brood e.d.

Sesam puntjes

Snel naar recept
Witte bolletjes saai? Welnee! Je kan er alle kanten mee op. Waar wij meestal kiezen voor ronde bollen kan je er natuurlijk ook langwerpige puntjes van maken. En je kan er natuurlijk ook wat smaak aan toevoegen. Bijvoorbeeld witte sesamzaadjes. Dan krijg je dus hele lekkere sesam puntjes. Zeker wanneer deze broodjes net uit de oven komen en nog een beetje warm zijn, eet je er snel (te) veel van.
Even terug naar de basis van de sesam puntjes

Na het maken van de maanzaad vlechtbroodjes kreeg ik ook eindelijk grip op het maken van puntjes. Eerdere pogingen tot het maken van een puntvormig broodje verliepen niet volledig naar wens, haha. Gelukkig heb ik nu de techniek goed onder de knie. Dus nu durf ik deze makkelijke maar oh zo lekkere variatie op de koemelkvrije witte bollen ook met jullie te delen. Voor al je vragen over het kneden en dergelijke verwijs ik je maar al te graag naar het hiervoor genoemde artikel.

Vandaag geen tijd om de keuken in te duiken voor deze heerlijke sesam puntjes? Sla onderstaande afbeelding op je Pinterest account op. Zo kan je dit artikel en het bijhorende recept altijd makkelijk terugvinden.
De verschillen met bolletjes

Na het kneden en de eerste rijs verdeel je het deeg in 12 gelijke stukken. Deze stukken bol je losjes op, waarna ze ongeveer 15 minuten kunnen rusten. Tijdens deze rust ontspant het deeg zich voldoende om er puntjes van te kunnen vormen. Dit doe je op ongeveer dezelfde manier als met een busbrood: Eerst het deeg uitdrukken, dan in drieën vouwen, kwartslag draaien en opnieuw in drieën vouwen. Dan op spanning brengen door het deeg met één hand over je werkblad naar je toe te rollen. Als laatste kan je de puntjes van het deeg nog verstoppen, zo krijg je deze mooie langwerpig gevormde puntjes. Ronde bollen leg je in drie rijen van vier op de bakplaat. Deze sesam puntjes leg je in twee rijen van zes op de bakplaat.

Sesamzaadjes

In deze tijd waarin boodschappen een flinke hap uit ons maandbudget nemen, is het belangrijk om op de kleintjes te letten. Dit betekend soms slim inkopen doen. Voor de één is dat de keuze om kleinere hoeveelheden die makkelijker voorhanden zijn duurder in te kopen, lees in de gewone supermarkt. Voor de ander is dat een grotere hoeveelheid die minder makkelijk voorhanden is goedkoper inkopen, lees de online webshops. En om het maar heel concreet te maken: 100 gram sesamzaadjes koop je bij de AH voor €2,99 en bij De notenshop koop je 400 gram voor €2,25. Je raad vast al wat mijn keuze was. Dus toen er een bestelling van de Notenshop bezorgd werd zat daar ook een zak van 400 gram sesamzaad bij. In huize Bakkriebels worden er de komende tijd dus veel vaker sesam puntjes en maanzaad vlechtbroodjes gegeten.

Kan je van een koemelkvrij recept een koemelkrijk recept maken?

Sinds jaren worden er alleen nog koemelkvrije broodjes gebakken in huize Bakkriebels. Regelmatig krijg ik de vraag of het echt niet mogelijk is om mijn recept met melk en roomboter te maken. Daarom licht ik jullie nog even toe waarom ik dat persoonlijk niet adviseer. Melk bestaat uit vetten, suiker en eiwitten. Water is gewoon nat en voegt niet veel meer toe dan vocht. Juist dat vocht is trouwens heel belangrijk in het succes van een goede bol. Water is ook dunner dan melk. Die reden plus het vervangen van de vetten en melksuikers hebben geleid tot de perfectie van het koemelkvrije recept voor witte bollen. Verhoudingsgewijs bevat dit recept iets minder water en wat extra suiker en boter. Dat resulteert in net zulke lekkere bollen, maar dan zonder koemelk. Ik zeg daarmee niet dat je water niet kunt vervangen voor melk en de boter niet voor roomboter. Het voelt alleen een beetje als een belediging als je het zou doen 😉 Heb je geen koemelkallergie? Probeer deze koemelkvrije broodjes dan toch eens te maken volgens onderstaand recept. Ik weet nagenoeg zeker dat je ze erg lekker zult vinden!

Koemelkvrij

Als je de hele tekst hebt gelezen is het eigenlijk overbodig om dit nog een keer te zeggen: Het recept voor de sesam puntjes is koemelkvrij te maken

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *