Voor mijn eigen verjaardag, vorige week mocht ik weer eens iets ’taartigs’ verzinnen. Iets wat ik leuk vind om te maken en wat de visite lekker vindt. Heerlijk vind ik dat! Deze keer koos ik ervoor om de vlaaivormpjes te gaan gebruiken die ik vorig jaar al gekocht had. Ik heb ze nog bijna niet gebruikt en dat is jammer! Je kan er zo veel leuke en lekker dingen mee maken. Ik maakte uiteindelijk 6 verschillende taartjes. Hiervan zal minimaal de helft als recept op de blog verschijnen. Ben jij benieuwd wat ik allemaal gemaakt heb? Hou de blog dan vooral in de gaten!
Vandaag deel ik het eerste recept met jullie: Stroopwafelvlaaitjes.
Dit heb je nodig voor 12 vlaaitjes:
Voor het deeg:
100 gram licht bruine basterdsuiker
200 gram zachte roomboter + extra om in te vetten
25 gram ei
8 gram kaneel
6 gram bakpoeder
300 gram Zeeuwse bloem + extra om te bestrooien
Voor de stroopsaus:
100 gram van Gilse keukenstroop
60 gram licht bruine basterd suiker
50 gram roomboter
2 gram kaneel
Voor de vulling:
150 gram mascarpone
90 gam slagroom
4 gram klop-fix
20 gram donkere basterd suiker
20 gram van Gilse keukenstroop
6 gram kaneel
200 gram stroopwafels
Voor de decoratie:
250 ml slagroom
1 zakje klopfix
2 zakjes vanillesuiker
1 eetlepel poedersuiker
100 gram mascarpone
kaneel om te bestrooien
12 mini stroopwafels.
En verder:
12 vlaaivormpjes 11 cm doorsnede
deegroller
uitrollatjes van maximaal 3 mm dik
huishoudfolie
theezeefje
bakpapier
bakbonen
vork
theezeefje
uitsteekvorm met een doorsnee van ci. 13 – 15 cm.
spuitmondje 1M Wilton
spuitzak
Zo ga je werk:
Meng de boter met de suiker en het ei tot het een samenhangende massa is.
Voeg de bakpoeder, de Zeeuwse bloem en de kaneel toe en kneep dit kort door het deeg.
Leg het deeg in huishoudfolie en maak er een plak van circa 1 cm dik van.
Verpak het luchtdicht in de folie en leg het voor circa 4 uur in de koelkast.
Beboter en bebloem de vormpjes.
Leg een vel bakpapier op je werkblad.
Leg hierop een stuk deeg.
Leg een ander stuk bakpapier op het deeg.
Rol het deeg met hulp van de uitrollatjes uit tot circa 3 mm dik.
Steek een cirkel uit het deeg uit.
Bekleed hiermee het vormpje. Druk het deeg goed aan in de opstaande rand.
Prik met een vork gaatje is de bodem.
Zet het vormpje terug in de koelkast.
Bekleed op deze manier alle vormpjes.
Verwarm de oven voor op 190 graden.
Knip 12 vierkante stukken bakpapier die groter zijn dan de vlaaivormpjes.
Doe in ieder vorm een stukje bakpapier en maak met de bakbonen een steunvulling.
Bak de vormpjes in ongeveer 20 minuten gaar.
Laat ze volledig afkoelen in de vorm maar verwijder ze daarna uit de vorm.
Maak tijdens het bakken de stroopsaus:
Verwarm de stroop voor de saus tot het net kookt.
Voeg de suiker, roomboter en kaneel toe en roer dit goed door elkaar tot de boter en suiker volledig gesmolten zijn.
Doe het in een bakje en laat het afkoelen tot het lauw is.
Verdeel dan de saus over de bodempjes.
Laat de saus verder afkoelen.
Maak de vulling:
Verkruimel de stroopwafels.
Mix de slagroom met de suiker, kaneel en de klop-fix lobbig.
Voeg de stroop en de mascarpone toe en mix nog goed door. Als je het nog te dun vind klop dan nog wat langer door.
Voeg de stroopwafelkruimels toe en schep deze door de mascarpone crème.
Verdeel de vulling over de stroopsaus.
Zet de vormpjes ongeveer 2 uur koud weg zodat de vulling goed op kan stijven.
Maak de vlaaitjes af:
Klop de slagroom met de klopfix en de beide suikersoorten lobbig.
Voeg de mascarpone toe en klop de slagroom verder op.
Doe het spuitmondje in de spuitzak.
Doe de slagroom in de spuitzak.
Spuit in het midden een klein rozetje.
Spuit links en rechts van het rozetje nog 2 kleine rozetjes.
Spuit erboven 2 rozetjes en doe dit eronder ook.
Doe een beetje kaneel in het theezeefje en verdeel zo wat kaneel over de slagroom
Breek een stroopwafeltje in tweeën en zet deze in het midden op de slagroom.
Oh dit lijkt mij erg lekker. Wel een klein vraagje. Wat voor stroop gebruik je hiervoor? Keukenstroop in een zo`n kartonnen potje of uit een fles (schenkstroop)?
Ik gebruik stroop uit een fles. Eerlijk gezegd vermoed ik niet dat het heel veel uit maakt. Schenkstroop is wat dunner dan keukenstroop. Qua smaak zit er tussen alle soorten wel iets verschil. Ik gebruik meestal die van van Gilse.