker dat ik nooit bokkenpootjes koop. Een bokkenpootje is geen bokkenpootje, twee bokkenpootjes zijn een halve toch?! En ja… Dan is zo’n pakje zo leeg. Speciaal voor deze taart was er een uitzondering en bleek maar weer hoeveel aantrekkingskracht die koekjes nog steeds hebben.

Van a tot z
Net voor de zomervakantie had ik wat eiwitten in de koelkast staan. Ze stonden er al even en ik wilde er echt iets mee maken. Van marshmallows tot meringues, ik wist de knoop niet door te hakken. Tot ik visite kreeg en de dag ervoor alvast wat wilde maken. De winkel was al dicht en ik had geen eieren meer. Maar nog wel die eiwitten en ik besloot dat het een hazelnootschuimtaartje moest worden. Zal je net zien dat ook het hazelnootmeel op is. Gelukkig! Nog wel een zak amandelmeel en daarmee kwam het idee voor een bokkenpootjes schuimtaart weer boven drijven. Zonder een verder vast omlijnd plan besloot ik om dan maar alvast de schuim plakken te bakken en de rest de volgende dag te zien. Juist op zo’n dag komt de inspiratie niet vanzelf en duurde het even voor ik de knoop doorhakte. Bij de eerste hap wist ik dat ik raak scoorde en dat deze taart absoluut met jullie gedeeld moest worden. Zo lekker! Mmmh! Echt een taart voor iedereen die van mokka en bokkenpootjes houdt.

Kringloop geluk
De laatste tijd loop ik weer wat vaker de kringloop in voor nieuwe fotoprops. En met succes! Ik heb al zoveel toffe dingen gevonden. Sinds jaar en dag gebruik ik al het – onder foodbloggers overbekende – bestek met houten handvat. Ik had er een koffielepel en een taartvorkje van. Het allerliefste wilde ik nog een extra taartvorkje, die vond ik dus onlangs bij de kringloop. Daarna vroeg ik me af of er wellicht ook een taartschep van bestond. Die had ik nog nooit bij iemand op de foto gezien. Tot mijn verbazing vond ik een paar weken later, jawel! De taartschep in de kringloop. Hoe leuk is dat! Nu hopen op nog meer kringloop geluk en zoeken naar een bijpassend mes. Wat zou dat er nog tof bij zijn!

Koemelkvrij
Deze bokkenpootjes schuimtaart kan koemelkvrij gemaakt worden met en der een kleine aanpassing. De grootste moeite die deze aanpassing kost is het zelf maken van de bokkenpootjes voor de zijkant van de taart. Helaas zijn de bokkenpootjes uit de winkel niet koemelkvrij. Gebruik dan een eiwit extra (plus dezelfde hoeveelheid suiker en poedersuiker als het gewicht van het eiwit) en bak ze zelf. In deze taart maak ik daarnaast ook gebruik van boter. Gebruik hiervoor een koemelkvrije variant zoals roombeter van BlueBand. Ook voor de slagroom kan je gebruik maken van een plantaardige versie zoals soya whipping.

Bokkenpootjes schuimtaart
Ingrediënten
- voor het eiwitschuim:
- 105 gram eiwit (circa 3 M eiwitten)
- 110 gram fijne kristalsuiker
- 100 gram poedersuiker
- 80 gram amandelmeel
- 20 gram bloem
- optioneel: Amandelschaafsel
- snuf zout
- voor de banketbakkersroom en crème
- 2 M eieren
- 2 zakjes vanille suiker
- 40+40 gram fijne kristalsuiker
- 20 gram custard
- 250 gram melk (of een plantaardige vervanger)
- 200 gram boter op kamertemperatuur
- mokka extract naar smaak
- voor de ganache
- 75 gram slagroom of soya whipping
- 75 gram pure chocolade
- Verder nodig
- 1 pak bokkenpootjes
Instructies
- Begin met het maken van de meringue. Verwarm als eerste de oven voor op 110 graden hete lucht.
- Teken 3 cirkels van 16 cm doorsnede op bakpapier en leg deze op de bakplaat.
- Maak de mixerkom en gardes vetvrij.
- Doe het eiwit in de mixerkom en klop tot het begint te schuimen.
- Blijf mixen en voeg eetlepel na eetlepel de fijne kristalsuiker toe.
- Klop door tot de suiker opgelost is in het eiwit.
- Zet de mixer even uit en voeg de poedersuiker toe.
- Mix nu voorzichtig door tot de poedersuiker niet meer stuift. Zet de mixer dan weer harder en klop het schuim stijf.
- Zeef het zout met de amandelmeel en bloem boven de kom. Spatel dit er voorzichtig doorheen.
- Doe het eiwit in een spuitzak en spuit cirkels schuim op het voorgetekende bakpapier.
- Bestrooi met amandelschaafsel.
- Bak de meringue in ongeveer 1 uur gaar.
- Haal de meringue van het bakpapier af en laat het volledig afkoelen.
- Maak de ganache. Hiervoor breng je de slagroom aan de kook.
- Breek de pure chocolade in stukken en doe ze in een schaaltje waar een deksel op kan.
- Giet alle slagroom over de chocolade.
- Doe het deksel op het schaaltje en laat zo ongeveer 5 minuten staan.
- Roer nu de chocolade en slagroom door elkaar tot er een mooie egale ganache ontstaat.
- Laat dit afkoelen tot kamertemperatuur.
- Maak de banketbakkersroom voor de banketbakkerscrème: Verwarm hiervoor de melk tot het kookpunt.
- Klop in een andere kom de vanillesuiker met 40 gram fijne kristalsuiker en de eieren goed door elkaar.
- Voeg de custard toe en klop ook dat erdoor tot het een klont vrije massa is.
- Giet een klein beetje van de hete melk bij het ei-custard mengsel en roer dit goed door.
- Voeg al roerend de rest van de melk ook toe.
- Doe de custard terug in de pan en breng opnieuw, al roerend aan de kook.
- Kook de custard tot de gewenste dikte.
- Doe de custard op een bord en leg er een vel vershoudfolie op. Laat de custard zo afkoelen tot kamertemperatuur.
- Klop intussen de boter los in ongeveer 3 minuten.
- Voeg de overige suiker toe en mix tot deze goed opgelost is in de boter, dit kost ongeveer 10 minuten.
- Voeg de afgekoelde banketbakkersroom eetlepel na eetlepel toe en mix tot er een luchtige banketbakkerscrème ontstaat.
- Schep ongeveer de helft van de crème uit de kom en doe dit in een spuitzak.
- Voeg aan de overige crème naar smaak mokka extract toe en klop tot dit er goed door gemengd is.
- Doe de mokka crème in een spuitzak.
- Bouw de taart nu op: Leg de eerste plak schuim op een bord.
- Spuit een dijkje van de banketbakkerscrème over de rand van de schuimplak.
- Smeer nu een dun laagje ganache over de schuimplak.
- Spuit een laag mokkacrème over de ganache.
- Drizzle nog wat ganache erover.
- Leg de tweede plak schuim erop en herhaal de voorgaande stappen.
- Leg de derde plak schuim erop.
- Smeer de boven- en zijkanten van de taart af met de banketbakkerscrème.
- Snij de bokkenpootjes door de midden en zet een rand bokkenpootjes tegen de taart aan.
- Verdeel wat ganache over de bovenkant van de taart.
- Spuit rozetten mokkacrème op de rand van de taart.
- Spuit hier kleine toefjes banketbakkerscrème op.
- Garneer de taart verder naar keuze.
- Bewaar de taart tot serveren in de koelkast.