Vandaag een nieuw recept van Rosalie. Deze keer laat Rosalie je zien hoe je haar favoriete arretjescake kunt maken. In de basis maakt Rosalie haar arretjescake het liefst lekker basic. Zodra de arretjescake uit de bakvorm komt maakt ze er iets speciaals van. Met een laagje chocolade en lekker veel smarties en sprinkles. Want dan is het pas een echte arretjescake met Smarties. Dat willen alle kinderen natuurlijk zelf ook weleens maken en proeven!
Verleden en heden liggen dicht bij elkaar
Ze zeggen weleens dat een appel niet van de perenboom valt. En dat geldt precies zo voor Rosalie. Wat lijkt ze in sommige dingen veel op haar moeder. Yes! It’s me, haha! Mijn favoriete snoepjes waren vroeger ook Smarties. En mijn moeder bedacht daar ook al iets lekkers mee. Ooit deelde ik daar ‘het recept’ voor. Rosalie gaat met de drie ingrediënten die je daar voor nodig hebt een stapje verder. Je vindt de kaakjes, hazelnootpasta en smarties alle drie terug in deze arretjescake met smarties. Wat vind ik het leuk om te zien dat de nieuwe generatie van dezelfde dingen houd als waar wij vroeger van hielden. Echt, geloof mij maar: Voeding is niet (alleen maar) aangeleerd. Smaak is (ook) echt genetisch bepaald.
Een kleinere cakevorm
We gaan vandaag voor een wat kleiner recept. Hiervoor gebruiken we een cakevorm van 15 cm. Mocht je deze maat niet hebben dan kan je ook een springvorm gebruiken van 12 cm. Vind je het niet erg om meer arretjescake te maken? Gebruik dan een cakevorm van 25 cm, doordat deze iets breder is past deze hoeveelheid daar ook heel goed in. Zelf houden we van een iets kleiner baksel maken. Zo gaat het sneller op. Oftewel er is minder kans op restjes. En wat denk je van snel weer iets anders kunnen maken? Zo’n klein recept heeft alleen maar voordelen, haha! Bekleed de bakvorm altijd allereerst met bakpapier. Heb je dat alvast gedaan voordat je het ‘arretjescake deeg’ klaar hebt en je er dan achterkomt dat je dat eerst nog moet doen.
Wil je dit recept opslaan op Pinterest? Gebruik onderstaande afbeelding om het recept snel en makkelijk terug te vinden.
Eerst de kaakjes fijn maken
Rosalie heeft vandaag een fijne en goede tip voor als je deze arretjescake gaat maken. We weten allemaal dat je eerst alle ingrediënten bij elkaar moet zoeken en af moet wegen. Maar weet je dat je ook alvast andere voorbereidingen kunt doen? Daarom tipt Rosalie jullie om te beginnen met het fijn maken van de kaakjes. Dat is wel zo handig als je het toe moet voegen aan het chocolade mengsel. De eerste keer dat Rosalie arretjescake maakte, stond deze stap niet in het recept. Daardoor mislukte haar eerste arretjescake. Een goede leer dus!
Koemelkvrij
In de basis is deze arretjescake heel goed koemelkvrij te maken. Gebruik een goede plantaardige roomboter vervanger, zoals roombeter. Vervang de melkchocolade voor rijstmelkchocolade of pure chocolade. Let ook bij de hazelnootpasta op dat je een koemelkvrije variant hebt. Dan blijven alleen de Smarties over. Die zijn er helaas niet koemelkvrij, maar zou je kunnen vervangen voor iets anders zoals de handsoff peanut bites.
Arretjescake met Smarties
Ingrediënten
- 125 gram boter
- 30 gram hazelnootpasta
- 20 gram melkchocolade
- 1 m ei
- 100 gram suiker
- 175 gram kaakjes
- Voor de afwerking:
- 100 gram melkchocolade
- 100 gram hazelnootpasta
- 1 theelepel kokosolie of zonnebloemolie
- 2 doosjes Smarties
- Sprinkles naar keuze
Instructies
- Bekleed een cakeblik van 15 cm lang met bakpapier.
- Verkruimel de kaakjes / biscuits in grovere en fijnere stukjes.
- Smelt de boter in een pan.
- Voeg de hazelnootpasta toe. Roer dit goed door de boter.
- Voeg ook de chocolade toe. Roer tot ook dit gesmolten is en er goed door heen geroerd is.
- Laat zo nodig nog iets afkoelen voor je het verwerkt.
- Klop in een kom de suiker met het ei luchtig.
- Voeg hier het boter-chocolade mengsel aan toe. Roer dit goed door elkaar.
- Voeg als laatste de verkruimelde kaakjes / biscuits toe en roer ook dit goed er door.
- Doe de arretjescakemix in de bakvorm en druk stevig aan met bijvoorbeeld de achterkant van een glas.
- Laat de arretjescake in de koelkast voor ongeveer 6u opstijven.
- Haal de arretjescake uit de bakvorm en zet hem onderste boven op een bord.
- Voor de afwerking: Smelt de chocolade au-bain-marie.
- Voeg de hazelnootpasta toe en roer tot dit er goed door gemengd is.
- Schep de helft van dit chocolademengsel in een kom.
- Voeg de kokosolie toe en roer tot dit er goed door gemengd is.
- Spreid de chocoladeglazuur nu uit over de arretjescake en drip wat over de randen heen.
- Laat de andere helft iets opstijven zodat het spuitbaar wordt.
- Doe de spuitchocolade in een spuitzak met een klein stervormig spuitmondje.
- Spuit toefjes spuitchocolade op de chocoladedrip.
- Garneer de arretjescake met een flinke hoeveelheid smarties en eventueel sprinkles.