Witte bolletjes saai? Welnee! Je kan er alle kanten mee op. Waar wij meestal kiezen voor ronde bollen kan je er natuurlijk ook langwerpige puntjes van maken. En je kan er natuurlijk ook wat smaak aan toevoegen. Bijvoorbeeld witte sesamzaadjes. Dan krijg je dus hele lekkere sesam puntjes. Zeker wanneer deze broodjes net uit de oven komen en nog een beetje warm zijn, eet je er snel (te) veel van.

Even terug naar de basis van de sesam puntjes
Na het maken van de maanzaad vlechtbroodjes kreeg ik ook eindelijk grip op het maken van puntjes. Eerdere pogingen tot het maken van een puntvormig broodje verliepen niet volledig naar wens, haha. Gelukkig heb ik nu de techniek goed onder de knie. Dus nu durf ik deze makkelijke maar oh zo lekkere variatie op de koemelkvrije witte bollen ook met jullie te delen. Voor al je vragen over het kneden en dergelijke verwijs ik je maar al te graag naar het hiervoor genoemde artikel.
Vandaag geen tijd om de keuken in te duiken voor deze heerlijke sesam puntjes? Sla onderstaande afbeelding op je Pinterest account op. Zo kan je dit artikel en het bijhorende recept altijd makkelijk terugvinden.


De verschillen met bolletjes
Na het kneden en de eerste rijs verdeel je het deeg in 12 gelijke stukken. Deze stukken bol je losjes op, waarna ze ongeveer 15 minuten kunnen rusten. Tijdens deze rust ontspant het deeg zich voldoende om er puntjes van te kunnen vormen. Dit doe je op ongeveer dezelfde manier als met een busbrood: Eerst het deeg uitdrukken, dan in drieën vouwen, kwartslag draaien en opnieuw in drieën vouwen. Dan op spanning brengen door het deeg met één hand over je werkblad naar je toe te rollen. Als laatste kan je de puntjes van het deeg nog verstoppen, zo krijg je deze mooie langwerpig gevormde puntjes. Ronde bollen leg je in drie rijen van vier op de bakplaat. Deze sesam puntjes leg je in twee rijen van zes op de bakplaat.

Sesamzaadjes
In deze tijd waarin boodschappen een flinke hap uit ons maandbudget nemen, is het belangrijk om op de kleintjes te letten. Dit betekend soms slim inkopen doen. Voor de één is dat de keuze om kleinere hoeveelheden die makkelijker voorhanden zijn duurder in te kopen, lees in de gewone supermarkt. Voor de ander is dat een grotere hoeveelheid die minder makkelijk voorhanden is goedkoper inkopen, lees de online webshops. En om het maar heel concreet te maken: 100 gram sesamzaadjes koop je bij de AH voor €2,99 en bij De notenshop koop je 400 gram voor €2,25. Je raad vast al wat mijn keuze was. Dus toen er een bestelling van de Notenshop bezorgd werd zat daar ook een zak van 400 gram sesamzaad bij. In huize Bakkriebels worden er de komende tijd dus veel vaker sesam puntjes en maanzaad vlechtbroodjes gegeten.

Kan je van een koemelkvrij recept een koemelkrijk recept maken?
Sinds jaren worden er alleen nog koemelkvrije broodjes gebakken in huize Bakkriebels. Regelmatig krijg ik de vraag of het echt niet mogelijk is om mijn recept met melk en roomboter te maken. Daarom licht ik jullie nog even toe waarom ik dat persoonlijk niet adviseer. Melk bestaat uit vetten, suiker en eiwitten. Water is gewoon nat en voegt niet veel meer toe dan vocht. Juist dat vocht is trouwens heel belangrijk in het succes van een goede bol. Water is ook dunner dan melk. Die reden plus het vervangen van de vetten en melksuikers hebben geleid tot de perfectie van het koemelkvrije recept voor witte bollen. Verhoudingsgewijs bevat dit recept iets minder water en wat extra suiker en boter. Dat resulteert in net zulke lekkere bollen, maar dan zonder koemelk. Ik zeg daarmee niet dat je water niet kunt vervangen voor melk en de boter niet voor roomboter. Het voelt alleen een beetje als een belediging als je het zou doen 😉 Heb je geen koemelkallergie? Probeer deze koemelkvrije broodjes dan toch eens te maken volgens onderstaand recept. Ik weet nagenoeg zeker dat je ze erg lekker zult vinden!

Koemelkvrij
Als je de hele tekst hebt gelezen is het eigenlijk overbodig om dit nog een keer te zeggen: Het recept voor de sesam puntjes is koemelkvrij te maken

Sesam puntjes
Ingrediënten
- 500 gram tarwebloem geschikt voor broodbakken
- 10 gram gist
- 8 gram zout
- 30 gram suiker
- 1 m ei
- 35 gram plantaardige roomboter vervanger zoals Heerlijk romig van Blue Band
- 245 gram handwarm water
- sesamzaadjes
Instructies
- Doe de bloem in een kom.
- Voeg het zout, de gist en de suiker toe.
- Roer dit met een garde door elkaar.
- Voeg het ei, de boter en het water toe. Vermeng alle ingrediënten met elkaar.
- Stort het deeg op het werkblad en kneed het tot een samenhangend deeg.
- Kneed verder in ongeveer 15 minuten tot een mooi soepel deeg. Het deeg is klaar als je er een mooi dun, niet scheurend velletje van kan kneden.
- Maak een mooie ronde bol van het deeg. Dit doe je door het deeg op je werkoppervlakte te leggen en met twee handen, gevormd tot een kommetje om het deeg naar je toe te duwen. Zodra het deeg los ligt, draai je het een kwartslag en herhaal je deze stap.
- Blijf dit herhalen tot je een mooie gladde deegbal hebt.
- Vet een kom in met wat olie.
- Leg het deeg hierin en laat het op kamertemperatuur ongeveer een half uur rijzen. Het deeg hoeft niet in volume verdubbeld te zijn.
- Haal het deeg uit de kom en druk de luchtbellen eruit. Begin vanuit het midden en druk de luchtbellen steeds iets verder naar de rand.
- Verdeel het deeg in 12 stukken van ongeveer 70 gram.
- Bol elk stuk deeg losjes op en laat opnieuw ongeveer 20 minuten rusten.
- Doe de sesamzaadjes op een bordje.
- Druk een deegstukje uit tot een ovale lap.
- Vouw de beide zijkanten van het deeg naar binnen.
- Draai het deeg een kwartslag en vouw de beide zijkanten nogmaals naar binnen.
- Breng het puntje nog wat extra op spanning door met één hand het deeg naar je toe te rollen.
- Vouw eventueel de puntjes van het deeg onder het deeg.
- Sproei het deeg licht vochtig met water uit bijvoorbeeld een (schone) plantenspuit.
- Rol het vochtige deeg door de sesamzaadjes.
- Herhaal dit met alle deegbollen.
- Leg de gevormde puntjes in twee rijen van zes op de met bakpapier bekleedde bakplaat.
- Dek het deeg losjes af met ingevet vershoudfolie.
- Laat het deeg weer rijzen, tot het in volume verdubbeld is. (Op mijn bakplaat is dat tot de puntjes elkaar raken)
- Verwarm de oven ruim van te voren voor op 200 graden.
- Besproei de puntjes opnieuw met wat water.
- Bak de puntjes in ongeveer 10 minuten goudbruin en gaar.
- Verwijder de puntjes na het bakken direct van de bakplaat en het bakpapier en leg ze op een rooster om af te koelen.
- Bestrijk de puntjes met wat boter.