Eenvoudige recepten zijn vaak goede recepten. Dat bewijst de overbekende sneeuwster wel. Sinds jaar en dag één van de meest favoriete taarten in Nederland. Naast dat een sneeuwster heel lekker is, is het ook eenvoudig en snel zelf te maken. Gewoon in je eigen keuken met weinig ingrediënten. Lekker puur en zelfgemaakt. Wij houden ervan!
Een slimme tip voor de ster
Een sneeuwster is een overbekende Hollandse klassieker. Hoewel je deze heerlijke taart tegenwoordig minder op feestjes ziet dan pak weg 20 jaar geleden, is het nog steeds een favoriet van velen. Wie heeft de diepvriesvariant van deze taart nog nooit geproefd? Sneeuwster is een makkelijke taart van een dikke plak biscuit, gevuld met slagroom en advocaat. Echt een taart die iedereen kan maken en waar weinig aan kan mislukken. Kenmerkend voor de taart is daarnaast de stervorm in het bovenste deel van het biscuit. Zal ik je daar eens een ideale tip voor geven? Geen geklier met een mes? Gebruik dan een deegschrapper. Het liefst eentje van metaal. Die snijden het scherpst en dankzij het gebruik van de deegschrapper zijn al je lijnen even groot. Je grootste uitdaging is dan nog om elke snee precies in het midden van het biscuit te zetten zodat alle punten exact even groot worden.
Een dag eerder bakken
Even terug naar het bakken van de taart. Want dat doe je het beste de dag voordat je de taart gaat maken. Een goede voorbereiding is het halve werk, toch? Bij een biscuit is het ook bijna een noodzakelijke voorbereiding. Want heb jij ooit geweten dat een biscuit na een nacht rusten minder kruimelt? Ja, echt! Een kakelvers biscuit kruimelt enorm maar de dag erna een stuk minder. Verpak het biscuit voor een nacht in een plastic zak of bewaar in een luchtdichte taartschaal. De dag erna heb je dus nog maar een paar minuten tijd nodig om de taart door te snijden, de slagroom te kloppen, de taart te vullen en te bestrooien met poedersuiker.
Wil je dit recept opslaan op je Pinterest account? Met onderstaande afbeelding vind je dit recept altijd snel en makkelijk terug.
Budgetvriendelijke taart
Wat is jouw budget voor het maken en/of kopen van taarten voor feestjes? Zelf ben ik niet bewust bezig met budgetten maar maak ik veel meer waar ik zin in heb. Moet jij echter op de kleintjes letten of ben je je wel bewust van de kostenpost van de taart voor een feestje? De sneeuwster is ook hierin jouw vriend. De meeste dingen heb je waarschijnlijk wel in huis maar wanneer we de kosten op een rijtje zetten kost een sneeuwster volgens dit recept jou €5,95 (prijzen gebaseerd op de online prijzen van AH) aan ingrediënten, deel je dit door het aantal personen waar de taart voor gemaakt is dan kom je uit op €0,75 per persoon. Daar kan een Hema tompouce niet tegenop, haha! Deze kosten zijn puur de ingrediënten die jij gebruikt. Moet je bijv. een fles advocaat aanschaffen, dan zijn jouw aanschafkosten hoger dan de berekende kostprijs.
Taart met een winterse naam
Hoewel de koude rillingen je bij het horen van de naam over de rug lopen, is een sneeuwster alles behalve een winters taartje. Maar aangezien we een flink pak sneeuw niet zo heel vaak meer zien in Nederland brengen we de winter dit jaar in huis met winterse recepten. Hiervan is deze sneeuwster de eerste. Welke recepten hoop jij dat er nog meer online komen voor de winter voorbij is?
Koemelkvrij
Het is altijd lastig om te zeggen of het nu mogelijk is om een recept met slagroom koemelkvrij te maken. Er zijn veel plantaardige alternatieven op de markt maar nog niet één heeft mij tot nu toe over de streep getrokken als goed alternatief voor slagroom. Persoonlijk zou ik er daarom niet voor kiezen om een sneeuwster koemelkvrij te maken. Heb je een koemelkallergie en is sneeuwster echt je guilty pleasure? Dan kan je met één van de plantaardige vervangers voor slagroom echter aardig uit de weg.
Sneeuwster
Ingrediënten
- voor het biscuit
- 5 m eieren
- 100 gram suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 5 gram citroenrasp
- 80 gram bloem
- 25 gram custard
- snuf zout
- voor de vulling
- 250 ml slagroom
- 85 gram mascarpone
- 2 zakjes vanillesuiker
- kristalsuiker naar smaak
- 75 gram advocaat (meer naar smaak)
- poedersuiker
Instructies
- Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Bekleed de bodem en de randen van een bakvorm van 20 cm doorsnede met bakpapier.
- Mix de eieren met de beide suiker soorten, citroenrasp en een snuf zout in ongeveer 10 minuten licht en luchtig.
- Zeef de bloem en custard boven de kom en spatel dit er voorzichtig doorheen.
- Bak het biscuit in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar.
- Verwijder het biscuit uit het bakblik en trek voorzichtig het bakpapier los.
- Laat het biscuit volledig afkoelen op een taartrooster.
- Verpak zo mogelijk een nacht voor je verder gaat met het vullen van de taart.
- Leg het biscuit met de onderkant naar boven op je werkbank.
- Snijd het bovenste deel van het omgedraaide biscuit af. Je hebt een plak van ongeveer 2 cm dikte nodig.
- Maak in deze plak biscuit 4 inkepingen met een deegschrapper of 8 met een mes.
- Klop de slagroom met de mascarpone en beide suiker soorten stijf.
- Verdeel de slagroom over het dikke deel van het biscuit.
- Maak de bovenkant een klein beetje hol met de achterkant van een lepel.
- Vul deze holte op met de advocaat.
- Strooi poedersuiker over de plak biscuit met de inkepingen.
- Leg deze plak voorzichtig op de taart en druk een beetje aan bij de randen.
- Bewaar de taart tot serveren in de koelkast.